egészségügyi szakdolgozó;Sok hűhó semmiért;

Fityiszt mutatott a minisztérium az ápolóknak

Az egészségügyi szakdolgozók korábban kérvényezték, hogy a jövő év elején esedékes béremelésüket a minisztérium hozza előbbre, azonban ezt a szaktárca nem volt hajlandó megtenni.

Fityiszt mutatott a Semmelweis nap előtt a minisztérium az egészségügyi szakdolgozóknak. Egy nappal a július elsejei ágazati ünnep előtt válaszolt a szaktárca a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) még március közepén fogalmazott levelére. Ebben akkor egyebek mellett azt kérték, hogy hozzák előre a jövő év január elsejétől esedékes 21 százalékos (már odaígért) béremelésüket július elsejére. Azt is kérték továbbá, hogy a következő két évben arányosítsák a juttatásaikat az időközben jelentősen megnövelt orvosi bérekhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közigazgatási államtitkára, Latorcai Csaba mostani válaszában összefoglalta, hogy kormányzat már mi mindent tett az érintettekért. 

Így például 2019 és 2021 között 72 százalékkal emelték a béreket, valamint kiemelte, milyen sokféle módon és hányszor köszönték meg az érintetteknek a járvány alatt végzett áldozatos munkájukat.

(Idén tíz nap pótszabadságot kaptak, tavaly egyszeri bruttó 500 ezer forintot.) Ám azt is közölte, hogy a következő béremelés időpontja 2022. január elseje marad, ezt nem akarják előbbre hozni, illetve erről nincs a tárcának még koncepciója. 

„Ebben a szituációban inkább ne jött volna válasz, nem ezt vártuk” - kommentálta a tárca levelét Balogh Zoltán, a MESZK elnöke lapunknak utalva arra, hogy az egyre növekvő elégedetlenség miatt éppen demonstrációra készülnek. A szervezet minap hozta nyilvánosságra azt az országos felmérését, melyben a válaszoló tagok nagy többsége felhatalmazta a MESZK-et egy országos demonstráció megszervezésére.

Balogh Zoltán megjegyezte: Ausztriában, a skandináv országokban, szinte mindenhol most intézkedési csomagokat állítanak össze annak érdekében, hogy a járvány következő ciklusaiban is legyen elég szakdolgozó a betegágyak mellett.

Hozzátette: a kéréseik nem voltak túlzóak, egy előrehozott bérintézkedést kértek. Két hete még az országos kórházi főigazgató a Kórházszövetség kongresszusán arról beszélt, hogy erre vonatkozó beadványok vannak a kormányzat előtt, most meg az Emmi kerekperec kijelentette, hogy terítéken sincs a kérésük teljesítése.