koronavírus;Kásler Miklós;COVID-19;

2021-07-09 13:48:38

Kásler Miklós szerint meg fog jelenni a világjárvány negyedik hulláma

Az emberi erőforrások minisztere közölte azt is, hogy a fertőzések és halálozások valószínűségét az oltások legalább a tizedére csökkentik.

Amit megtehetünk a negyedik hullám ellen, hogy aki még nem tette, az vegye fel az oltást – mondta az Életközelben legutóbbi adásában Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere az interjúban beszélt a koronavírus-járvány negyedik hullámáról, az egészségügy helyzetéről valamint a Tokióba készülő magyar olimpikonoknak adott lelki útravalóról is.

Hozzátette, hogy amit megtehetünk a saját egészségünk, életünk védelme érdekében, hogy aki még nem tette, az vegye fel az oltást. A Magyarországon rendelkezésre álló 6 vakcinával kapcsolatban kiemelte, hogy a fertőzések és a halálozások valószínűségét az oltások legalább a tizedére csökkentik.

Azokra az ellenzéki vádakra, melyek szerint a magyar egészségügy teljesen csődöt mondott, úgy reagált, hogy a vádaskodással ellentétben eredményesen zajlik az egészségügy átfogó átalakítása. Ennek keretében az elkészült 6 nemzeti népegészségügyi program felértékelődött, hiszen a keringési, daganatos, diabéteszes megbetegedések erősen rontották a fertőzöttek életkilátásait. Az ellenzéknek semmi nem tűnik fel, ami pozitív.

Az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatban mindenkit emlékeztetett, hogy az orvosok, az ápolók és a nővérek fizetése két és félszeresére emelkedik 2022-re. Az egészségügyi dolgozók életkörülményeivel kapcsolatban kijelentette: 23 kórház 25 helyszínén újulnak és épülnek nővérszállók, továbbá 31 egészségügyi intézmény esetében a nővérszállók korszerűsítése valósul meg. Ezzel több mint 1500 szakdolgozó kulturált lakhatásáról gondoskodik a magyar kormány.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete között létrejött stratégiai megállapodással kapcsolatban a tárcavezető kitért arra, hogy az ellenzék folyamatosan támadja a Minisztériumot azért, mert nem egyeztet időben a társszervezetekkel. Amikor megkaptam a megbízásomat, megkerestem a szakszervezeteket, és mondathatom, hogy a Minisztérium szinte mindegyikkel tartja a kapcsolatot azóta is – mutatott rá. 

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy mit üzen a tokiói olimpiára utazó magyar sportolóknak. Hangsúlyozta: az élsport az identitás részét jelenti a modern korokban, beépült a magyar hagyományrendszerbe a tisztességes helytállás.

– Én azt kívántam nekik, hogy érjenek el eredményeket, de küzdjenek szívvel, lélekkel és tisztességesen a hazájukért – zárta a beszélgetést a miniszter.