alapítvány;egyetemek;TAO;adófelajánlás;

Hatalmas adókedvezményt adna a kormány NER-alapítványoknak

A kormány a 2022-es adócsomagjában eredetileg 50 százalékos adóalap-kedvezményre tett javaslatot az alapítványokat támogató cégek számára, de ezt felülírták, s inkább 300 százalékos kedvezményt adnának.

A kormány a 300 százalékos társasági nyereségadóalap- kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatnák a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát – olvasható ki a parlament Törvényalkotási bizottsága elé terjesztett módosító javaslatból, amiről mai ülésén tárgyal a testület. A parlamenti szokásjog szerint a javaslatot a Fidesz frakció megszavazza, hisz azt a kormány terjesztette elő.

A kormány a 2022-es adócsomagjában eredetileg arra tett javaslatot, hogy az alapítványokat támogató cég adóalap-kedvezménye 50 százalék lehetne, vagyis az adományozott összeg felével csökkenhette volna adóalapját. Ezt az összeget emelnék az adományozott összeg 300 százalékára, de maximum a nyereség összegéig lehetne az adót csökkenteni. Vagyis a cégek számára negatív adó nem alakulna ki, de a befizetett összeg többszörösével csökkenthetnék adóalapjukat.

A kormány nem indokolta, hogy miért lenne szükség erre a magyar adórendszerben példátlan kedvezményre, igaz ezt szóban megtehetik a bizottsági ülésen.

Szakács László , a Törvényalkotási bizottság tagja szerint példátlan és felháborító a kormány javaslata. Az MSZP-s képviselő úgy véli egyenesebb út lett volna, ha a kormány a szükséges pénzt odaadta volna az egyetemeknek, így viszont mind a kormánypárti delegáltakkal feltöltött egyetemi alapítványok, mind az adományozó cégek is nyerészkedhetnek.

A társasági adó felajánlása a kormány vesszőparipája, példa erre a sporttaozás. A sportegyesületeknek nyújtott támogatás a költségvetésnek évente száz milliárd forintos kiesést jelent, miközben vannak egyesületek, amelyek a bevételt részben fiktív kiadásokra számolják el, illetve a kapott pénz egy részét zsebbe visszafizetik az adományozóknak, vagyis az adófelajánlás nem más mint adócsalás. Miközben a kormány színházak esetében éppen emiatt megszüntette az adófelajánlás intézményét, most a NER-alapítványok esetében egy újabb kiskaput nyitna az adórendszeren.