Áder János;finnugor;

2021-06-16 19:09:00

Áder János szerint nagyon jó dolog a sokféleség

Az államfő nem az esti tüntetés résztvevőinek üzent, hanem a Finnugor Világkongresszusra küldött egy videóüzenetet.

- mondta Áder János köztársasági elnök a Finnugor Világkongresszusra küldött videóköszöntőjében az MTI szerint. A részben online tartott kongresszuson az államfő felidézte: az Orosz Föderációban élő finnugor népek kezdeményezésére a Komi Köztársaság fővárosában tartott első világkongresszus jó szándékú, egymással rokoni kapcsolatban álló nemzetek békés együttműködéséből született. Az összefogáshoz az alapot az egymás iránti bizalom szolgáltatta - tette hozzá. Megjegyezte: a jelenleg 27 tagállamot számláló Európai Unió elviekben értékként tekint a sokszínűségre, amit a közösség jelmondata így fejez ki: egység a sokféleségben.

Áder János elmondta: az elmúlt 29 évben számtalanszor megtapasztalták, hogy mennyi jó származhat a finnugor népek együttműködéséből. Az államfő azt kérte, "őrizzük meg ezt a nyelvi, kulturális sokféleséget nemcsak a finnugor népek, de a világ minden nemzete javára".

Ugyan gyaníthatóan az államfő nem fog üzenni annak a hétfői tüntetésnek a részvevőinek, amelynek résztvevői az ő segítségét kérik, ám ezt Bayer Zsolt megtette helyette is. Az egyszerű és tömör gondolatot ide kattintva olvashatja el.