Előfizetés

Leszakadt a világ egyik legszebb vízesésének kőtömbje (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.08. 12:07

Fotó: Shutterstock
Nem bírta el a súlyát a bánsági Bigér-vízesés hatalmas, mohával benőtt mészkőtömbje.
Hétfőn délután leszakadt a bánsági Néra-Beusnica-szurdok Nemzeti Parkban található Bigér-vízesés óriási kőtömbje – közölte közösségi oldalán a romániai állami erdőket kezelő Romsilva Országos Erdőtársaság. A több köbméteres, mohával benőtt mészkőtömb, amelyen sok éren át csordogált a Ménes folyóba ömlő kis patak vize, a saját súlyát nem bírta el. A vízesés az 57B országút Orvaicabánya (Oravita) és Bozovics (Bozovici) közötti szakasza mellett található annak a pontnak a közelében, ahol az északi sark és az egyenlítő közötti távolság felét is emlékhely jelöli. A könnyen megközelíthető vízesést sok turista látogatta, így nem meglepő, hogy a kőtömb leszakadásának a pillanatát is kisfilm örökítette meg. A filmet a Romsilva Országos Erdőtársaság tette közzé közösségi oldalán. A Romsilva illetékese határozottan cáfolta egy helyi környezetvédő-idegenvezetőnek a román sajtóban tág teret kapott állítását, amely szerint a kőtömb leszakadását egy - a közelben létesített - pisztrángtenyészet segítette elő, amelynek tevékenysége folytán csökkent patak vízhozama. A Bigér-vízesés a theworldgeography.com portál 2013-ban a világ egyik legszebb vízeséseként mutatta be. A kis patak vize mintegy nyolcméteres magasságból csorog alá egy mohával benőtt mészkőkúp felületén. 

Megpihent a Kínában vándorló elefántcsorda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.08. 12:06

Fotó: AFP
Egy erdőben szusszantak. A 90 kilométerre lévő várost egyszer már megközelítették, lehet, hogy visszafelé vették az irányt.
Ledőlt aludni az a vadelefántcsorda, amely ugyan sok kárt okozva - kukoricatáblákat és istállókat is romba döntve – már mintegy 500 kilométert tett meg az elmúlt hónapokban Kína délnyugati részén lévő Jünnan tartományban. Azt továbbra sem tudni, miért és hova vonulnak, a hatóságok nagy erőkkel: 374 járművel, 14 drónnal és 410 ember közreműködésével figyelik az elefántokat, és több mint két tonna élelemmel próbálják távol tartani őket a lakott területektől. A Guardian keddi beszámolója szerint az állatok a Kunming nevű várostól 90 kilométerre lévő erdőben feküdtek le aludni. Ezt a várost egyszer már megközelítették, ezért lehet, hogy visszafordultak. A hatóságok szerint egy hím elefánt elhagyta a csordát, és jelenleg 4 kilométeres távolságban egyedül bóklászik.    A természetes élőhelyüket először 2020 márciusában elhagyó elefántok vándorlása nemcsak Kínában, ahol hiába okoznak hatalmas károkat, a védett állatokat különösen nagy becsben tartják, hanem világszerte egyre nagyobb figyelmet kap.     

A hideg tavasz nem jelenti azt, hogy megállt a felmelegedés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.07. 17:46

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A megszokotthoz képest ugyan hűvösebben kezdődött az év, a nyári hónapokra már átlagos, illetve azt meghaladó hőmérsékleteket vetítenek előre az évszakos előrejelzések a térségünkben.
Az idei tavasz Magyarországon és Európában az átlagosnál hűvösebb volt, globálisan azonban a felmelegedés folytatódott. Néhány szokatlanul hűvös hét vagy hónap még nem jelenti az éghajlatváltozás végét – és azt sem, hogy ne lenne idén nyár. A modellszimulációk szerint, valamint az idei év első felét meghatározó La Niña gyengülésével továbbra is az a trend van érvényesülőben, ami magasabb hőmérsékleteket vetít előre – írta Pieczka Ildikó meteorológus a Másfélfok.hu-n. A globális átlaghőmérséklet 2021 márciusában és áprilisában körülbelül 0,2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1991–2020 közötti áprilisi átlag. Európában a márciusi hőmérséklet az átlagoshoz volt közeli, míg 2003 óta az idei a leghidegebb április. A tavasz Magyarországon az átlagosnál 1,9 Celsius fokkal hidegebb volt, ezzel a tizenhetedik leghűvösebb 1901 óta.

5 hidegrekord is megdőlt

A március 0,6 Celsius-fokkal maradt a sokéves átlag alatt. Az április ugyan meleg időjárással kezdődött, a végére azonban az átlagnál összességében 2,9 fokkal hidegebbnek bizonyult. Ehhez hozzátett pár hidegrekord is: 15-én Kékestetőn 108 éves rekord született, majd 17-én a fővárosban maradt egész nap a szokásosnál hidegebb az idő. A hónap vége is fagyosnak bizonyult, 26-án Zabaron, majd 28-án Galyatetőn közel mínusz 6 fokig csökkent a hőmérséklet. A májusi középhőmérséklet 2,1 fokkal maradt az átlag alatt. Hidegrekord ekkor is dőlt: 4-én Zabaron mínusz 3,5 fokos faggyal indult a nap – írta az Időkép.

2021 ugyan globálisan a napjainkban megszokotthoz képest valamelyest hűvösebben kezdődött (az év első négy hónapja a hetedik legmelegebb évkezdet volt, a 2015 óta eltelt évek mindegyikénél hűvösebb), de a 2020 végét, 2021 elejét meghatározó La Niña gyengülésével ezt már nem várhatjuk az év hátralévő részétől. Térségünkre a többhetes európai anomália előrejelzések a következő hetekben is az átlagosnál hűvösebb időt prognosztizálnak. A nyári hónapokra viszont már átlagos, illetve azt meghaladó hőmérsékleteket vetítenek előre az évszakos előrejelzések. Mivel az időjárási mintázatok nem maradnak fenn túlságosan sokáig, egy hűvösebb, csapadékosabb tavasz még nem az egyetlen vagy a döntő tényező a nyár hőmérsékletének alakításában. A modellek által előrejelzett átlagos vagy annál valamelyest melegebb időjárás illeszkedik a melegebb nyarakat, több aszályt hozó klímaváltozás trendjébe – írta az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusa.