Szabad szemmel;LMBTQ+;

2021-06-16 07:17:06

Szabad szemmel: Orbánék erre számíthattak: startol a nagy LMBTQ-háború az EU-val

Megvan az új konfrontációs toposz az európai közösséggel, ezzel minden egyéb konfliktust ki lehet takarni.

Daily Telegraph

A francia Európa-miniszter azt közölte, hogy országa behatóan figyelni fogja a fejleményeket az új magyar jogszabály ügyében, mert senki sem gondolhatja, hogy bárki tetszése szerint válogathat az unió alapvető témái közül. Bécsi látogatása során Beaune (aki bevallottan meleg – a szerk.) hozzátette, hogy a központi témákat megingás nélkül meg kell védeni.

A konzervatív újság úgy értékeli, hogy a frissen elhatározott tilalom miatt Magyarország megint csak meg fog ütközni Brüsszellel, amely már aggodalmát fejezte ki a média elleni intézkedések, továbbá a jogállami elvek megsértése miatt is.

Voice of America

Roth, német külügyi államminiszter azt írta a Twitteren: a friss magyar parlamenti döntés újabb súlyos diszkriminációt jelent a nemi kisebbségekkel szemben. Szembe megy mindennel, ami közös európai értéknek számít. A politikus teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a magyar LMBT-közösséget.

Az Európa Tanács elítélte a magyar jogszabályt, mondván, hogy az félrevezető és hamis. Ugyanígy ítéli meg a dolgot több nemzetközi civil szervezet, köztük az Amnesty International is. Lydia Gall, a Human Rights Watch vezető kelet-európai kutatója kijelentette: alávaló és méltatlan egy uniós tagállam esetében, ha egy nevezőre hozza a pedofíliát, valamint a LMBT-embereket, betiltja a nemi felvilágosítást és elfojtja a szabad beszédet. A szakértő egyben cselekvésre bíztatta az Európai Bizottságot.

Spiegel

Az egyenlőségért felelős uniós biztos megpendítette, hogy az Európai Bizottság visszafoghatja a Magyarországnak járó támogatásokat, ha az Orbán-kormány utasítására valóban cenzúrázzák a homoszexualitással foglalkozó felvilágosító anyagokat. Helena Dalli rámutatott, hogy nem jogosultak a pénzre azok a tagországok, amelyek nem védik meg az olyan értékeket, mint a demokrácia és az egyenlőség. Egyben emlékeztetett arra, hogy már több lengyel város elesett a szubvencióktól, miután LMBT-mentes övezetté nyilvánította magát.

Neue Kronen Zeitung

Az Európai ügyek osztrák miniszter asszonya azt hangsúlyozta a magyar jogszabály kapcsán: a földrész azért egyesült, hogy ne lehessen semmiféle diszkrimináció.

Edtstadler egyben reményét fejezte ki, hogy a magyar parlamenti határozat nem ütközik a közösségi értékekkel. Az osztrák zöldek szóvivője elítélte, hogy Orbán aljas játékot űz, amikor egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé. A szociáldemokraták egyik EP-képviselője aggasztónak tartja, hogy leszalámizzák az LMBT-emberek jogait és így próbálják láthatatlanná tenni a közösséget. Mint mondta, egy ilyen uszítás ellentétben áll a földrész alapértékeivel.

AFP

Az Európai Parlament Magyarország ügyében illetékes jelentéstevője úgy foglalt állást, hogy a törvény sérti az európai értékeket és kísérlet, mármint hogy a gyerekek védelme ürügyén az LMBT-jogokat támadják. Delbos-Corfield arra szólította fel a tagállamokat, hogy vonják kérdőre a magyar kormány a jövő kedden esedékes EP-meghallgatás során, amelynek témája éppen a jogállam lesz.

Neue Zürcher Zeitung

Orbán Viktor orosz mintára lép fel a „homoszexuális propaganda” ellen, ám ily módon a nemi kisebbségekkel szembeni liberális nemzeti hagyományokat teszi kockára. Ugyanakkor a kulturkampf eszkalálódása nagy tiltakozásokat vált ki. A tegnap elfogadott törvény tökéletesen mutatja, miként keveri össze a Fidesz a különféle társadalompolitikai témákat, hogyan élezi ki és használja ki azokat politikailag. A javaslat kiindulópontja a Kaleta-botrány volt, ugyanakkor a szabályozásból kimarad a katolikus egyház, pedig ott is volt azért pár pedofil ügy.

A politikus előre számolt azzal, hogy az ellenzék jó része bojkottálni fogja az ülést, de ő ily módon értékkonzervatívnak tüntetheti fel magát a választás előtt megerősödött ellenféllel szemben. Mondhatja, hogy az gyengekezű olyanokkal szemben, akik gyerekeket becstelenítenek meg. Azon kívül megosztja a másik oldalt, lásd a Jobbikot. Civilek ugyanakkor azt kifogásolják, hogy a törvény nagymértékben korlátozza a szólásszabadságot, valamint a gyerekek jogait és mérgezi a közhangulatot.

