Matolcsy György;költségvetési hiány;Orbán Viktor;gazdaságpolitika;hadjárat;

2021-06-23 06:37:22

Harci riadó

Riadót fújt és hadjáratot hirdetett a költségvetés kiigazításáért, vagyis a hiány leszorításáért Matolcsy György jegybankelnök. A harcias szavak meglepőek Matolcsytól, ám nem annak, akinek szánja: a mindennel hadakozó kormányfőnek. Az elmúlt években, hónapokban egyre több törésvonal keletkezett a jegybank és a kormány között, míg a NER első éveiben – miután Matolcsy a jegybank élére került - a fiskális és monetáris politika egy irányba húzott. A piacok legnagyobb örömére: konszolidálták a költségvetést, ennek köszönhetően a kamatokat történelmi mélységekbe lehetett csökkenteni.

Már a válság előtti lassulás idején nyilvánvalóvá váltak a véleménykülönbségek a két gazdaságpolitikai centrum között, ám a koronavírusválság kezelése ezek jelentős részét elfedte. Egyre szaporodtak a jegybanki jelzések, de a kormányfő ezeket meg sem hallotta, így mára eljutottunk a nyílt hadüzenetig - hisz hadjárat nem képzelhető el hadüzenet nélkül.

A gazdaság újraindult – ezt mondja Matolcsy, és ezt mutatják az első negyedéves számok is: így idén a növekedés meghaladja a hat százalékot, de még jövőre is az ötöt. Erre jött Orbán és a Varga a 2022-es „újraindítási” költségvetéssel, amely valójában egy brutális választási költekezés, ezer milliárdos összegű szavazatvásárlással. Emellett további ezer milliárdokat szórnak el felesleges és/vagy kétséges beruházásokra: PM-székház a Várban, Budapest-Belgrád-vasút, Paks 2, Fudan, egyetemi közalapítványok, haverok, buli stb.

Orbán választást akar nyerni, és ehhez őrült költekezésbe kezd. Ezt a politikai szándékot a pénzügyi kormányzat és a Fidesz frakció kritika nélkül elfogadta - egy kétkedő hang sem hallatszott házon belül. Matolcsy azonban riadót fúj: az infláció már elszállt a gazdaság újraindulásával, és egyébként is félő, hogy újra visszatér a tartósan magas infláció időszaka. Az MNB-elnök szerint ráadásul az az óriási költekezés, amire Orbán készül tovább fűti az inflációt, ugyanis nem nehéz elképzelni, mi történik, ha ezer milliárdnyi ingyenpénzt (szja-visszatérítés, szja-mentesség, 13. havi nyugdíj) "hozzávágnak" az emberekhez.

Feltehetően Matolcsy is inkább örülne egy újabb Fidesz győzelemnek, de mert már ennek az ellenkezőjét sem lehet kizárni, a jegybank láthatóan inkább a maga szabta feladatára koncentrál: az infláció csökkentésre és a költségvetési túlköltekezés megakadályozásra. Többek között ezért is emelt tegnap kamatot a jegybank.

Van még egy nagyon érdekes mozzanata Matolcsy cikkének: az, hogy a kormányzati üzenőfüzetben, a Magyar Nemzetben jelent meg. Matolcsynak eddig is volt egy blogja, ahol minden hétfőn bizarrabbnál bizarrabb gazdasági, szociológiai eszmefuttatásokkal örvendeztette meg az olvasóit. A NER-t mi, kívülállók hajlamosan vagyunk leegyszerűsíteni Orbán személyére, de látható, hogy bizonyos keretek között időnként erőátrendeződések zajlanak. Az, hogy Matolcsy a kormánylapban megy neki a kormánynak, arra utal, hogy újra forog a hatalmi páternoszter: még nem lehet tudni, hogy kit emel fel és kit süllyeszt el, akár végleg - de elindult.