Előfizetés

Több tucat iskolában van jelen a koronavírus

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.06.01. 06:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lapunk számításai szerint összesen 65-70 iskolai helyszínt érinthet jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés.
A korábbinál jóval alacsonyabbak a fertőzési adatok az oktatási-nevelési intézményekben, igaz, még mindig több mint 60 iskolában van hatályban jelenleg is valamilyen járványügyi intézkedés - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunknak küldött tájékoztatásából. A szaktárca adatai szerint jelenleg az óvodák 0,15 és az iskolák 0,5 százalékában egy-egy csoport vagy osztály érintett rendkívüli szünet, illetve digitális munkarend elrendelésében. Ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 iskolai feladatellátási-hellyel számolunk, az azt jelenti, hogy 65-70 iskolai helyszínt érinthet jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés. Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot. Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője a Népszavának azt mondta: több olyan esetről tudnak, amikor egy-egy diák megfertőződött, de hivatalosan nem rendeltek el számukra karantént, csak haza küldték őket gyógyulni. Az érdekvédő szerint az is aggályos, hogy továbbra sincs kontaktkutatás, a fertőzött tanulók, pedagógusok lehetséges kontaktjait nem tesztelik. Érdeklődtünk az Emminél a tanárok, diákok teszteléséről is, de erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.  A tegnapi adatok szerint meghalt 5, többségében idős beteg, és újabb 156 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma ezzel 29 733-ra emelkedett. Kórházban 981 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen. A koronavirus.gov.hu hétfőn közölte, eddig 5 146 949 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 611 690-en már a második adag vakcinát is megkapták.  Tegnap a Kútvölgyi oltóponton helyi adminisztrációs hiba miatt egyébként többen nem kapták meg oltásukat. Az esetről az Index számolt be, egyik olvasójuk jelezte, hogy az AstraZeneca oltásának második dózisának beadása maradt el, mert nem volt elég oltóanyag. A Koronavírus Sajtóközpont erre reagálva közölte, a fennakadás nem vakcinahiány miatt volt.

