Matolcsy György;vita;Varga Mihály;gazdaságpolitika;

Matolcsy újra bírálta a kormányt, de mondandója szinte süket fülekre talált

A jegybank elnöke hosszú cikkben bírálta a kormányzati gazdaságpolitikát, amire a Varga Mihály vezette tárca érdemben nem volt hajlandó reagálni.

Elmaradt a felsőoktatás és a közlekedési infrastruktúra teljes megújítása - többek között erről is írt Matolcsy György abban a hosszú elemzésében, amely a növekedés.hu oldalon jelent meg még hétfőn – derült ki az ATV Híradó a hazai gazdaságpolitikában kialakult konfliktusról készített szerdai összeállításából. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki huzamosabb ideje vitában áll Varga Mihály pénzügyminiszterrel, cikkében 12 pontban foglalta össze, hogy szerinte „mit nem végzett el a kormány az elmúlt tizenegy évben”.

A jegybank elnöke írt az egészségügy, az oktatás és a demográfia terén elmaradt átfogó változásokról is. Arra is utalt, hogy 2010 után nem fogadtak el egy közös nemzeti jövőképet, nem újították meg az egészségügyet, nem épült fel „egy fejlett egészségipar”, nem valósult meg a teljes népesedési fordulat, és nem vezettek be átfogó tehetségfeltáró-programot sem.

Az ATV megkeresésére a Pénzügyminisztérium azt írta, hogy „a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket”.

A megkérdezettek közül Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a vita fő kérdése, hogy Magyarország gazdaságpolitikájának az alakításában kinek van nagyobb befolyása. 

 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a Matolcsy és Varga közti nézeteltérés, szemléletbeli különbség mindig is jellemző volt, de, ahogy fogalmazott, a magyar gazdaságpolitikát ez vitte előre. 

Ellenzéki szereplőként Dávid Ferenc, a DK gazdasági tanácsadója azt állította, hogy Matolcsy György elemzése valójában egy beszámoló az elmúlt évek kudarcairól.

(Képünkön balról jobbra: Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György MNB-elnök)