Előfizetés

Lezárják egy hónapra a Nyugati pályaudvart

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.08. 17:31

Fotó: Balogh Zoltán / MTI/MTVA
Június 19-étől július 18-áig teljes egészében kizárják a vonatközlekedést felújítás miatt.
Felújítási és karbantartási munkák miatt zárva lesz a Nyugati pályaudvar június 19. és július 18. között. A felújításáról tartott keddi sajtótájékoztatón a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a pályaudvaron évente 18 millió ember fordul meg, akik színvonalasabb szolgáltatást vehetnek igénybe a korszerűsítésnek köszönhetően. Szentkirályi Alexandra a gazdaság megerősítését, új munkahelyek teremtését, a közszolgálatások – ezen belül kiemelten a vasúti közlekedés – fejlesztését emelte ki a kormány idei céljai közül, jelezve, hogy a vasúti közlekedés fejlesztéseként folyamatosan korszerűsítik a pályákat, felújítják és utasbaráttá teszik a pályaudvarokat, állomásokat.
Szentkirályi Alexandra kiemelte, a vasútfelújítás a környezet védelmét is jelenti, hiszen a vasúti közlekedés az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési mód. Kitért arra, hogy 2021 eleje óta a vonatjegyeken feltüntetik a szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást.
– Aki autó helyett a vonatot választja, az 1 kilométeren 131 gramm szén-dioxid-kibocsátást tud megtakarítani

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Kifejtette, hogy a gazdaság újraindításában, új munkahelyek létrejöttében fontos szerepe van a belföldi turizmusnak. Az oltásoknak köszönhetően újra lehet indítani a gazdaságot, a turizmust. A MÁV-Volán csoport és a hajózási társaságok az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, hogy minél könyezetbarátabb közlekedési alternatívát adjanak a turisztikai úticélpontok eléréséhez. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (ITM) is a vasút környezetbarát jellegére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a vonattal utazók átlagosan 71 százalékkal kevesebb káros anyaggal terhelik a környezetet, mint az autóval közlekedők. Az államtitkár szólt arról, hogy a Nyugati pályaudvar lezárása átmenetileg okozhat kényelmetlenséget az utasoknak, de szerinte mindez megéri, látva a terveket, a munkálatok előrehaladtát, valamint a közép- és hosszú távú eredményt.
Schanda Tamás felidézte, hogy a Nyugati pályaudvar renoválásának munkálatai egy éve elkezdődtek. Egyebek között kicserélik 2200 négyzetméteren az üveg függönyfalat, a világítást, a teljes csapadékvíz-elvezető rendszert. A projekt során 13 váltó- és 1 vágányátszelés cseréjét végzik el. Mintegy 3300 méteren építenek földmunkagépekkel vágányokat, több mint 16 ezer négyzetméteren új aszfaltot tesznek le. Korszerűsítik a vágányok végén az utastájékoztató táblákat. Az ITM államtitkára az utasok türelmét, megértését kérte a felújítás időszakában, és kijelentette, a vasutasok mindent megtesznek, hogy minél zavartalanabbul lehessen közlekedni.
Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára elmondta, a kormány deklarált célja, hogy a vasúti közlekedés legyen a közösségi közlekedés gerince.

A kormány 2021-ben 20 milliárd forinttal támogatja a MÁV versenyképes vasút programját. Az állami tulajdonos alapvető elvárása a vállalatokkal szemben a hatékony működés, ebben nagy lépés, hogy a közösségi közlekedés egységes irányítása érdekében létrejött MÁV-Volán csoport. Az integrációval az ország legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatója, munkáltatója alakult meg. Homolya Róbert, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, a Nyugati pályaudvar tavaly megkezdődött felújításában az utas- és vágánycsarnok készültsége 95 százalékos.
A projekt kritikus szakaszhoz érkezett azzal, hogy június 19-étől július 18-áig teljes egészében kizárják a vonatközlekedést a felújítás, karbantartás miatt.

– A vonatközlekedés változásáról az utasok tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak, például a Nyugatiban 40 nagyméretű információs táblát és 200 lábon álló táblát helyeztek ki, diákok is segítik a tájékoztatást – mondta Homolya Róbert. Példaként említette, hogy a Nyugati pályaudvar lezárása miatt az esztergomi vonalakról Rákosrendezőre, a veresegyházi vonalon az újpesti állomásra, a debreceni IC-k Zuglóba, a szegedi IC-k Kelenföldre, a lajosmizsei szakaszról Kőbánya-Kispestre érkeznek és indulnak a vonatok. Hozzátette, a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve alakították ki az átadó pontokat, és arra törekedtek, hogy ezek kötött pálya mentén legyenek, mert autóbuszos vonatpótlást nem bírna el a főváros buszsávja.

