Előfizetés

Egy elhunyt koronavírus-fertőzött szívét kapta meg egy fiú Vatikánban

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.11. 13:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Felnőtt betegen már hajtottak végre ilyen beavatkozást, de gyereken ez volt az első.
A világon először hajtottak végre koronavírussal fertőzött donorszervvel szívátültetést egy gyereken a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban. A 15 éves - nem fertőzött - fiú állapota javul a májusban végzett transzplantáció óta – közölte az intézmény. A gyerek, aki szeptember óta volt várólistán, dilatatív kardiomiopátiában szenvedett, ez az állapot megnehezíti a szívnek a vér pumpálását. Nagyon ritka gyerekek között, 190 ezerből egynél fordul elő. A fiút műszív tartotta életben, amíg várt a megfelelő donortól származó szívre. Mivel állapota romlott, a kórház engedélyt kapott az országos transzplantációs központtól és az olasz gyógyszerészeti hatóságtól, hogy egy koronavírussal fertőzött donor szívét ültessék be. „A gyermekgyógyászatban sokkal nehezebb transzplantációra megfelelő szívet találni, mint a felnőttnél. Ezért is tettünk meg mindent, ami lehetséges, hogy a fiú megkaphassa a szervet. Élet és halál kérdése volt” – mondta Antonio Amodeo, az eljárást végző egyik orvos. Az év elején hasonló transzplantációt hajtottak végre egy felnőtt koronavírusos donorral és egy nem fertőzött pácienssel a bolognai Szent Orsolya Kórházban. Ez az eljárás azonban kevésbé számított kockázatosnak, mint a 15 éves fiú esetében. 

Munkában a kínai és az amerikai marsjárók

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.11. 11:50

Fotó: JIN LIWANG / AFP
Bemutatta a Csu-zsung első felvételeit a kínai nemzeti űrhivatal, az amerikai pedig bejelentette: megkezdte első tudományos kutatássorozatát a Perseverance.
Bemutatta a kínai Csu-zsung marsjáró által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal egy Pekingben tartott pénteki eseményen. A Global Times című kínai lap beszámolója szerint egy 360 fokos panorámaképen, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta volna a leszálló platformot, az látható, hogy a leszállás helyén egyenletes a talaj. A távolban a Mars horizontja tűnik fel. A terepnavigációs kamera a vörös bolygó felszínéről is készített képet. A felvételen a Mars felszíne viszonylag egyenletesnek tűnik, a talajon különböző méretű kövek láthatók. A marsjáró a leszálló platformot is lefényképezte csaknem 6 méteres távolságból. A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung rover 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A marsjáró május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd megkezdte a Mars felderítését. A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol az űreszköz leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. Az űrszondával teljesíti Kína első saját Mars-misszióját. A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon - 90 solon, vagyis marsi napon - keresztül. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről fogják irányítani. A robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

Életjelek után kutat a Perseverance

Megkezdte első tudományos kutatássorozatát a Marson a Perseverance. A NASA marsjárója dél felé tart, hogy megvizsgálja a Jezero kráter fenekét ősi mikrobiális élet jelei után kutatva. Az első hetekben a missziót vezető csapat egy alacsonyan fekvő, kilátást biztosító helyre irányítja a rovert, ahonnan meg tudja figyelni a kráter legrégebbi geológiai formációit, majd elindítják az automata navigációs és mintavételi rendszerét – közölte a NASA. A Perseverance június 1-jére végzett az üzembe helyezési szakasszal, letesztelte az oxigént generáló MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű műszerét és végrehajtotta a technológiát tesztelő repüléseket az Ingenuity helikopteren. A kenyérpirítónyi MOXIE a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég. A Perseverance kamerái több mint 75 ezer képet készítettek, mikrofonjai először rögzítettek a Marson hangokat. A misszió tudományos feladata, hogy tanulmányozza a Jezero krátert, így a tudósok megérthessék a régió geológiáját és a lakhatóságát múltbéli lehetőségét, valamint hogy ősi, mikroszkopikus élet jeleit kutassák. A missziót vezető kutatók a legimpozánsabb kőzet- és üledékmintákat azonosítják és begyűjtik, a jövőbeli missziók pedig lehozhatják ezeket a Földre alaposabb tanulmányozásra. A Perseverance méréseket és teszteléseket is fog végezni, amelyek a Mars jövőbeli, emberek és robotok által végzendő feltárását fogják segíteni.

