IX. kerület;swimathon;

2021-06-06 20:42:07

Szárazon úszni jó ügyekért

Ferencváros népszerű úszósport­eseményét, a Swimathont idén rendhagyó módon rendezik meg: szárazon. A 2016 óta futó adománygyűjtő kampány lényege, hogy abban hétköznapi emberek, úgynevezett „nagykövetek” úsznak általuk képviselt jó ügyekért. A résztvevők 2021-ben a pandémia miatt azonban kénytelenek a vállalt távot és időt szárazon teljesíteni, azaz futni, sétálni, biciklizni vagy másképp mozogni a nemes célokért. Ezek között szerepel például Ferencváros közösségi életének fejlesztése, két nyári tábor, egy színházi fesztivál, valamint idén először mentális segítségnyújtás azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik már több mint egy éve a pandémia frontvonalában küzdenek.

A ferencvárosi Swimathon kétségkívül sikeres projekt: legutóbb 2019-ben száznegyven úszó vett rajta részt a Kőér utcai uszodában, akik több mint 17,5 millió forint adományt gyűjtöttek hét különböző projektre. A kampány tavaly a járvány miatt elmaradt, idén pedig szárazon rendezik meg.

– A Swima­thon ötlete Ang­liából származik, Magyarországon pedig mi vagyunk az elsők, itt Ferencvárosban, akik 2016-ban adaptálták ezt a projektet – mondta Barna Era. (A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány igazgatója és kuratóriumi tagja az eseménnyel 2014-ben Kolozsváron találkozott először egy tanulmányút keretében, ott a helyi közösségi alapítvány már évek óta megrendezte a Swimathont.)

Úszás helyett futás

A négyhetes kampány békeidőben, vagyis Covid-mentes időszakban úgy zajlik, hogy az esemény„nagykövetei” elhatározzák, mennyi idő alatt mekkora távot teljesítenek az úszóeseményen. A közönség az interneten pénzadománnyal támogathatja őket, a summát mindig az adott projekt kapja (egy kilencszázalékos szervezési költség levonása után).

– Noha tavaly elmaradt a járvány miatt a Swimathon, idén úgy döntöttünk, bármi is lesz, megrendezzük – mondta Barna Era. Tudták, hogy idén zárt terű uszodába még nem hívhatnak be nagyobb közönséget, így maradt a B terv: 2021-ben a szervezők arra kérték a nagyköveteket, szárazon vállaljanak kihívásokat, azaz válasszanak maguknak valamilyen mozgásformát – futást, gyaloglást, sétát, rollerezést, biciklizést vagy bármilyen más sportot –, így gyűjtve adományokat.

A nagyköveteknek ráadásul a kitűzött céljaikat nem egy nap alatt kell teljesíteniük, hanem négy hét áll a rendelkezésükre – hogy épp hol tarnak, arról a közösségi médiában tudósítják a közönséget. (A reménybeli szponzorok egy egyszerű bankkártyás fizetéssel utalhatják át tétjeiket a swimathon.hu oldalon.)

Itt mindenki nyer

– A nagykövetek feladata korántsem egyszerű, hiszen a legkisebb táv is tízezer méter, míg a legnagyobb ötvenezer – mesélte az igazgató. Idén viszont annyi öröm volt az ürömben, hogy mivel nem medencében rendezték meg a játékot, a résztvevők számát sem kellett korlátozni. A nagykövetek száma ezért már kétszáz fölött jár, a beérkező adományok összegéből pedig kitűnik, hogy a pandémiás helyzetben is működik a társadalmi szolidaritás (jelenleg 10 millió forint felett jár a számláló). Éppen ezért noha a játék zárultával a szervezők érmekkel jutalmazzák a versenyzőket, a lényeg az összetartozás.

– A Swimathon nem a szó szoros értelmében vett verseny, hiszen a kihívások végeztével mindenki nyer – hangsúlyozta Barna Era, kiemelve, a segítségnyújtás nem ér véget azzal, hogy az alapítvány átutalja a pénzt az adott szervezetnek, hanem nyomon követi a projekteket is, hogy azok ténylegesen megvalósulnak-e.

