Előfizetés

Vörösbe fordult adósság - Fókuszban a legnehezebb körülmények között élő gyerekek

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.06.11. 20:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
A jóléti világnak fel kell tennie a kérdést, hogy a legszegényebb falvakban lévő nyomort ábrázoló felvételeket ugyanolyan nyugalommal szemlélné-e, ha azok például a II. kerületben készültek volna – mondta Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki fotókkal illusztrált előadást tartott a Fókuszban a gyermek nevű programról szóló konferencián.
A cél: a legnehezebb körülmények között élő gyerekek életét szeretnék jobbá tenni a leghátrányosabb helyzetű településeken. Egyelőre az a 67 település került be a körbe, ahol már elindultak felzárkózási programok. A szám évről évre növekszik, Vecsei Miklós abban bízik, hogy 2024-ig az eredetileg kiválasztott 300 település mindegyikében megkezdődnek a felzárkózási projektek. Több mint 300 ezren – jórészt romák – laknak ezekben a falvakban, a születések száma lényegesen meghaladja a magyarországi átlagot. Idén átlagosan 80 millió forint jut egy-egy – a programba már bevont – településre, Vecsei reméli, hogy az uniós támogatásoknak köszönhetően az összeg emelkedni fog. Előadásában bemutatta egy falu „adósságtérképét” is, amely anonim módon különböző színekkel szemléltette, hogy az adott házban lakó családnak milyen mértékű tartozásai vannak. Több helyen feltűnt a vörös szín is, ami 20 millió forintos adósságot jelöl. Olyan faluról van szó – hangsúlyozta –, ahol a legdrágább ház is csak 3 millió forintba kerül. A felzárkózási programot igyekeznek a helyi igényekhez igazítani. Létrehoztak már „közösségi naperőművet”, sütödét, varrodát vagy például asztalosüzemet. Minél több faluban szeretnének rekortán burkolatú pályákat létesíteni, amelyek a sportoláson kívül alkalmasak közösségi rendezvények megtartására is. Vecsei Miklós korábban már többször beszélt arról, hogy sokfelé milyen nagy problémát okoznak az utcákon szabadon, csoportba verődött kóbor kutyák. Van, ahol több a gazdátlan állat, mint a gyerek. Komoly konfliktusok adódtak az állatvédő szervezetekkel, amelyek amúgy nagy népszerűségnek örvendenek a lakosság körében. Előfordult, hogy egy kutyamenhely több egyszázalékos adófelajánlást kapott, mint négy jelentős karitatív szervezet együttvéve. A helyzet megoldására „felcsaptunk ebvédőnek” – jelentette be a miniszterelnöki biztos. Ennek jegyében állatok szállítására, valamint orvosi ellátására, ivartalanítására alkalmas járműveket szereztek be, és még menhelyet is építenek kutyáknak. Cz. G.

Jakab Péter: Szombathelyen a Jobbik Ungár Pétert támogatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Vas megye székhelyén az egykori radikális párt – számos korábbi megállapodással szemben – szembe megy a DK-val.
Ungár Péter ebben a ciklusban a parlament legfiatalabb, de egyben az egyik legaktívabb képviselője volt; 2018 óta kitartóan küzdött a közalkalmazottak valódi megbecsüléséért, a szociális dolgozók béremeléséért és az otthonápolási díj emeléséért – indokolta Facebook-bejegyzésében Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy miért az LMP-s politikust támogatják Szombathelyen. Az ellenzéki előválasztáson Vas megye 1. számú választókerületében azért is javasolja Jakab Péter, hogy a választók Ungárra szavazzanak, mert mint írja, „hangja volt” a szombathelyi embereknek, és a térség jelenlegi kormánypárti képviselőjével, Hende Csabával is megküzdött, hogy „a pártállam” válaságkezelés címén ne semmizze ki a várost és az itt élő embereket.
„Ungár Péter már bizonyított, engem meggyőzött, mi őt támogatjuk – szögezte le a Jobbik elnöke. Így a Budapesten és számos településen megkötött megállapodásoktól eltérően, Szombathelyen a DK-s jelölttel, Czeglédy Csabával szemben kampányolnak majd a jobbikosok.  Mint arról a Népszava korábban beszámolt, Czeglédyt, Gyurcsány Ferenc bizalmasát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó büntetőeljárásban.

További kedvezmények a NER-lovagoknak a lakástörvény összevissza-módosításában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Várnegyedben még az állami és önkormányzati cégeket is kötelezhetik a tulajdonukban lévő ingatlanok olcsó kiárusítására.
Tovább „dolgoztak” a parlamenti Törvényalkotási bizottság fideszes tagjai a korábban országszerte, még a kormánypárti polgármesterek körében is felháborodást kiváltó lakáselidegenítési törvénymódosítás módosításán, amely további kedvezményekkel segítheti az immár csak a budapesti világörökségi területek „fizetőképes” bérlőit – írja a hvg.hu a legfrissebb, csütörtök este készült „összegző módosító javaslat” alapján. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő eredeti javaslatának módosításáról, arról, hogy a jellemzően már csak a budavári, illetve az Andrásy úti területeken és az úgynevezett védőövezeteiben milyen „csavarral” nyújtanak kedvezményes lakásvásárlási lehetőséget az úgynevezett NER-lovagoknak, a Népszava már szerdán megírta. Így Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Palkovics Lászlónak és másoknak nem kell aggódniuk, ha most nincs meg a vásárláshoz szükséges 5 éves bérleti jogviszonyuk. Egyszerűen ki kell várniuk, amíg elérik az 5 évet és a ügyelniük kell, hogy egy éven belül benyújtsák a vételi kérelmüket. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás végeztével, illetve 2022. június végétől vehetik meg bérlőik. 
Az újabb módosítás azokat „sem hagyja az út szélén”, akik bérletijog-cserével kerültek birtokon belül: esetükben az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent. Mivel egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték kevesebb mint harmadáért – pontosan 30 százalékáért – kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába.

További enyhítés, hogy az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre. A Várnegyedben az egyszemélyes állami, illetve önkormányzat gazdasági társaságokat is kedvezményes bérlakás-értékesítésre köteleznék, sőt a földszinti lakások a vétel után kereskedelmi, szolgáltató és kulturális célokra is hasznosíthatók lesznek. A törvénymódosítás generálisan 4 éves elidegenítési tilalmat állapítana meg a bérlakások vevői számára, akiknél kikötés, hogy nem lehet köztartozásuk, illetve a vevőnek az elmúlt évben nem lehet három havi lakbért meghaladó bérletidíj-tartozása sem. Az indoklás szerint azért, hogy:
„csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.