Hazamehetett a kórházból Lili, aki elsőként kapott államilag támogatott SMA-gyógyszert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 11:13

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kislány szervezete jól reagált a készítményre.
Jól van és elhagyhatta a Semmelweis Egyetem intenzív osztályát az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő Lili, aki az intézmény II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján vénás infúzióban kaphatta meg a több mint 700 millió forintos Zolgensma-készítményt. A kislány az első hazai beteg, akinek egyedi méltányosság alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatta a kezelését – közölte az egyetem. Mint megírtuk, kedden Kásler Miklós a Facebook-oldalán jelentette be, Lilike, az első magyar SMA-beteg gyermek, aki megkapja az államilag támogatott, génterápiás készítményt. Az emberi erőforrások minisztere szerint ezzel elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő összes magyar gyermek legkorszerűbb, teljesen ingyenes kezelése a Bethesda kórházban és a Semmelweis Egyetemen. „A történelmi pillanat emlékére, az összefogás és a szeretet kifejezéseként, egy plüss szívet ajándékozok Lilike számára a magyar emberek nevében” – írta.     A nagy értékű készítmény június elején Írországból mínusz 70 Celsius-fokon hűtve érkezett a Semmelweis Egyetem Központi Gyógyszertárába, onnan a kezelés napján fecskendőbe készítve szállították át a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára. 
Az infúziót követően Lili még két napot töltött a klinikán megfigyelés alatt, és szerencsére jól reagált a kezelésre. Az elkövetkező hetekben még néhány kontrollvizsgálat vár rá, de a klinikáról már kiengedtük – emelte ki Kovács Gábor, a klinika igazgatója.
A gerincvelői izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka, öröklődő betegség, ahol egy gén hibája következtében az SMN fehérje nem termelődik a szervezetben, ezért a gerincvelői mozgató idegsejtek működése sérül. Az idegsejtek az idő előrehaladtával pusztulnak, ami a betegség legfőbb tünetének számító izomgyengeséget okozza – magyarázta Szabó Léna gyermekneurológus. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa hozzátette: több formája létezik a betegségnek, a legsúlyosabb a csecsemőkorban megjelenő, úgynevezett SMA1, amikor az izomgyengeség érinti a légzőizmokat és a nyelést is, ezért a táplálkozás is nehezített, ilyen esetekben a Zolgensma kezeléstől az várható, hogy a beteg képes lesz a biztos ülésre és a szilárd táplálék elfogyasztására. A betegség enyhébb típusaiban a gyerekek megtanulnak ülni (SMA2), járni (SMA3), de a betegség akár felnőttkorban is megjelenhet (SMA4). Lili szülei a gyermek három hónapos korában észlelték először, hogy nem emeli olyan ügyesen a fejét és nem mozgatja úgy a karjait, mint korábban, vagyis Lili az SMA 1-es változatában szenved – tette hozzá a gyermekgyógyász, aki öt hónapos kora óta kezeli a kislányt. A betegségmódosító terápiák megjelenése nagyban hozzájárul az érintett gyerekek életesélyeinek növeléséhez. A mozgató idegsejtek az SMN-fehérje hiányában folyamatosan pusztulnak, ezért ha normalizáljuk a fehérjeszintet, illetve beindítjuk annak termelődését, ez a folyamat megállítható. A Zolgensma esetében egy – megbetegedést okozni nem tudó – vírus segítségével visszük be a szervezetbe az SMN1 gént, amitől helyreáll az SMN fehérje termelése. A készítmény – amelyből mindössze egy infúziót kell beadni – tehát a betegség lefolyását lassítja, illetve állítja meg, attól függően, hogy az SMA melyik típusában szenved a beteg, illetve hogy a kór mennyire előrehaladott. A terápia eredményeként az izomerő fokozódik, illetve csecsemőknél új mozgási mérföldkövek jelenhetnek meg, mint például a fejemelés, forgás, önálló ülés. A gyermekneurológus ugyanakkor azt is hozzátette, nagy különbségek vannak a gyereknél elérhető eredményekben a kiindulási állapottól és a betegség lefolyástól függően. Az érintetteknek életük során szoros orvosi ellenőrzésre van szükségük, a génterápián túl rendszeres gyógytornát, pulmonológiai, ortopédiai, neurológiai gondozást, táplálkozási tanácsadást igényelnek. 
„Annyira vártuk már. Szavakkal nem tudjuk leírni, mit érzünk. Hatalmas megkönnyebbülés. Öröm. Teljes életet fog élni. Hosszú folyamat lesz, de nem lesz probléma. Biztos, hogy minden rendben lesz” – mondta Lilike édesapja Somogyi Tamás a kezelés után.