Orbán a kínai érdekek trójai falova

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.06.08. 16:17

Fotó: AFP
Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint az európai érdekek ellen dolgozó kormányokat el kell szigetelni.
Teljességgel tűrhetetlen és súlyos biztonsági kockázatot jelent, hogy egy NATO és EU tagállam kormánya nyílt katonai együttműködésre lép Kínával - írta Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője Orbán Viktor politikájáról az uniós képviselő-testület Külügyi Bizottságának, valamint Biztonság- és Védelempolitikai Albizottságának írott levelében. Ebben beszámol a kínai védelmi miniszter közelmúltban tett magyarországi látogatásáról, amelyen a két ország katonai együttműködésének elmélyítéséről állapodtak meg.   
Ara-Kovács szerint sokan élnek a gyanúperrel, hogy a magyar és a kínai titkosszolgálatok is kooperálnak egymással.

Írásában megemlíti a Fudan Egyetem kampuszának létrehozásáról szóló megállapodást és egy másik "ésszerűtlen" projekt, a Budapest-Belgrád vasútvonal tervezett megvalósítását. "Az EU-ban az Orbán-kormány úgy viselkedik, mint a kínai érdekek trójai falova" - állítja a DK-s politikus, hozzátéve, hogy az európai érdekek ellen dolgozó kormányokat el kell szigetelni. 

Karácsony Gergelynek bocsánatot kell kérnie Orbán Viktor vejétől a Tiborcz-adó miatt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.06.08. 16:08

Fotó: Népszava
„Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó” – reagált a főpolgármester az ítéletre.
Nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsony Gergelynek Tiborcz Istvántól egy jogerős ítélőtáblai döntés szerint – tájékoztatta a Perfect Partner Communication kedden az MTI-t. Tiborcz István azért indított személyiségi jogi pert Karácsony Gergely ellen, mert a politikus az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet Tiborcz-adóként emlegette. A jogerős bírósági döntés indoklásában – írta a kommunikációs cég – a bíróság kifejtette: Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy a politikus választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, a Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla. A személyiségi jogi per alapját a közlemény szerint egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták: annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek.
A Fővárosi Ítélőtábla június 7-én kihirdetett jogerős ítélete szerint Budapest főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a Tiborcz-adó kifejezést használta.

A másodfokon eljáró bíróság eltiltotta a további jogsértésektől Karácsony Gergelyt, és kimondta, hogy nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt, a következő tartalommal:
„A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”

Ezen felül Karácsony Gergelynek minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell, valamint 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz Istvánnak. Tiborcz István üdvözölte a jogerős ítéletet.
„Őszintén remélem, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tiszteletben tartja a bíróság jogerős döntését és a jövőben tartózkodik a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől. Továbbá, eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is. A jogvita lezárásaképp elegendő elégtételt jelent számomra, hogy Karácsony Gergely által a részemre fizetendő sérelemdíjat felajánlhatom a Bókay Gyermekklinikának”

– áll a Perfect Partner Communication közleményében.

Úgy tűnik, ez nem hatotta meg különösebben Karácsony Gergelyt. A főpolgármester Facebook-oldalán reagált a döntésre, és közölte, hogy viszik tovább az ügyet a Kúriára. 
„A miniszterelnök vejének a saját neve kapcsán indított perről sem sikerült igazat mondania, hiszen az első fok elvesztése után legfeljebb döntetlenre mentett másodfokon, mi megyünk tovább, már készül a beadványunk a Kúriára. Ja, és Tiborcz István a másodfokú döntés szerint is közszereplő. Vagy inkább közpénz-szereplő?”

– írta a politikus.

Megjegyezte, hogy „Tiborcz István apósa a veszélyhelyzeti szabályozást úgy alakította, hogy az a vejéről elnevezett adónem bevezetését megakadályozza”. Hozzátette, hogy amint a törvényi szabályozás engedi, beszedik a Tiborcz-adót az 500 milliónál értékesebb ingatlanok tulajdonosaitól. Karácsony Gergely közölte, hogy a kormányváltás után visszaszedik a pénzt a járványon nyerészkedőktől, és „készülhetnek például a lélegeztető-biznisz nyertesei”. Úgy fogalmazott, hogy visszavesznek a kiváltságos kevesek 1 százalékától a 99 százalék többség javára. Posztját azzal zárta, hogy lehet, hogy ezt Mészárosadónak kellene nevezni.