A hivatalos politika gerjeszti a homofóbiát. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyáshoz jutnak olyan vallási-fundamentalista civil csoportok, mint az Alapjogokért Központ. Ráadásul be van kötve a hittársakhoz az egész világon. Példaképnek a putyini Oroszországot tekintik. Az új törvény is nagyon emlékeztet a vonatkozó orosz jogszabályra, ideértve, hogy megbélyegzi a nemi kisebbségeket, és ellenségképeket gyárt.

Deutsche Welle

Az LMBT jelenti a legújabb első számú közellenséget Orbán Viktor számára. Ötvözi a pedofília elleni harcot, illetve a kiskorúak védelmét a „meleg propagandával”, de az egész arra jó neki, hogy elvonja a figyelmet a kudarcokról és éket verjen az ellenzék közé. Ő maga nem megcsontosodott ellensége a homoszexualitásnak. Ám politikai megfontolásból időről időre homofób megjegyzéseket tesz. Ezek a legtöbbször méltatlanok, esetenként szabályosan zavaróak.

Az egész hátterében az állt, hogy a Fidesz környezetében több gyerekmolesztálási botrány is kirobbant és ezeket nem sikerült túl jól eltussolni. Lásd a perui nagykövet esetét. Úgy hogy Orbán ezúttal nyilvánvalóan támadásba ment át, mert el akarja hárítani a gyanút, hogy pártja nem lép fel elég határozottan a gyerekek molesztálása ellen.

A kormány nem válaszolt a DW kérdéseire, Bozóki András, a CEU professzora viszont úgy véli, hogy a törvény egyértelműen ütközik az EU értékeivel, egy európai bíróság alighanem jogellenesnek minősítené. Az elterelés mellett ugyanakkor az is magyarázza, hogy a politikus kifogyott a húzós témákból. Ezért folyamodik a radikális homofóbiához, tudatosan rájátszva a társadalom polarizálására.

A miniszterelnök szénája tényleg nem áll jól az utóbbi időben. A közvéleménynek egyre inkább elege van a legfelső szintű korrupcióból és a járványkezelés módjából. Ezért Orbán mind inkább defenzívába szorul. Pl. visszalépett a Fudani Egyetem ügyében. Ugyanakkor ily módon szakítópróba elé kerül az ellenzék. Bozóki szerint a Fidesz-ellenes erők számára rossz hír, hogy a Jobbik a kormánypárttal együtt szavazott.

Frankfurter Rundschau

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniónak nem szabad engednie, mert az LMBT-ellenes szabályozással Magyarország újabb lépést tett a jogtalanság állama felé. Hiszen hazavágja a melegek és a transz neműek jogait. Csöpög a homofóbiától, betiltja az olyan ábrázolásokat, amelyek nem felelnek meg az állítólag Isten által megkívánt heteroszexuális rendnek, mert hogy a hatalom azt tekinti normának.

A család az apából, az anyából és a gyerekből áll – és punktum. Úgy hogy mostantól kezdve nem kaphatnak tanácsot szakértőktől az olyan fiatalok, akik nem biztosak a saját nemiségükben. De bizonyosan megkapják a magukét azok a sajtóorgánumok, amelyek LMBT-témákkal foglalkoznak. Az igazán alávaló azonban az egészben az, hogy próbálja úgy beállítani, mintha a világon semmi különbség nem volna a nemi kisebbségek tagjai és a pedofilok között. Nagyon régi közhely ez, de a Fidesz támogatói szívesen adják tovább a gyűlöletet.

Orbán már megint a kisebbségek és az emberi jogok rovására politizál. Neki folyton ellenségekre van szüksége, lehetnek azok a menekültek, az egyetemek, a polgárjogi szervezetek és most az LMBT-emberek. De csak a figyelmet igyekszik elterelni, mert a járvány 30 ezer áldozatot követelt, zajlik a jogállami eljárás és az ellenzék közösen kíván indulni a választáson. Szóval nem meglepő, hogy újabb csontot hajít oda a nyilvánosságnak.

Ebben a helyzetben Brüsszelnek ott kell célba vennie ezt az autokratát, ahol az fáj neki, az pedig a pénz. Vidéki táborát már az a lehetőség megrendítheti, hogy kevesebb pénz érkezik az EU-ból. Hiszen vazallusai európai pénzekből szedték meg magukat, miközben megkapták az egykori állami földek nagy részét. Szóval az EU-nak segítenie kell, hogy meg lehessen szabadulni tőle, miután semmibe veszi a demokráciát.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár Orbán újabb szellemi selejtjének minősíti a „pedofília elleni” törvényt, amelyben a politikus vegyíti a komolyat a visszataszítóval, nehogy a bírálók differenciáltan érvelni tudjanak. Az meg különösen alattomos, hogy aki megszavazza a gyerekek szexuális bántalmazásának szigorúbb büntetését előirányzó szabályozást, az egyben abba is belemegy, hogy szűnjön meg a nemi felvilágosítás. A Fidesz szívesen dolgozik ilyen árukapcsolással, kisajátítja és ideológiailag megmérgezi a témákat.

