LMBTQ+;tájékoztatás;

2021-07-08 11:19:07

Középiskolásoknak szóló honlapot indít az LMBT Szövetség

A szövetség megállapította, hogy az iskolai erőszak és zaklatás elleni fellépés és az LMBTQI fiatalok önelfogadásának segítése érdekében alapvető jelentőségű, hogy a középiskolás korú fiatalok hozzáférjenek a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb információkhoz.

Honlapot indít a Magyar LMBT Szövetség a középiskolás korosztály tájékoztatására. A szövetség közleményében azt írta, hogy olyan kérdésekre ad választ a Szivárvány Szakkör, hogy kik azok az LMBTQI emberek, milyen nehézségekkel szembesülnek az LMBTQI fiatalok a hazai középiskolákban, illetve mit tehetnek a tanárok és a diákok az erőszakmentes iskolai közeg megteremtéséért.

A pedagógus szakemberek által összeállított kiadványnak és honlapnak külön aktualitást ad a mai napon hatályba lépő, pedofilellenesnek mondott homofób jogszabály, amely megpróbálja száműzni az LMBTQI tartalmakat az iskolából és a médiából.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság több mint 2400 LMBT ember bevonásával készült kutatása szerint a meleg, leszbikus és biszexuális fiatalok 86 százaléka 18 éves kora előtt már tisztában volt vele, hogy azonos nemű személyekhez (is) vonzódik, a transznemű fiatalok több mint kétharmada pedig már 14 éves kora előtt érezte, hogy nem azonosul a születéskori nemével.

A Háttér Társaság egy másik, 2017-es kutatása szerint a kutatásban részt vevő 13-21 év közötti LMBTQI fiatalok

A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport tavalyi kutatása szerint a közel 500 megkérdezett pedagógus 56 százaléka tapasztalt LMBTQI emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulást az iskolában. 

A szövetség megállapította, hogy az iskolai erőszak és zaklatás elleni fellépés és az LMBTQI fiatalok önelfogadásának segítése érdekében alapvető jelentőségű, hogy a középiskolás korú fiatalok hozzáférjenek a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb információkhoz. A honlap ahhoz is ad támpontokat fiataloknak, hogy hogyan hozhatnak létre a középiskolában olyan csoportokat, klubokat, amelyek segítik az LMBTQI fiatalok iskolai integrációját. 

A honlapon a fiatalok a témával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyekre a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatának munkatársai válaszolnak.