Előfizetés

Napi vírus: 137 új fertőzöttet találtak, 12 beteg meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.06. 09:02

Fotó: Balázs Attila / MTI
Kórházban 602 embert ápolnak, és közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.
Vasárnap reggelre 137 új fertőzöttet regisztráltak, így a járvány kezdete óta összesen 806 008-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 12 idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 29 854-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal.  Eddig 716 163-an gyógyultak meg a koronavírus okozta betegségből, az aktív fertőzöttek száma 59 991-re csökkent. Jelenleg 602 embert ápolnak kórházban, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.
Mint írják a beoltottak száma 5 260 418-ra nőtt, közülük 3 989 525-en már a második oltásukat is megkapták. Felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, és a védőoltás „felvétele” ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.  Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Orbán levelet írt a pedagógusoknak

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.06. 08:49

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A miniszterelnök levelet írt a pedagógusoknak, amelyben a járványhelyzet miatt elrendelt digitális oktatásban nyújtott helytállást dicséri.
Orbán Viktor miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar pedagógusoknak az egész éves munkájukért - közölte vasárnap Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Mint ismertette, a pedagógusnap alkalmából a kormányfő azzal kezdte:
„amikor 2020 márciusában a koronavírus-járvány elérte hazánkat, még nem tudtuk pontosan, milyen nehézségek előtt állunk, de hamar fel kellett ismernünk, hogy a járvány elleni védekezés nemcsak az egészségügy, hanem az oktatási rendszer gyors átállítását is szükségessé teszi”.

Orbán Viktor értékelése szerint a nehezített körülmények ellenére a pedagógusok, valamint a nevelést és oktatást segítő dolgozók is példamutató munkát végeztek a vírus elleni küzdelemmel járó kényelmetlenségek és veszélyek dacára is. A miniszterelnök úgy fogalmazott:
„a mögöttünk lévő közel másfél év arról is tanúbizonyságot tett, hogy a pedagógusok a jövő nemzedékének eredményes oktatása érdekében gyorsan és eredményesen alkalmazkodtak a változó körülményekhez”.

Köszönetet mondott azért, hogy az oktatók, nevelők nagy találékonysággal helyettesítették a személyes jelenléten alapuló munkát, így a tantermen kívüli, digitális munkarend idején a gyermekek számára nemcsak a tanórákon elsajátítható tudást sikerült átadniuk, hanem a lehetséges mértékben a személyiségfejlődésükhöz szükséges nevelési folyamatokat is kézben tartották. 
„A munkakörülmények javítása érdekében a kormány folytatja a megkezdett fejlesztéseket, melyek a járvány időszakában az oktatáshoz hasonlóan egyetlen napra sem álltak le, és mindent elkövetnek, hogy a pedagógusok munkájának megbecsültsége tovább növekedjen”

– ígérte végül Orbán Viktor.

Varga Judit: kártérítést kapnak a 2006-os rendőri túlkapások áldozatai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.05. 20:38
Rendőrök 2006 október 23-án.
Fotó: Kisbenedek Attila /
Ha már így szóba került a kampány során, hogy mi történt 2006-ban.
"2006 őszén egy egész nemzet lelkét sebezte meg az az esztelen erőszakosság, mely során az akkori kormányzat ahelyett, hogy felelt volna saját bűneiért és mulasztásaiért, inkább az embereket büntette gumibottal" - írta szombat esti Facebook-posztjában az igazságügy miniszter. Varga Judit ezt követően azzal folytatta, a 2006. szeptember 19–22. napja között, valamint 2006. október 23. napján történt rendőri fellépések következtében sérelmet szenvedett emberek és a rendőrattakok áldozatai közül még mindig vannak, akik az események után 15 évvel sem kaptak kártérítést. (A Fidesz kormány 11 éve van hatalmon - a szerk.)  
Sérült tüntető 2006 október 23-án.
Fotó: JOE KLAMAR
"Ezért a magyar kormány a korábbi kártérítéseknek megfelelő, 862 euró kártérítési összeget ajánlja fel annak az 53 áldozatnak, kiknek alapvető jogait a Gyurcsány-kormány lábbal tiporta és a mai napig nem kapták meg az őket megillető jóvátételt. Nem felejtünk!"

- zárta bejegyzését a tárcavezető.