A mintakép Oroszország, amely csaknem napra pontosan 7 éve fogadta el a „homoszexuális propagandáról” szóló jogszabályt. Orbán ily módon egyre inkább a jobbos-nemzeti, fundamentalista sarokba tereli a Fidesz és az országot. Oda, ahol lábbal tapodják az európai értékeket. A törvény ellentmond az Európai Emberi Jogi Konvenciónak és a folytatás alighanem jó pár per lesz.

De Orbánnál pont ez a lényeg: maximális figyelemfelkeltés, maximális ütközés. Azt hangoztatni, hogy az ország idegen hatalmak áldozata, és hogy a saját európai értékeit és fiataljait sem védheti meg a gonoszoktól, akik lehetnek pedofilok, melegek, vagy mindkettő egyszerre. 10 hónap múlva jönnek a választások és Orbán veszíthet. Ezért mozgósítja törzsszavazóit a szélsőséges propagandával. Ezért provokál, ahol csak tud. Ezért közeledik Moszkvához és Pekinghez. Tudja, hogy már nemigen talál barátokat az unióban.

Der Standard

Magyarország hadjáratot folytat a melegek ellen, a jobboldali-nemzeti kormány még az eddiginél is jobban száműzni kívánja a homoszexualitást a nyilvánosságból, ám az veszélyes, hogy agyon akarja hallgatni a jelenséget. Nagyon úgy néz ki, hogy a politika még akár napjainkban is a Felvilágosodás évszázados ideáljai ellen fordulhat. A módszer: homályos előítéleteket vet be, elutasítja a nyílt vitakultúrát, megkérdőjelezi a tudományt és kvázi vallási küldetéstudatot mutat.

A felvilágosult társadalom elleni harc kevés helyen követhető oly egyértelműen nyomon, mint az új magyar törvény esetében. Mindent ellenez, ami segíthet a segíthet a fiataloknak szexuális érésük során, toleranciára taníthatja őket. Önmagában persze nem rossz ötlet, hogy az egészet belefoglalják abba a jogszabályba, amely az eddiginél szigorúbb büntetést irányoz elő a gyerekekkel szembeni nemi erőszak elkövetői ellen.

A két témát összekeverni azonban nem csupán megengedhetetlen, hanem veszélyes is. Az égvilágon semmi sem támasztja alá ugyanis, hogy megvédené a felnőttek túlkapásaitól a serdülőket, ha eltitkolják előlük a nemi valóság egy részét.

Politico

Több EP-képviselő is ki van akadva, miután kiderült, hogy a Bizottság miként képzeli el a gyakorlatban a jogállami mechanizmus alkalmazását például a magyar és a lengyel kormány ellen. Moritz Körner, a német szabaddemokraták nevében úgy értékelte, hogy Brüsszel csupán időt akar nyerni a 28-oldalas tervezettel, de az csupán lufi. Daniel Freund, a német zöldek törvényhozója kifejtette, hogy az irányelvek megerősítik a gyanút: von der Leyen csapata húzza az időt és nem érthető, miért kellett hat hónap a dokumentum megalkotásához, amikor abban ennyire nincs semmi a jogállami elvek és az uniós támogatások összekapcsolása ügyében.

A Néppárt egyik finn tagja szerint nem az irányelvek a fontosak, hanem hogy a Bizottság képes legyen hatékonyan cselekedni. Az EU végrehajtó testületének egyik illetékese erre úgy reagált, hogy pontosan azért küldték meg a javaslatot a képviselőknek, mert azt szeretnék, ha azok elmondanák aggályaikat. Merthogy csak akkor lehet hatékonyan használni az új mechanizmust, ha pontosan meghatározzák az alkalmazás feltételeit.

A jelentés emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács a múlt év végén hozott határozatban – magyar és lengyel nyomásra – megígérte: az új rendszert kizárólag azután élesítik be, hogy az Európai Bíróság előbb véleményt nyújt róla. Ám még gyorsított eljárás mellett is csupán október közepén lesz a tárgyalás Luxemburgban.

Die Welt

Az Európai Parlament két német alelnöke is aggódik amiatt, hogy mit fog művelni a szlovén kormányfő az EU soros elnökeként a második félévben. A szociáldemokrata Katarina Barley azt kérte az uniós intézményektől, a tagállamoktól és a sajtótól, hogy ne adjanak teret a politikus demokráciaellenes megnyilvánulásainak, illetve húzásainak. Úgy véli, hogy Jansa nagyon hasonlóan jár el, mint Orbán, hogy maga alá gyűrje az államot: megvonja a támogatást a neki nem tetsző médiától, megfélemlíti az újságírókat. Úgyhogy nehéz időszak elé néz a szervezet.

A szabaddemokrata Nicola Beer arra figyelmeztetett, hogy a miniszterelnöknek az európai megoldásokért kell dolgoznia, és nem lehetséges, hogy ő maga legyen a probléma. Hiszen nem kíván együttműködni az új Európai Ügyészséggel, viszont a sajtószabadságot veszélyezteti, amikor nekiment az ország távirati irodájának.