ellátás;idősek;NYUSZET;

Idősgondozó hálózatot hoznának létre

Az egészségügyi és a szociális alapellátások integrálásával tennék biztonságosabbá az otthon élő idős emberek mindennapjait a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) szakértői.

Abból indulnak ki, hogy ma nemhogy a két ellátórendszer között nincs meg a szükséges rugalmas átjárás, hanem a rendszereken belül sincs valódi kapcsolat az alap- és a szakellátás között. Ennek egyik fontos oka, hogy az egészségügy nagyobb részben állami kézben van, a szociális gondoskodás az önkormányzatok feladata, míg a háziorvosok vállalkozó szerződést kötnek a településekkel. Vagyis az egész ellátórendszert érdemes lenne újragondolni, átszervezni a jobb együttműködésért. Az idősszervezet által elképzelt Integrált Szociális és Egészségügyi Rendszer (ISZER) a településen élő 65 év feletti korosztály minden tagjának biztosítaná az állapotfelmérést, a szűrővizsgálatokat, az évente frissített, személyre szabott ellátási és gondozási programot, életmód tanácsadást, az ellátásban együttműködő szolgáltatók összefogását. A gyermekvédelemben dolgozó védőnőkhöz hasonlóan létrehoznának egy idősgondozó hálózatot. Mindez együtt képes lenne csökkenteni a hatalmas intézményi ellátási igényt, amivel ma egyik ellátórendszer sem képes megbirkózni.

Az elmúlt években többször is felvetődött a szociális és az egészségügyi intézmények közötti rugalmas átjárás igénye, de a kevés pénz elosztásán rendre elbuktak a tervek. Talán a legnagyobb társadalmi visszhangot Ónodi-Szűcs Zoltán akkori egészségügyi államtitkár 2016-os reformkísérlete váltotta ki, amely három év alatt tízezer krónikus ápolási ágyat akart átadni a szociális területnek, csak pénzt nem adott volna a létrehozni tervezett szakápolási otthonoknak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság néhány napja beharangozott reformterveiben megint előkerült, hogy Magyarországon több aktív kórházi ágy van, mint ahány tényleg kellene, miközben a társadalom elöregedése miatt egyre több krónikus ágyra lenne szükség. Talán ez a két alakulóban lévő reformanyag lehetne az alapja egy későbbi együtt gondolkodásnak arról, hogy az alapellátástól az intézményi hospice szolgáltatásig a ma még sok, egymást nem mindig segítő elem egymásra épülése miként javíthatná a hazai idősek tisztességes orvosi, ápolási ellátását és gondozását.

A NYUSZET soros elnöke, Gúr Nándor úgy fogalmazott lapunknak, hogy az elkövetkező hetekben véglegesítik a tervet és az ellenzéki pártok mellett önkormányzati szövetségek vezetőivel is szeretnének tárgyalni róla, mert szükségesnek tartják valahol egy modellprogram elindítását. Ennek eredményeire alapozva lehetne majd létrehozni egy országos hálózatot, amelyik abban segít, hogy minél tovább önálló életet élhessenek a nyugdíjasok, de ha arra van szükségük, akkor magas színvonalú intézményi ellátáshoz juthassanak.