Vatikán;Ferenc pápa;Eucharisztikus Világkongresszus;

2021-06-08 10:18:26

Vatikán: még nem ismert a pápa budapesti programja

A Szentszék sajtóhivatala lapunkkal azt közölte, Ferenc pápa budapesti látogatásának részletei akkor tekinthetőek hivatalosnak, ha ezt honlapjukon közlik majd. Ez valószínűsíthetően július vége felé történhet meg.

A német nyelvű katolikus sajtó érdeklődését is felkeltette, a National Catholic Register konzervatív portál múlt héten megjelent értesülése, amely szerint Ferenc pápa nem kíván találkozni rövid szeptemberi budapesti látogatása során sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel. A katholisch.de nevű igencsak konzervatív portál azt állapítja meg, a pápai vizit diplomáciai konfliktushoz vezet, amennyiben bebizonyosodik, hogy helyénvaló az amerikai portál értesülése. A kath.net pedig azt közölte, „botrány tört ki a pápai vizit előtt”. A portál egyúttal tényszerűen ismertette az NCR írását.

Korai lenne ugyanakkor még az NCR értesülésének megfelelően kijelenteni, hogy a pápa valóban nem találkozik egyetlen politikai vezetővel sem. Lapunk megkereste a Szentszék sajtóhivatalát, amely szó szerint ezt válaszolta arra a kérdésünkre, hogy a katolikus egyházfő valóban nem tervez-e találkozót szeptember 12-én, az Eucharisztikus Kongresszus zárónapján a magyar miniszterelnökkel:

A Szentszék sajtóhivatala azt is hozzátette, a pápa programja akkor válik hivatalossá, ha azt a Szentszék honlapján közzéteszik. Hogy erre mikor kerül sor, erre nincs információ.

Általában azonban a pápa részletes külföldi programját egy-másfél hónappal az adott vizit előtt teszik közzé, tehát várhatóan július végére dől el, találkozik-e Orbánnal vagy Áderrel a pápa, vagy sem. Az mindenesetre tény, hogy a Szentszék márciustól fogva – ekkor jelentette be a pápa, hogy Budapestre látogat – a látogatás lelkipásztori jellegét hangsúlyozta, ami azt sejteti, valóban nem kíván politikai vezetőkkel találkozni. Ám ennél is súlyosabb csapás lenne a magyar kormányra nézve, ha igaz az a hír, amely szerint miközben a pápa csak néhány órát lesz Budapesten, Szlovákiában ezt követően három napot is eltölt majd.