Előfizetés

Őszre várhatók a jogállami eljárások

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2021.06.10. 19:05
Johannes Hahn. Fotó: THIERRY ROGE / BELGA MAG / BELGA
Kétharmados többséggel fogadta el az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely bírósági perrel fenyegeti a jogállami feltételrendszer végrehajtásáért felelős Európai Bizottságot, ha nem indítja el az eljárást az uniós pénzeket elsíboló, korrupt kormányokkal szemben.
A határozat nem tartalmaz határidőt a fenyegetés beváltására, de felhívja az EP elnökét, hogy két héten belül szólítsa fel a Bizottságot, “tegyen eleget a rendelet szerinti kötelezettségeinek”. A biztosi testület egyelőre időhúzásra játszik, azzal próbálja megnyugtatni a parlamentet, hogy bevonja a jogszabály alkalmazását pontosító iránymutatások kidolgozásába. Johannes Hahn költségvetési biztos egy szűkkörű sajtóbeszélgetésen lapunk kérdésére megerősítette: az első eljárásokat valószínűleg az ősz elején indíthatják el azok ellen a tagállamok ellen, amelyekben a jogállami normák be nem tartása miatt sérülnek az EU pénzügyi érdekei.  

Az EU nem kér több Johnson&Johnson vakcinát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.10. 16:42

Fotó: YING TANG / NurPhoto / AFP
Nem hívja le a megállapodásban szereplő 100 millió oltóanyagot, a meglévő készletekből pedig ennyit elajándékoz.
Úgy döntött az Európai Unió: nem hívja le a további 100 millió adag Johnson&Johnson vakcinára vonatkozó opcióját, és a meglévő készletekből is elajándékoz 100 millió dózist – írta a Portfolio.  A 200 millió vakcinára kötött megállapodáshoz, amelyet az amerikai céggel kötött az EU, további 200 millió adagos opció is társul. Az utolsó 100 millió dózis lehívására vonatkozó határidő június végén lejár, de az Európai Bizottság nem kíván élni a beszerzéssel. A Bizottság illetékesei nem kommentálták a Reuters értesülését. A döntést feltehetően nem a vérrögképződés kockázata, hanem az indokolja, hogy az amerikai cég még az előre lekötött mennyiséget sem tudta időben leszállítani: az 55 millió adagból csak 12 millió Janssen vakcina érkezett meg. A 100 millió vakcina eladományozásáról azért döntött az EU, mert a meglévő szerződésekkel, amelyek szinte teljes egészében mRNS vakcinákra szólnak, bőven át tudja oltani az EU lakosságát.

Már több mint ötmillió EU-állampolgár letelepedését hagyták jóvá a brit hatóságok

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.06.10. 15:54

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
A május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból.
A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint meghaladta az ötmilliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyt kaptak Nagy-Britanniában. Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – kell folyamodniuk.
A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an megtették.

A benyújtott kérelmek közül a brit hatóságok a múlt hónap végéig 5 271 300-at elbíráltak, és 5 030 300-at jóváhagytak. A tárca adatai szerint a május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból. A folyamodványok további egy százalékát a kérelmezők visszavonták, ugyancsak egy százalék érvénytelennek bizonyult. Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges – vagyis határidő nélküli –, az esetek 43 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik. Akik 2020. december 31-én már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket, vagyis a határidő lejártáig már három hét sincs hátra. Erre Kevin Foster, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára is felhívta a figyelmet a tárca csütörtöki friss összesítéséhez fűzött nyilatkozatában. Foster elragadtatással nyugtázta, és a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogosultságainak biztosítása szempontjából rendkívüli eredménynek nevezte, hogy immár több mint ötmillió EU-polgár megkapta a nagy-britanniai letelepedett státust. Foster is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a benyújtási határidő június 30-án lejár, és kérte, hogy az összes jogosult EU-állampolgár adja be kérvényét e határidőig. A brit belügyminisztérium a minap széleskörű kampányt is indított annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik még nem folyamodtak a letelepedett státusért, minél előbb tegyék ezt meg, tekintettel a közeledő határidőre. A kampány keretében célzott figyelemfelhívó közlemények jelennek meg a legnagyobb közösségi és szakmai médiaportálok – Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn – felületein, emellett a televízió- és a rádióállomásokon is elhangzanak felhívások. A kérvényeket a mobil eszközökre letölthető, EU Exit: ID Document Check nevű alkalmazás használatával otthonról is be lehet nyújtani. Az ügyintézéshez kidolgozott részletes útmutató magyarul is hozzáférhető a https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.hu brit kormányzati honlapon. A brit belügyminisztérium május végi adatai szerint több mint 140 ezer magyar állampolgár folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz, ezzel a magyarok a középmezőnyben jártak. Az országokra lebontott lista élén a lengyelek és a románok álltak.