Előfizetés

Már lehet menni a Városligetbe szurkolni a nemzeti tizenegynek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.06.11. 15:27

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A belépés egyik feltétele a védettségi igazolvány vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt.
Megnyitotta kapuit a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyik hivatalos szurkolói zónája a Városligeti Műjégpályán, ahol 31 napon át várják a sportág kedvelőit és a kikapcsolódni vágyókat

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint az ingyenes szurkolói zóna minden nap 11 órakor nyit, meccsnapokon az utolsó mérkőzést követően egy órával, míg szünnapokon 22 órakor zár. A helyszínen a közös meccsnézés izgalmát négy óriás kivetítő biztosítja - egyenként 60 négyzetméteresek -, a további szórakoztatásról pedig a nagyszínpad fellépői gondoskodnak. Ezek mellett kortól és nemtől függetlenül számos ingyenes program várja az érdeklődőket. A tízezer négyzetméteres műfüves, futballpályára emlékeztető, de mégis hamisítatlan piknikterületen többek között lesz e-sport sarok, teqball, ügyességi akadálypálya és fotósarok is, természetesen az elmaradhatatlan étel- és italszolgáltatáson túl. Csisztu Zsuzsa, a budapesti szurkolói zóna szóvivője a pénteki, hivatalos kapunyitó eseményen kiemelte: a drukkerek természetes igénye, hogy találkozzanak egymással és közösen, együtt éljék át a futballmeccsek nyújtotta élményeket. 
"A városligeti zóna nem más, mint a Puskás Aréna kinyújtóztatása, ahol biztonságos környezetben mindenki igazi futball életérzéssel gazdagodik, akár családok is. Együtt ünnepeljük a magyar válogatott mérkőzéseit, a hazai Eb-rendezést, de talán még azt is, hogy a járványhelyzetben túlvagyunk egy fárasztó, zsibbasztó időszakon."

Az aktuális egészségügyi előírások, illetve az operatív törzs által meghatározott legszigorúbb óvintézkedések szerint kialakított helyszín - amelyet tíz nap alatt építettek fel - a budapesti meccseknek otthont adó Puskás Arénától alig másfél kilométernyire, impozáns környezetben található. A járványbiztos szurkolást segíti elő, hogy a tágas, szabadtéri helyszínre védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni, valamint 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, illetve olyan hivatalos igazolással, hogy az illető hat hónapon belül átesett a fertőzésen. Plusz biztonsági lépcsőként a bejáratnál még hőkapukat is elhelyeztek. A szurkolói falu operatív vezetője, Major Balázs az MTI-nek elárulta: a városligeti helyszín kapacitása 11 ezer fő, és a kapuknál olyan technika áll rendelkezésükre, amely segítségével teltház esetén be tudják csukni a kapukat. Hangsúlyozta: váltásban mintegy 600 fő dolgozik majd a szurkolók zavartalan szórakoztatásának érdekében. Egy időben a létszám fele lesz ügyeletben, kiemelt napokon - amikor a magyarok pályára lépnek - viszont a háromnegyede. Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője emlékeztetett: öt évvel ezelőtt a magyar Eb-szereplés euforikus hangulatot váltott ki nemcsak a franciaországi helyszíneken, hanem Budapesten is. "Akik különböző okokból nem jutnak ki a Puskás Arénába, vagy a többi Eb-meccs helyszínére, azok a remek hangulatban nézhetnek mérkőzéseket a Városligetben, és egészen biztos, hogy a stadionokban szurkolókhoz hasonlóan maradandó élményekkel gazdagodnak." Az esemény ideje alatt a szervezők a szurkolói zónával kapcsolatos legfrissebb információkat, tartalmakat, valamint a részletes programbontást a Puskás Aréna Facebook-oldalán teszik közzé. Mint lapunk is beszámolt róla, ha valaki vét a szabályok ellen, akkor borsos csekket is kaphat. Erről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Római parti Eb-gondolat