A jó példa ragadós: tavaly a Pécsi Közösségi Alapítvány is rendezett már Swimathont, és idén ősszel is fog. A ferencvárosi eseménynek továbbá lesz záróeseménye is, az eredményhirdetés és a közösségi piknik június 19-én, szombaton délelőtt lesz a Bálna mellett, a Nehru parton, ahol találkozni lehet a csapatokkal.

Színes paletta

Idén kilenc projektnek lehet adományozni, melyek bár a Ferencvároshoz köthetők, hatásuk túlmutat a kerület határain. – A támogatható ügyek terén soha nem volt ilyen színes palettánk – mondta Barna Era. Vannak köztük fiatalokhoz köthető projektek, például a Horizont Szociális Alapítvány iskolai foglalkozássorozata, mely 8-10 éves gyerekek érzelmi fejlődését és az erőszak-megelőzést segíti. Vagy a KONKÁV közösségi tér nyári programja, mely a hátrányos helyzetű, sokproblémás családokban élő gyerekeknek nyújt segítséget, hogy leküzdhessék az előttük álló akadályokat. A Tetőtől Talpig Fejlesztő Alapítvány „Okosodó Élménytalpak” tábora pedig a fejlődésükben korukhoz képest elmaradó gyermekek iskola-előkészítését tervezi, hogy szeptemberben iskolaéretten, tanulásra nyitottan kezdhessék meg az első osztályt.

A kampányban ráadásul a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány is részt vesz, az ő céljuk immár tíz éve, hogy a kilencedik kerületben betöltsék a „híd” szerepet, amely összeköti a helyi társadalom szereplőit, vagyis a magán- és céges adományozókat, civil szervezeteket és azokat a csoportokat, melyeknek érdekeit a döntéshozói struktúra nem veszi kellően figyelembe. Szintén a helyi ügyeket támogatja helyi forrásból, de országszerte a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány, mely nemcsak az egyéni és közösségi kezdeményező kedvet növeli, de erősíti a társadalomban a bizalmat és szolidaritást. A Swimathon programjai között találunk még speciális ügyeket is: a 10 millió Fa közösség kilencedik kerületi csoportja például az oxigéntermelés érdekében ültet közösen fákat, cserjéket, és vállalja azok utógondozását, míg a reSTART színházi fesztivál célja, hogy a Ráday utcában működő négy és a pandémia alatt beköltöző két új társulat együttműködésében ingyenes és kedvezményes színházi előadásokat, workshopokat tartson, illetve egy utcabált rendezhessen a helyieknek.

Egészségügyi programok

A Swimathon két további fontos projektje idén az egészségügyhöz csatlakozik. Az Ússzunk Tündérkertet! elnevezésű projekt célja, hogy a csontvelő-transzplantáción áteső gyermekek és családjaik a felépülés ideje alatt ne csak a Démétér Házban, hanem annak kertjében is otthonos, szép környezetben tölthessék az időt. Az Arctalan hősök nevű program pedig azoknak az egészségügyben dolgozóknak nyújt támogatást, akik már több mint egy éve segítik a koronavírusban szenvedőket, és akik a gyógyítás során nemcsak fizikailag, de mentálisan is elfáradtak. – Magam is orvos vagyok, így a projekt ötlete szinte adta magát – mondta dr. Spányik András, a MedSpot Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki saját és kollégái mentális egészségén is tapasztalta, hogy a Covid-osztályokon dolgozókat az elmúlt egy év nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelte.

A pszichoterapeutaként is működő szakember szerint a kórházakban dolgozó személyekben folytonosan növekszik az élmény­anyag, melynek megfelelő kezeléséhez szakemberre lenne szükségük.

Spányik szerint az azonban jó hír, hogy a pandémia alatt az egészségügyi dolgozók a társadalomtól kaptak támogatást, valamint a kollégák között is tapasztalható egyfajta kohéziós erő, de ettől függetlenül a lelki segítségre szükség van, hiszen bármikor felléphetnek poszttraumás élmények. – A sebek, amelyeket a futás során szerzünk, csak később kezdenek fájni – mondta a szakember, aki szerint hosszú ideig még szüksége lesz az orvosoknak, nővéreknek és ápolóknak a támogatásra, hiszen ahhoz, hogy segíteni tudjanak másokon, fel kell dolgozniuk saját emlékeiket is.