Óriási vihar tombol egy bódé körül Balatonalmádiban, még a sétahajózás is leállt

Vas András
Publikálás dátuma
2021.06.01. 06:00

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Leállította a településről induló sétahajókat a Bahart, miután a helyi önkormányzat el akarta bontatni a cég engedély nélkül a mólóra helyezett jegyárusító pavilonját. A polgármester szerint az építmény olyan, mint „egy kerti budi”, elcsúfítja a panorámát.
„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma/Emlékszem, nap mint nap hajóval átmentünk Almádiból Siófokra” – énekelte Cseh Tamás az 1977-es Levél nővéremnek albumon legendássá téve ezt a hajójáratot. Május 28-a óta viszont nemcsak Siófok, de Alsóörs, Balatonfüred és Tihany is elérhetetlen hajóval Almádiból, ugyanis pénteki közleménye szerint a Balatoni Hajózási Zrt. technikai okokra hivatkozva határozatlan ideig szünetelteti a személy- és sétahajózást a településről. Mindezt egy nappal azután, hogy – miképp erről a Balatontipp beszámolt – a kisváros képviselő-testülete Kepli Lajos polgármester vezetésével lezárta a Bahart frissen a mólóra épített jegyárusító bódéját, illetve elutasította a hajózási társaság ügyben beadott kérelmét. A hajdan jobbikos, ám Balatonalmádi élére 2019-ben függetlenként megválasztott Kepli Lajos a múlt hét közepén Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a Bahart építési engedély nélkül helyezte a mólóra a jegyárusító bódét, amelyet ő csak „kiszuperált kerti budi jellegű építményként” jellemzett. A polgármester szerint a hajózási cég csak egy fa kivágására kért engedélyt a várostól, a bódé felállításáról szó sem volt, ahogyan a Szent Erzsébet park feltúrásáról sem, amit szintén megtett a Bahart a közművezetékek kiépítésére hivatkozva. A hajózási cég ezek után nyújtotta be engedélykérelmét, amelyet a testület elutasított, s a határozatot a képviselők demonstratív módon ki is ragasztották az általuk körbeszalagozott bódé falára. A város vezetése egyúttal felszólította a Bahartot az eredeti állapot helyreállítására, vagyis a sétányon és a parkban a gödrök betemetésére, a bódé elbontására.
– A város turisták által legkedveltebb részét dúlták fel és csúfították el a panorámát – mondta lapunknak Kepli Lajos. Rákérdeztünk, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az állami tulajdonú hajózási cég válaszlépésként, afféle erőfitogtatásból állította le bizonytalan időre Almádiban a személyi- és sétahajózást. – Akár így is lehet, bár az is igaz, miután építési engedély híján a jegyárusító bódét nem lehet használni, a technikai okok akár fennállhatnak, más kérdés, ha nagyon akart volna megoldást találni a Bahart, bizonyosan tudott volna. Kepli Lajos hozzátette, az előszezoni hajóforgalom kiesését nem érzi meg Almádi, azt pedig reméli, hogy a főszezonra sikerül kompromisszumra jutniuk a hajózási céggel. – Mivel a turizmus kiemelt állami projekt, s a Bahart állami cég, nem hiszem, hogy az a cél, hogy Almádi kikötőjét ellehetetlenítsék – jegyezte meg. – Persze az elmúlt év megmutatta, a Bahart képes a legmeglepőbb megoldásokra – utalt a cég tavaly elfogadott reorganizációs tervében foglaltakra. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, az állam 2019 nyarán egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel minősített többségbe került az addig a tóparti önkormányzatok tulajdonolta cégben, majd az állami jogokat gyakorló Magyar Turisztikai Ügynökség tavaly tavasszal – noha a települések nem támogatták – megszavazta a cég reorganizációs tervét, s az ebben foglaltak alapján árverésre bocsátotta a Bahart két kempingjét, szállodáját, illetve meghirdette hosszú távú bérletre az évi közel egymilliárd forintos bevételt hozó vitorláskikötőit, míg négy kikötőjét eladta volna. Az utóbbiak közül végül csak a csopakit értékesítette a Bahart, míg a vitorláskikötőkre kiírt pályázatot a második sikertelen nekifutás után visszavonta.
– Személyes találkozót kezdeményeztem Veigl Gáborral, a Bahart vezérigazgatójával – állította Kepli Lajos, aki szerint a héten sor is kerülhet a találkozóra. – Hajlandóak vagyunk észszerű engedményekre, de nem a bódét illetően: az önkényes épületkihelyezés nem fér bele. Az ügyben megkerestük a Bahartot is, többek között arra voltunk kíváncsiak, milyen technikai okok léptek fel, s ezeket nem lehetett volna elhárítani a hajózási szezon kezdete előtt, s meddig szünetel a forgalom Almádiban, ám kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

2024-ig nem indul el a Fudan Egyetem építése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.31. 21:57

Fotó: Béres Márton / Népszava
Fürjes Balázs úgy véli, elfér egymás mellett a Diákváros és a kínai intézmény is.
„Van idő. Nemhogy ebben a kormányzati ciklusban, de ebben az önkormányzati ciklusban, 2024-ig megvalósítás, építkezés nem lesz, mert nem tud lenni”

- jelentette ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Miniszterelnökség államtitkára. Fürjes Balázs szívügyének nevezte a Diákvárost, mert azt jó elképzelésnek tartja. Korábban ez és a Fudan Egyetem ügye is hozzá tartozott, ám hirtelen elkerült tőle és Palkovics László fennhatósága alá tartozik mind a kettő. A politikus logikusnak tartja a lépést, hogy két egymással párhuzamosan zajló felsőoktatási projektnek egy felelőse legyen, valamint azt is, hogy ennek a felelőse a miniszter legyen.   
Meglátása szerint a dél-pesti területen bőven elfér a Fudan Egyetem és a Diákváros is. Mint mondta, úgy is lehet fogalmazni, hogy két Diákváros lesz, egy helyett, hiszen lesz egy Diákváros, ahol a budapesti egyetemek kollégiumait helyezik el, és lesz egy olyan kínai egyetemi kampusz, ahol lesznek oktatási épületek és kollégiumok is.

Fürjes Balázs jelezte, a szükséges egyetértések és egyeztetések lefolytatásához még van idő. Az épületeket meg kell tervezni, azokat engedélyeztetni kell, kivitelezővel szerződni – sorolta a feladatokat. Megjegyezte, hogy az előkészítéssel, tervezéssel párhuzamosan a szükséges egyeztetések létre tudnak jönni. A Fudan Egyetemről a miniszterelnök is beszélt hétfőn az Országgyűlésben. Lapunk tudósítását ide kattintva olvashatja el.