igazságszolgáltatás;Európai Bizottság;magyar bíróságok;"Stop Soros";

Egy magyar bírónő az Európai Bizottsághoz fordult, mert szerinte politikai alapon rúgták ki

"Belekötött" a Stop Sorosba, ez okozhatta vesztét a Fővárosi Törvényszék bírájának.

Panaszt nyújtott be egy volt bíró az Európai Bizottsághoz. Ebben azt kifogásolta, hogy azért távolították el az igazságszolgáltatásból, mert előzetes állásfoglalást kért az Európai Bíróságtól (EB)- írja az EUobserver.

A portál szerint Szabó Gabriella 2018 augusztusában fordult a testülethez, hogy ellenőrizzék, a kormány szigorúbb menekültügyi törvényei összeegyeztethetők-e az uniós joggal. Utóbbiak a Stop Soros néven váltak ismertté. Egy szíriai migráns menedékkérelmét még az év nyár elején elutasították, mondván, ha egy menedékkérő egy biztonságos tranzitországon - például Szerbián - keresztül érkezik, akkor ebbeli igényét el kell utasítani. Ezt a döntést az illető nevében bíróságon támadta meg a Magyar Helsinki Bizottság. 

Végül Szabó Gabriella kérésére az Európai Bíróság 2020 márciusában kimondta, hogy az új magyar szabályok valóban ellentétesek az uniós joggal. Ez azt is jelentette, hogy a magyar bíróságok nem alkalmazhatták a törvény azon részét, amely ellentétes volt az uniós rendelkezésekkel. 

A bírónőt 2018-ban nevezték ki, három évre. Ennek lejártakor a Fővárosi Törvényszék értékelte a munkáját, mielőtt határozatlan időre szóló megbízatást kapott volna. Ám ezen az eljáráson alkalmatlannak találták és nem javasolták a határozatlan időre történő kinevezését, így június 30-án megszűnt az állása.   

"Az előzetes döntéshozatal iránti kérelem beadása után azonnal a zaklatások és a diszkrimináció áldozatává váltam, mind Magyarországon, mind a bíróságomon- írta panaszában Szabó Gabriella, majd hozzátette: az értékelés megállapításai önkényesek és személyes megtorlásra irányulnak.

Azzal érvelt, miszerint nagyon ritkán fordul elő, hogy valakit már az első értékelés során kizárjanak és figyelmen kívül hagyják a fellebbviteli bíróság egyik vezető bírájának róla alkotott kedvező véleményét. 

"Feltételezhető, hogy az igazságszolgáltatásból való eltávolításom valódi motivációja a magyar kormány politikai érdekeit (sértő) előzetes döntéshozatalra való korábbi végzésemhez köthető. Bár feletteseim nem hivatkoztak közvetlenül erre, mint a kizárásom fő okára, de az általános körülmények és bizonyos átfedések egyértelműen a bírósági vezetés rosszindulatú szándékait mutatják" - jelentette ki Szabó Gabriella. A bizottság szóvivője a portálnak jelezte, a bizottság megkapta a levelet és megvizsgálják annak tartalmát. Utóbbi folyamat amúgy akár egy évig is eltarthat. 

Székely G. Gábor azt nyilatkozta, ügyfele formális jelzéseket kapott, hogy ne forduljon az Európai Bírósághoz. Jelezte, ha annyi probléma lett volna a bírónő munkájával, akkor korábban kellett volna lépnie a vezetőknek és nem hagyni, hogy még három évet dolgozzon. Az EUobserver megkereste az illetékes magyar bíróságot is. A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy Szabó ügyével kapcsolatos kérdésekben nem tud nyilatkozni. "Az érintett jogaival kapcsolatos okokból nem áll módunkban válaszolni az Ön megkeresésében szereplő kérdésekre" - olvasható a bíróság e-mailben küldött közleményében.

Székely G. Gábor arra a felvetésre, hogy milyen bizonyítéka van a politikai nyomásgyakorlásra, azt mondta, "minden jel és körülmény erre utal... természetesen a magam részéről ez inkább szakmai vélemény, mint kézzelfogható fizikai bizonyíték.

"Itt nem egyszerűen politikai nyomásgyakorlásról van szó, hanem egy olyan lépéssorozatról, amely egy megfelelési kényszerből született. Utóbbi természetesen politikai szálakkal is összefonódik"- tette hozzá a jogi képviselő.