Előfizetés

További kedvezmények a NER-lovagoknak a lakástörvény összevissza-módosításában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Várnegyedben még az állami és önkormányzati cégeket is kötelezhetik a tulajdonukban lévő ingatlanok olcsó kiárusítására.
Tovább „dolgoztak” a parlamenti Törvényalkotási bizottság fideszes tagjai a korábban országszerte, még a kormánypárti polgármesterek körében is felháborodást kiváltó lakáselidegenítési törvénymódosítás módosításán, amely további kedvezményekkel segítheti az immár csak a budapesti világörökségi területek „fizetőképes” bérlőit – írja a hvg.hu a legfrissebb, csütörtök este készült „összegző módosító javaslat” alapján. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő eredeti javaslatának módosításáról, arról, hogy a jellemzően már csak a budavári, illetve az Andrásy úti területeken és az úgynevezett védőövezeteiben milyen „csavarral” nyújtanak kedvezményes lakásvásárlási lehetőséget az úgynevezett NER-lovagoknak, a Népszava már szerdán megírta. Így Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Palkovics Lászlónak és másoknak nem kell aggódniuk, ha most nincs meg a vásárláshoz szükséges 5 éves bérleti jogviszonyuk. Egyszerűen ki kell várniuk, amíg elérik az 5 évet és a ügyelniük kell, hogy egy éven belül benyújtsák a vételi kérelmüket. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás végeztével, illetve 2022. június végétől vehetik meg bérlőik. 
Az újabb módosítás azokat „sem hagyja az út szélén”, akik bérletijog-cserével kerültek birtokon belül: esetükben az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent. Mivel egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték kevesebb mint harmadáért – pontosan 30 százalékáért – kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába.

További enyhítés, hogy az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre. A Várnegyedben az egyszemélyes állami, illetve önkormányzat gazdasági társaságokat is kedvezményes bérlakás-értékesítésre köteleznék, sőt a földszinti lakások a vétel után kereskedelmi, szolgáltató és kulturális célokra is hasznosíthatók lesznek. A törvénymódosítás generálisan 4 éves elidegenítési tilalmat állapítana meg a bérlakások vevői számára, akiknél kikötés, hogy nem lehet köztartozásuk, illetve a vevőnek az elmúlt évben nem lehet három havi lakbért meghaladó bérletidíj-tartozása sem. Az indoklás szerint azért, hogy:
„csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.

Álcázott homofób kampány a pedofiltörvény módosítása

J.D.
Publikálás dátuma
2021.06.11. 17:34

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Súlyos következményekkel járhat a kormányoldal pedofil bűnözők elleni szigorúbb fellépésről szóló törvénytervezete, amelyben egy módosítócsomaggal tudatosan mosnák össze a homoszexualitást és a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményeket.
Megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a nemváltás "népszerűsítését" és bemutatását reklámokban, iskolai előadásokon, az oktatási intézményekből pedig kitiltanának számos, szexuális felvilágosítást végző civil szervezetet. Ilyen előadásokat csak "nyilvántartásba vett" személyek és szervezetek tarthatnának. Több civil szervezet szerint mindez nemcsak a szólásszabadságot veszi semmibe, hanem tovább erősíti az előítéleteket. Az Amnesty International, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Prizma Transznemű Közösség közös közleményében emlékeztetett: május közepén egy 13 éves magyar fiú lett öngyilkos, mert nem bírta elviselni a kiközösítést, miután melegnek gondolták. A civil szervezetek szerint a javaslat megakadályozná, hogy sok más hasonló fiatal szakszerű információkhoz, támogatáshoz jusson. A Szivárványcsaládokért Alapítvány tegnap arra is hívta fel a figyelmet: a javaslat nem megvédi a kisgyerekeket, hanem épp ellenkezőleg, valós kockázatokat jelent rájuk, különös tekintettel a szivárványcsaládokban élőkre. Hangsúlyozták: ha az iskolákban nem lehet olyan foglalkozásokat tartani, ahol a gyerekek hozzáértő szakemberek segítségével beszélgethetnek a családok sokféleségéről, akkor nagyobb eséllyel fogják bántani azokat a diákokat, akik a szokásostól eltérő családmodellben élnek. A civilek azt kérik, vonják vissza a törvényjavaslatot. Ennek érdekében pénteken egy online petíció is indult, amit néhány óra alatt több ezren írtak alá. Az előterjesztésről – amely az egyházi szexuális visszaéléseket meghagyja a felekezetek "belügyének" – a jövő héten szavazhat a parlament. Az ellenzék nincs könnyű helyzetben: ha a vitatott passzusok miatt nem támogatják, a Fidesz könnyen rájuk sütheti, hogy "a pedofilok oldalán állnak" 

Orosz minta

A civilek úgy vélik, a javaslat hasonlít a 2013-ban elfogadott orosz melegellenes törvényhez. Oroszországban 2006-tól előbb a régiókban, 2013 óta már szövetségi szinten is olyan törvényeket fogadtak el, amelyek bűncselekménnyé nyilvánították a szexuális kisebbségeket említő kiadványok terjesztését a fiatalkorúak között, sőt, akár csak a homoszexualitás említését is a jelenlétükben. A nagyvárosokban gyakori az LMBTQ betűcsoporttal jelölt kisebbségiek elleni erőszak, Csecsenföldön pedig rendszeres a kínzás, a gyilkosság is. Az orosz hatóságok lecsapnak minden, a nemi kisebbségekre utaló jelképre, a híres művészek, például Pjotr Csajkovszkij vagy Vaclav Nizsinszkij esetében tabu a nemi orientációjukra való utalás. Két éve az Elton John karrierjéről szóló filmet is csak a meleg szexre utaló jelenetek nélkül engedték bemutatni. H. G.

Ideiglenes gyalogos- és bicikliútvonalak lesznek a Lánchíd környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 16:12

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ideiglenes vagy alternatív útvonalakat alakítanak ki a gyalogosok és a biciklisek számára a Lánchíd lezárása miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Jövő szerdától lezárják a Lánchidat, ettől az időponttól kezdve az autók és a BKK járatai mellett a kerékpárral közlekedők sem tudják használni az átkelőt. Gyalog már most sem lehet átkelni. Az autósok és kerékpárosok 2022 végén használhatják újra a hidat, a járdákon pedig 2023-ban lehet legközelebb sétálni - írták a Népszavához is eljuttatott közleményben. Azok számára, akik a budai rakparton szeretnének biciklizni, egy alternatív útvonalat jelölnek ki június 16-tól a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között. A párhuzamos utcákhoz a legegyszerűbben a hídfőktől távolabb, a Döbrentei térnél és a Vám utcánál lehet majd átjutni kerékpárral. Akik a hídfőhöz közelebb szeretnének a Duna menti gyalog- és kerékpárútról letérni, a Halász utcánál és közvetlenül a hídfő északi és déli oldalán is lesz erre lehetőségük. A pesti oldalon a kerékpározók az autókkal együtt haladhatnak a Széchenyi téren, ahol szintén jelentősen csökkenni fog a gépjárműforgalom – írta a BKK. A budai oldalon a Lánchíd alatti kis alagutat a gyalogosok sem használhatják június 16-tól, ezért egy ideiglenes gyalogos útvonalat alakítanak ki számukra. A Lánchíd pesti hídfőjénél szintén lezárják a gyalogos alagutat, azonban itt nem lesz kijelölt gyalogos útvonal. Akik erre sétálnak azok a Széchenyi tér megkerülésével érhetik el úti céljukat – közölte a BKK.