Előfizetés

Forgószelet észleltek Mohácsnál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 09:23

Fotó: Időkép
A hazánkban kialakult tornádó ereje meg sem közelíti az Amerikában pusztítókét.
Csütörtök délután nemcsak felhőszakadás, jégeső, zivatar, hanem tuba is kialakult. Az Időkép olvasói egy Mohácsnál lenyúló felhőtölcsért figyeltek meg, s később videófelvételek is készültek arról, ahogy a tuba Földet ért, vagyis tornádó alakult ki.   A tuba olyan légörvény, amely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. A Mohácsnál kialakult nem mindennapi jelenség a nem-mezociklonális tornádók csoportjába tartozik.   

Tuba, tornádó, porördög

Tornádó az, a például gomoly- vagy zivatarfelhőből lenyúló, forgó légoszlop, amely eléri a talajfelszínt. A jelenséget addig tubának hívják, amíg a tölcsér nem ér földet. A porördögök bár sokszor hasonlítanak a tornádókra, ezek a felszínen megjelenő forgószelek, amelyek egyre magasabbra törnek, miközben felkapják a környezetükben lévő port és törmeléket. Nem kapcsolódnak zivatarfelhőkhöz, így felhőmentes időben is kialakulhatnak, ha a talaj felszíne fel van hevülve, és az így létrejövő alacsony nyomású terület körül forogni kezd a levegő. Mezociklonális tornádók azokból a forgó zivatarfelhőkből alakulnak ki, amelyeket szupercelláknak nevezünk. A magyarországi szupercellákat csak ritkán kísérik mezociklonális tornádók. Nem-mezociklonális tornádók jóval szelídebb körülmények között is ki tudnak alakulni, de ehhez záporra vagy zivatarra van szükség. Nem olyan erősek és pusztítók, mint a mezociklonális tornádók, de a bennük lévő szélsebesség extrém esetekben elérheti a 300 km/h-t is. Bárhol előfordulhatnak, de a leglátványosabban a tengerpartok közelében tudnak kialakulni, ahol a parti szél által létrehozott konvergens zónában egymás mellett akár több tornádó is le tud nyúlni a felszínre. Ha a vízfelszín felett alakulnak ki akkor, a létrejövő tornádókat víztölcséreknek nevezzük – olvasható a meteorológiai portál cikkében.

Száznapos tojás? Az semmi, Izraelben ezeréveset találtak

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.10. 19:13

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Egy iszlámkori üstben bukkantak rá, annak köszönhetően maradt szinte teljesen épen, hogy puha szemétbe ágyazódott.
A szinte teljesen épen megőrződött ezeréves tyúktojás, amelyet Izrelben találtak, a világon eddig megtalált egyik legősibb hasonló lelet. A héja kicsit megrepedt, a fehérje kifolyt, de a sárgájának egy része megmaradt és genetikai kutatások alapjául szolgálhat – írta a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság hírportálja szerdán.     Az értékes maradványra az ország Földközi-tengernél lévő tengerpartjának déli szakaszánál, a Javnében folyó ásatásokon bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei. Noha már korábban is találtak tojáshéjmaradványokat, többek közt Jeruzsálemben, Caesareában vagy Apollóniában, de a törékeny tojáshéj miatt teljes egészében szinte sehol sem maradt meg ez az élelem – közölte Pery Gal, az IAA szakembere. „Ez világszinten is rendkívül ritka lelet. A régészeti ásatásokon ugyan alkalmanként találunk ősi strucctojásokat, amelyeket vastagabb héja épen megőriz, de a tyúktojások sokkal sérülékenyebbek” – mondta a lapnak. A tojást a bizánci korra (i. sz. 4-7. század) visszanyúló hatalmas ipari területen, meglepetésre egy iszlámkori üstben találták. Azért maradt meg ennyire kiváló állapotban, mert puha szemétbe ágyazódott. „A tojás manapság is ritkán marad sokáig épen a szupermarketek dobozaiban. Elképesztő a gondolat, hogy ez egy 1000 éves lelet!” – lelkendezett Alla Nagorsky, a feltárásokat vezető régész. Izrael földjén mintegy 2300 éve, a hellenisztikus és római kor óta tartanak csirkét tojás- és húsfogyasztás céljából. Az ország területén feltárt állati csontok elemzéséből kiderült, hogy a 7. századtól, az iszlám hódítás kezdetétől az előző évszázadokhoz képest drasztikusan csökkent a sertéshús fogyasztása. „A nem zsidó, hanem keresztény vagy pogány családoknak a sertés helyett olyan fehérjeforrást kellett keresniük, amely nem igényel hűtést és tartósítást, ezt találták meg a tojásban és a csirkehúsban” – hangsúlyozta Perry Gal a The Jerusalem Postnak. Három, szintén ebből a korból származó, csontból készült babát is találtak a leletmentő ásatáson, amelyet egy új lakónegyed felhúzása előtt kezdtek meg a helyi törvényeknek megfelelően. 

Tízes ikrei születtek egy nőnek Dél-Afrikában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.10. 19:12

Fotó: Newsflash
„Csak” nyolc babára számítottak a szülők.
Tízes ikrei születtek egy nőnek. Dél-Afrikában. Gosiame Thamara Sithole ezzel megdöntötte a világrekordot – írta a BBC.  A büszke apa elmondta, megdöbbentek, hogy tíz baba érkezett, a vizsgálatok „csak” nyolcat mutattak. 
„Ez hét fiú és három lány. Boldog vagyok. Meg vagyok hatva. Nem tudok sokat beszélni”

– mondta Teboho Tsotetsi a szülés után.

Egy családtag a lapnak azt mondta, a tíz gyerekből öt természetes úton, öt pedig császármetszéssel született.  A 37 éves asszony, aki már hat éve is ikreket szült, jól van, miután hétfő este, terhessége 29. hetében világra hozta a gyermekeit. Egy hónapja a Pretoria Newsnak azt nyilatkozta, a terhessége „kezdetben nehéz volt”, álmatlan éjszakái voltak, aggódott, hogyan fér el ennyi gyerek az anyaméhben, túlélik-e egyáltalán ezt az időszakot, mint mondta: sokat imádkozott az egészséges szülésért. Az egyetlen szüléssel világra hozott élő gyermekek számának jelenlegi Guinness-rekordját az az amerikai nő tartja, aki 2009-ben nyolc gyermeket szült. A múlt hónapban egy 25 éves mali nő kilenc babának adott életet. A Guinness World Records már vizsgálja a rekorddöntés körülményeit.