Előfizetés

Létrejött a megállapodás, elmarad a sztrájk Veresegyházán

V. A. D.
Publikálás dátuma
2021.06.22. 14:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
Július 1-től 4 százalékos béremelést kapnak a GE Aviation veresegyházi dolgozói, a szakszervezet és a cégvezetés pedig megkezdi a kollektív tárgyalásokat.
Sikerült megállapodni a dolgozók követeléseiről kedd délelőtt a GE Aviation versenyegyházi gyárában, ezért nem lesz határozatlan idejű sztrájk – közölte lapunkkal a megállapodás aláírása után Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke. Elmondta: a dolgozók július 1-jétől 4 százalékos béremelést kapnak, a szeptemberben lejáró üzemi megállapodásban rögzített pluszjuttatásokat pedig december 31-ig garantálja a cég. A VDSZ azt is szerette volna elérni, hogy ezt a dokumentumot alakítsák át kollektív szerződéssé; a mai megállapodás alapaján a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat június 30-án kezdik majd meg. Mint arról beszámoltunk: a 300 főt foglalkoztató repülőgép-alkatrészeket előállító és javító cégnél hónapok óta folytak a bértárgyalások, de nem jutottak egyezségre a felek. A munkáltató július 1-től 4 százalékkal emelte volna a béreket, amit a szakszervezet kezdetben kevesellt, majd elfogadott volna, ha cserébe a cég a szeptembertől megszűnő, és számos pluszjuttatást, pótlékot rögzítő üzemi megállapodást változatlan formában kollektív szerződéssé alakítja át. A munkáltató azonban erre nem volt hajlandó, a szakszervezet így a pluszjuttatások elvételétől tartva másfél hete kétórás figyelmeztető sztrájkot szervezett. Akkor még úgy tűnt, a munkabeszüntetés hatására sem közeledtek az álláspontok, ezért a VDSZ elnöke  már egy határozatlan idejű sztrájkot is kilátásba helyezett, amely szerdán kezdődött volna. Az utolsó pillanatban azonban mégis sikerült megegyezni, amit Székely Tamás úgy értéelt: győzött a munkavállalói összefogás.    

A magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.22. 08:40

Fotó: Shutterstock
Magyarországon mintegy 11 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt.
Tavaly Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke – írja a Portfolio az Eurostat friss jelentése alapján. A koronavírus miatt viszont nincs olyan ország a listán, ahol az egy év alatt ne nőtt volna az államadósság.
Magyarország a maga 106 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, nálunk mintegy 11 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények. Magyarország, ahogy egy éve, most is az előkelő harmadik helyen van az uniós rangsorban. A magyar háztartásoknál több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak. Az olaszoknál volt némi visszaesés a háztartások által birtokolt adósságállományban, Portugáliában pedig stagnált az állomány. Összegében a lengyel, ír és román lakosság államadósság-állománya nőtt a legtöbbet egy év alatt.
Ha viszont az arányokat nézzük, Magyarország az első a sorban. A tavalyi adatok szerint a magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, 24 százalékkal.

A lap megjegyezte, hogy ez a 24 százalék visszaesést mutat a 2019-es 27 százalékhoz képest, ami visszavezethető javarészt arra, hogy a MÁP+ piaca érezhetően telítődik, másrészt a pandémia is befolyásolta a számokat, az emberek kevesebb megtakarítást helyeztek el lakossági állampapírokban tavaly. Hasonló trendet lehet megfigyelni Máltában is, ahol a korábbi, 23 százalék fölötti lakossági arány 19 százalékra csökkent, és Portugáliánál is visszaesést lehetett látni. Tíz százalék feletti aránnyal a listán ezeken az országokon kívül csak Írország van. Vannak a listán olyan országok is, ahol a lakossági állampapír-vásárlás egyáltalán nem honosult meg, 14 tagországban a lakossági arány nem haladja meg az 1 százalékot sem a teljes államadósságon belül.

353,43 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.22. 08:38

Fotó: Shutterstock
A forint a kamatemelési kilátás függvényében a hét eleje óta erősödik, felfelé korrigálva az elmúlt heti nagy veszteségét.
Az euró jegyzése a hétfő esti 353,77 forintról 353,43 forintra csökkent kedd reggel fél nyolcra. A dollár jegyzése 297,03 forintról 296,97 forintra, a svájci franké pedig 323,41 forintról 322,76 forintra csökkent. Pénzügyi elemzők körében kialakult konszenzus szerint kamatemelésről dönt keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, elsősorban a célszintet jelentősen meghaladó infláció és a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés miatt. A jegybank alelnöke már május közepén jelezte egy pénzügyi konferencián, hogy "az alapkamat emelésének lehetőségét már a júniusi ülésen érdemes lesz mérlegelni". Elmondta, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt, és a gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába léphet a monetáris politika. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem árfolyamcélt, hanem inflációs célt követ és ennek függvényében alakítja monetáris politikáját. Amennyiben az MNB monetáris tanácsa kedden kamatot emel, akkor az erősödő magyar gazdasági teljesítmény függvényében elsőként lép a monetáris szigorítás útjára az Európai Unióban. A forint a kamatemelési kilátás függvényében a hét eleje óta erősödik, felfelé korrigálva az elmúlt heti nagy veszteségét. A forint hétfőről keddre virradóra szerény nyereségre tett szert a főbb devizákkal szemben, a hétfő estihez képest kedd reggelre az euróval szemben 0,1 százalékos, a svájci frankkal szemben 0,2 százalékos, a dollárral szemben pedig 0,02 százalékos nyereséget ért el. A forint kedd reggeli jegyzésén a hétfő reggeli jegyzéshez képest az euróval szemben 0,6 százalékkal, a dollárral szemben 1,0 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,7 százalékkal állt erősebben. A forint a múlt héten nagyot gyengült a főbb devizákkal szemben, ami mögött a Fed szigorítás felé hajló monetáris jelzéseinek köszönhető dollárerősödés állt. A forint a dollárral szemben az elmúlt héten több mint négy százalékot, az euróval szemben több mint két százalékot, a svájci frankkal szemben pedig több mint másfél százalékot veszített.