Előfizetés

Már Ciprusra is mehetünk védettségi igazolvánnyal

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.06.05. 14:07

Fotó: AFP
Újabb országgal bővült a sor, ahová a beoltott magyarok szabadon utazhatnak.
A jövő héttől kezdve a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni oltóanyaggal oltották be őket

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az állami médiának nyilatkozva. Szijjártó Péter elmondta: sokan tervezik, illetve terveznék a nyári szabadságukat, egyelőre azonban a világon "elég bonyolult az utazás", sok ország még korlátozó intézkedéseket tart életben a világjárvány miatt. Hozzátette: néhány kivételtől eltekintve minden ország rosszabbul áll Magyarországnál az átoltottság tekintetében. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, amelyeknek az a célja, hogy a magyar emberek minél több országba elutazhassanak a védettségi igazolványukkal. Sikerült egy újabb tárgyalást lezárni, Ciprussal meg tudtunk állapodni az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, így azok a magyar és ciprusi állampolgárok, akik be vannak oltva, szabadon, vagyis teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között. 
Azoknak a magyar állampolgároknak, akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk. Fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolásnak az adatait. Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és ezzel tudják igénybe venni a beoltottak által igénybe vehető szolgáltatásokat.

A miniszter jelezte, az összes technikai tudnivalót közzéteszik a konzuli szolgálat honlapján is. Emellett tudatta azt is, hogy a megállapodás vasárnaptól érvényes.

Igen a Diákvárosra, nem a kínai gigaegyetemre! – Minden, amit a mai tüntetésről tudni kell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.05. 14:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Fudan Egyetem budapesti kampusza elleni tiltakozás a járványügyi lazítások bevezetése óta az első nagyobb kormányellenes demonstráció.
A Fudan Egyetem fővárosba tervezett kampusza ellen és a Diákváros mellett fognak utcára vonulni szombat délután a Budapesten.

Az esemény résztvevői délután 15 órától gyülekezhetnek a Kodály körönd és a Hősök tere közötti szakaszon, ahonnan 16 órakor vonulnak át az Andrássy út-Erzsébet tér-József Attila utca-Széchenyi tér-Akadémia utca útvonalon a Kossuth térre. Mivel sokan jelezték a részvételüket - szombat délutánig több mint 6 ezren -, ezért a szervezők bejelentették, hogy az Andrássy úton beléptetést végeznek majd. Ennek értelmében a védettséggel rendelkezők (és a hozzájuk tartozó 18 éven aluliak) a Kodály Körönd felől, illetve a Rippl-Rónai utcánál tudnak a többi résztvevőhöz csatlakozni, míg akik nem rendelkeznek védettséggel, azok az Andrássy út Rippl-Rónai utca és Hősök tere kisföldalatti kijárat közötti szakaszon két oldalt, a szervízúton gyülekezhetnek majd. A szervezők további tájékoztatása szerint a menetbe később is be lehet csatlakozni, de mindenkit arra kérnek, hogy aki teheti, az a kisebb, 450 fős csoportokhoz álljon be a menetbe.  A Kossuth térre érve a résztvevők több beszédet is meghallgathatnak, felszólal
  • Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere;
  • Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet tagja;
  • Gede Márton és Őze Sándor aktivisták, lakhatási szervezetek nevében (A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász);
  • Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt, Budapest 6-os számú választókörzetében, a tüntetés szervezője, a Szikra Mozgalom alapítója;
  • valamint Karácsony Gergely főpolgármester, előválasztási miniszterelnök-jelölt.
A tüntetés szervezői hangsúlyozták, hogy a demonstráció teljesen törvényes, megfelel a jelenleg hatályos jogszabályoknak és a rendőrség felé is be van jelentve.
"Ha focimeccsre mehetünk, akkor demonstrálni is, ezért mi mindenkinek szeretnénk lehetővé tenni, hogy gyakorolja a tüntetéshez való jogát, nem fogunk senkit sem kizárni"

- fogalmazott az esemény Facebook oldalán Jámbor András, a tüntetés főszervezője. Az esemény érdekessége, hogy a demonstrációt tartani jelenleg 500 fős korlátozással lehet. Mint lapunk is megírta, a szervezők ezt úgy oldották meg, hogy a Hősök terétől a Kossuth térre több, egymás mellől, időben pedig egymás után induló 500 fő alatti tüntetést jelentettek be. Ezzel külön fricskát adva a szabályozásnak.

Agyrém! – mondta Ujhelyi István, miután kiderült, nem ismerheti meg a kormány egészségügyi programjait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.05. 12:53
Ujhelyi István
Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
Az MSZP EP-képviselője szerint a kormány nem első alkalommal titkolózik.
Agyrémnek nevezte Ujhelyi István, hogy a kormány megtagadta tőle azoknak a programoknak a megismerését, amelyek többek között a rákellenes vagy épp a gyermekegészségügy javítását szolgáló intézkedéseket tartalmazzák.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szombati nyilatkozatában emlékeztetett, hogy a kormány által még 2018-ban elfogadott öt nemzeti egyészségügyi program (rákellenes-, keringési-, mozgásszervi-, mentális egészségügyi-, gyermekegészségügyi-) megismerése elengedhetetlenül fontos lenne az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként végzett munkájához. Megjegyezte, a kormány nem először titkolózik: csak az ellenzék nyomására hozták nyilvánosságra korábban az oltási tervet, vagy az eszközbeszerzések tételes költségeit is, de a járványkezelés bizonyos dokumentumait a mai napig visszatartja a kormányzat. Ő maga azért  kérte ki még tavasszal az említett nemzeti egészségügyi programokat a kormánytól, mert azt gondolta, hogy legalább ezen a területen lehetséges a szakmai alapú együttműködés.  „Ehhez képest a szokásos, pökhendi, időhúzó választ kaptam elsőre: mondván a szaktárca 45 napos haladékot kér a válaszadásra, mert most veszélyeztetné a járványkezelés közfeladatainak ellátását. Türelmesen vártam, közben meghirdettem a kikért nemzeti mentálhigiénés egészségügyi programhoz szorosan kapcsolódó, nyolcpontos javaslatcsomagomat. Összesen több mint nyolcvan nap telt el mire a végső válasz megérkezett a kormánytól, amelyben arra hivatkoztak, hogy a kért programok a 2021-2027-es európai uniós programozási időszak egészségügyi fejlesztéseinek tervezését szolgálják, ezért azok megismerését megtagadják tőlem” - fogalmazott Ujhelyi István.