Európai Parlament;Varga Judit;Sargentini-jelentés;

2021-06-15 10:46:44

Varga Judit EU-s elefántot vizionál a magyar kormány porcelánboltjában

A miniszter egyik alapvetése szerint sok képviselő nem ért egyet azzal, amit a kabinettel csinál az Európai Parlament, csak éppen nem meri elmondani. Meglehet, bátrabb támogatókra lenne szükség.

Varga Judit úgy véli, hogy az Európai Parlament úgy viselkedik a jogállam ügyében, mint elefánt a porcelánboltban, azaz túllépi hatáskörét, amikor büntetést követel Magyarország ellen. Az Euractivon közölt vendégkommentárjában az igazságügyi miniszter kitart amellett, hogy az Európai Bíróság rosszul döntött, amikor nem a magyar számításmódnak adott helyet, így törvényesnek nyilvánította a Sargenti-jelentés elfogadását.

Szerinte nagyon sok olyan képviselő volt, aki nem értett egyet a holland képviselő által készített magyar helyzetelemzéssel, de a többségük ezt nem merte kinyilvánítani, mert annyira manipulált és szélsőséges volt a légkör Magyarország ügyében. Merthogy aki kiáll a migráció ellen, az kiteszi magát a zsarolásnak és a törlés kultúrájának. És aki nem ért egyet a föderalisták, az Európai Egyesült Államok gondolatával, azt meg kell fenyíteni.

De még ez sem elég, mert az EP úgy tesz, mintha a jogállam választott lovagja lenne. Egymaga akar a vádló, a bíró és az ítéletvégrehajtó lenni. Más intézményeket fenyeget, átveszi azok szerepkörét és ily módon megrendíti az emberek bizalmát Európa iránt. Az unió legfőbb bíróságát pedig példátlan nyomás alá helyezte. Sajnos, úgy látszik, az EUB elnöke megmagyarázhatatlan okokból azt hiszi, hogy az a jó, ha a testület gyorsan dönt a jogállami mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel panasz ügyében.

Viszont az tény, hogy hiába lett meg a határozat a Sargentini-jelentés ügyében, az nem teszi jóvá a dokumentumban található hamis állításokat. De itt a Parlament akarata érvényesült. Ám csak remélni lehet, hogy a magyar és a lengyel beadvány kapcsán a bírák nem engednek a zsarolásnak és kellő körültekintéssel végzik munkájukat.

És persze a miniszternek, pontosabban a magyar kormánynak kezdnie kell valamit egy másik eljárással is. Ugyanis folytatódik a jogállam magyarországi megsértésének kockázatait felmérő hetes cikkelyes procedúra, amelynek keretében június 22-ikén újabb, nagyjából két órás meghallgatást tartanak az Európa-ügyi miniszterek tanácsában.