labdarúgás;UEFA;Szijjártó Péter;Budai Gyula;

2021-07-12 06:01:00

Szánalmas

Szánalmas, gyáva testületnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), amely szerinte munkásőr hajlamú besúgókat alkalmaz, és az ő feljelentéseik alapján büntette meg 100 ezer euróra a magyar futballszövetséget, illetve rendelte el a Nemzetek Ligájában két hazai mérkőzés zárt kapus megrendezését. (Egy harmadik találkozót akkor kell ilyen körülmények között lebonyolítani, ha újabb botrányt okoznak a magyar drukkerek a lelátón.)

Még tovább ment Budai Gyula fideszes politikus, aki úgy vélte saját közösségi oldalán, hogy az UEFA alkalmatlan az európai futball képviseletére - az országgyűlési képviselő ezért öt évre eltiltja a kontinentális szövetséget tevékenysége gyakorlásától.

Az UEFA alelnöke Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, a fegyelmi bizottságnak pedig Berzi Sándor, az MLSZ nemzetközi igazgatója a tagja. Minden UEFA-t minősítő kijelentés vonatkozik a magyar tagokra is, akiket ezek szerint szintén eltiltott a kormánypárti képviselő a munkavégzéstől.

Ha abból indulunk ki, hogy a fideszes politikusok tisztában vannak szavaik és tetteik súlyával, az uszítás szándéka távol áll tőlük (föl sem vetődik bennük), komoly és hiteles emberek, akkor a megnyilvánulásaik azt jelentik, a labdarúgás egy olyan sportág, amely nem érdemes a kiemelt állami támogatásra, hiszen még egy normális vezető szervezete sincs. Ezt a logikát követve Szijjártó és Budai úgy vélik, a labdarúgás a továbbiakban nem lehet kiemelt stratégiai ágazat, hiszen az mégsem fordulhat elő, hogy olyan sportág mögé áll be a kormány, amely munkásőr hajlamú besúgókat foglalkoztat.

Saját magával kerül ellentmondásba a Fidesz, ha ezek után akár csak egy állami forintot elkölt a magyar profi futballra, amely tagja a Budai által eltiltott UEFA-nak.