Hegyi Iván
Publikálás dátuma
2021.06.11. 11:00

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP or licensors
A tizenhatodik labdarúgó Európa-bajnoksághoz tizenhatos mezőny illene, ám honfitársaink szerencséjére az UEFA – éppen tizenhatról és tizenhattól – huszonnégyre emelte a létszámot.
Így egymás után a második olyan kontinenstorna kezdődik, amelyen részt vesz a magyar válogatott, bár a selejtezőkön nem tudott továbbjutást érő helyen kikötni. Ennél is különlegesebb, hogy négy mérkőzést Budapesten tartanak, legalább kettőt honfitársaink fellépésével. Mert a kivételes rendezési szám végül is igazodik a futballhoz: tizenegy város tartozik a házigazdák köréhez, ahogyan tizenegy játékos alkot egy csapatot. Eredetileg tizenkettő volt az a tizenegy, de két vendéglátó visszalépett, és csak egy ugrott be helyette. Hazánk fővárosán kívül Amszterdam, Baku, Bukarest, Glasgow, Koppenhága London, München, Róma, Sevilla és Szentpétervár ad otthont a tornának. A kontinentális szövetség összeurópai bulit tervezett az első Eb hatvanadik évfordulójára, ám a Covid miatt már a hatvanegyedik esztendőben járunk, és a járványtól most is jelentős a félelem, csak Pesten szabad a pálya, pontosabban a nézőtér egésze. Torna lesz, másutt a dzsembori ráér a pandémia esetleges lezárulta után. Nálunk viszont azok büszkélkednek a leghangosabban az Európához tartozással, akik egyébként rosszul lesznek Európától. A mezőny erős, a magyarok négyese kiváltképp az. A korábbi Eb-aranyérmesek közül csak a görögök hiányoznak, amennyiben az oroszokat, ukránokat a futballban is szovjetutódoknak tekintjük. Az egykori Csehszlovákiát Csehország és Szlovákia is képviseli. (Az 1976-ban győztes keretben egyaránt tizenegy cseh és szlovák kapott helyet.) Szerepelnek a dánok, a franciák, a hollandok, a németek, az olaszok, a portugálok, a spanyolok. A valaha döntőt vívók közül pedig még a belgák, alanyi jogon a csehek, valamint a hajdani jugoszlávok képviseletében a horvátok. Az Eb ma este az olasz–török mérkőzéssel kezdődik az Örök Városban. De további tíz település cáfolja, hogy minden út Rómába vezet.

Tokió: júniusban sem utazik a NOB elnöke

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2021.06.11. 10:30

Fotó: DU XIAOYI /
Mivel az olimpia helyszínén a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt továbbra is vészhelyzet van érvényben
Júniusban sem utazik el Tokióba Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. A német sportvezető eredetileg májusban akart személyesen egyeztetni a tervek szerint július 23-án kezdődő nyári játékok házigazdájával, ám az ázsiai országban uralkodó járványhelyzet miatt lemondta az utazást. Mivel az olimpia helyszínén a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt továbbra is vészhelyzet van érvényben, Bach a szervezőbizottság tájékoztatása szerint júliusra halasztotta utazását. Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezetője elmondta, hogy John Coates, a NOB koordinációs bizottságának vezetője jövő kedden érkezik Tokióba. Coates feladata lesz az előkészületek személyes felügyelete az olimpia rajtjáig. A NOB szerint az aggasztó járványhelyzet ellenére nem jelent a résztvevők számára egészségügy kockázatot az olimpia megrendezése. A szervezet ezt az álláspontját arra alapozza, hogy a NOB úgy tudja, az eseményen résztvevő sportolók 74 százaléka megkapta az oltásokat a koronavírus ellen. A játékok rajtjáig ez az arány várhatóan eléri majd a 80 százalékot is. Christoph Dubi, a NOB ügyvezető igazgatója szerint ezek egyelőre becslések, pontos számot akkor tud mondani, amikor minden kvalifikációs verseny befejeződött és véglegessé vált az olimpiára kijutott sportolók névsora. Japánban a lakosság csupán 3.9 százaléka kapott oltást a Covid-19 ellen, ami körülbelül 4.9 millió embert jelent. A rendezést nagyon sokan ellenzik a szigetországban attól félve, hogy a pandémia miatt növekedni fog az esetszám és leterhelt lesz az egészségügyi rendszer. A tokiói olimpiát eredetileg tavaly bonyolították volna le, de a járvány miatt egy évvel elhalasztották. Újabb halasztásra a nemzetközi versenynaptár miatt nincs lehetőség, ha idén sem tudják megtartani a játékokat, akkor végleg törölni az eseményt.