dzsessz;

2021-06-18 11:00:00

Régi korok modern dívája

Erdőhegyi Brigitta legújabb klipjében James Bond-filmeket idéző dalt énekelt.

A híres 007-es ügynök, James Bond világát idéző klipben énekelt legutóbb Erdőhegyi Brigitta, aki a kisfilmben a gödöllői Grassalkovich-kastélyban lépett fel, míg a főhőst Torda István, a film rendezője alakította. A jazz énekes nemcsak azért örült a felkérésnek, mert a Leave the Dark (Elhagyni a sötétséget) című videóklip illik a klasszikus korokra hajazó imidzséhez, de a hangzásvilága is egyedi, elvégre a filmsorozat dalaiban, melyeket többek között Adele, Sheryl Crow és legutóbb Billie Eilish is énekelt, szintén megjelenik egy borongós, drámai hangzásvilág.

Erdőhegyit már gyerekként vonzotta a klasszikus filmek és a húszas-harmincas évek jazz zenéjének világa. A fordulópontot egy konkrét eset jelentette, amikor az eredetileg balerinának készülő lány tizenkét évesen rálelt nagyapja szekrényében az „Azok a húszas évek…” című bakelitlemezre, melyen világslágerek szólaltak meg angol nyelven, többek között George és Ira Gershwin amerikai zeneszerző-testvérpár alkotásai. – Mintha vérátömlesztést kaptam volna – emlékszik vissza az énekes, aki ettől fogva a lemez „rabjává” vált. 1999-től aztán a balerina képzést is maga mögött hagyta, és órákat vett Garay Attila dzsesszzongorista-énekesnél, aki felkészítette a pályára. A sorsfordító pillanat 2002-ben jött el: Erdőhegyi megtudta, hogy hamarosan megnyit a hatodik kerületben, a Weiner Leo és a Jókai utca sarkán a Cotton Club nevű szórakozóhely, ahová felkérték előadónak, és amelynek az eredeti amerikai klubot idéző enteriőrje rögtön megfogta őt. Olyannyira, hogy nyolc éven át önálló esttel lépett fel a nagytermében. – Egész életemben arra készültem, hogy egy autentikus jazz klubban énekelhessek – mondja a művész, akinek zenei választására akkoriban sokan rácsodálkoztak, és bár popdalokra is felkérték, mégis a jazz és a swing műfaja maradt számára a kedvenc.

A széles körű ismertséget végül Sophia Loren fiának, Carlo Ponti karmesternek és Mészáros Andrea hegedűművésznek az esküvője jelentette, melyre Erdőhegyi akkori lemezének a producere elküldte a művész egy dalát, mely annyira meggyőzte a szervezőket, hogy Magyarországra érkezve megnézték az énekes műsorát, majd a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartott eseményre invitálták őt. 2006-ban már a Depeche Mode koncertszervezője gondolta úgy, hogy az együttes szabad estéjén egy külön fellépést kér Erdőhegyitől a Cotton Clubban, ami annyira tetszett a csapatnak, hogy négy év múlva, mikor újra hazánkban léptek fel, ismét éltek a lehetőséggel.

A rendhagyó fellépések közül a legemlékezetesebb mégis az volt, amikor az énekest felkérték, hogy utazzon le a horvátországi Primostenbe, és énekeljen egy szálloda báltermében Mihail Gorbacsov, volt szovjet főtitkárnak a hetvenötödik születésnapján. Erdőhegyi erre az estre jazz és latin dalokkal készült, hogy aztán éjfélkor, akárcsak Marilyn Monroe 1962-ben John F. Kennedy-nek, kimondja a politikusnak a bűvös szavakat: „Happy Birthday Mr. President”.