Irak;kórháztűz;tragédia;koronavírus;

2021-07-13 08:37:28

Ötvenen meghaltak egy iraki kórháztűzben

Már áprilisban is történt egy hasonló tragédia.

A brit közszolgálati média jelentése szerint az ország déli részén fekvő Nasziríja városában álló intézményben hétfő estére sikerült megfékezni a lángokat. Egyelőre nem ismert, mi okozta a tüzet, ám az első jelentése szerint egy oxigénpalack felrobbanása vezetett a balesethez. Musztafa al-Kadhemi iraki miniszterelnök elrendelte a kórház vezetőjének letartóztatását. Eközben a betegek hozzátartozói az épület előtt tüntettek, akik a Reuters jelentése szerint összecsaptak a rendőrökkel és két hatósági autót is felgyújtottak. Egy regionális egészségügyi tisztviselő szerint legalább 63 ember tartózkodott bent, amikor a tűz keletkezett. 

"Hatalmas robbanást hallottam a Covid-osztályon, majd nagyon gyorsan tűz ütött ki" - mondta el a Reutersnek az egyik őr. A hatóságok most túlélőket keresnek. Mohamed al-Halbúszi, az iraki parlament elnöke Twitter-oldalán azt írta, hogy a tűzvész "egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nem sikerült megvédeni az iraki életeket, és eljött az ideje, hogy véget vessünk ennek a katasztrofális kudarcnak".

A John Hopkins Egyetem adatai szerint az országban 1,4 millió koronavírus fertőzöttet regisztráltak és 17 ezer halálesetet jelentettek a járvány kitörése óta. Az oltakozásban viszont nagyon le van maradva az ország: az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a 40 millió lakosból alig több mint egymillióan kapták meg legalább az első adag Covid-vakcinát.

Nem ez az első eset rövid időn belül, hogy egy ehhez hasonló kórháztűz tombol Irakban: mint lapunk is beszámolt róla, áprilisban egy bagdadi kórházban pusztítottak a lángok. Itt szintén egy felrobbant oxigénpalack indította el a tragikus eseményeket, amelyben 82-en haltak meg.