Oroszország;Szergej Lavrov;

2021-07-19 06:20:00

Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is várják a budapesti nagyköveti fórumra

Információink szerint Szijjártó Péter külügyminisztertől származik a meghívás ötlete.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lehet az augusztusi budapesti nagyköveti értekezlet egyik díszvendége – értesült több forrásból a Népszava. Információink szerint Szijjártó Péter külügyminisztertől származik a meghívás ötlete, amire orosz részről pozitív válasz érkezett. Igaz, mint egy forrásunk hozzátette, a mindenkori orosz külügyminiszter programja az ország kiterjedt nemzetközi érdekviszonyai miatt egyik napról a másikra változhat. Lavrov érkezéséről kérdeztük a Külügyminisztériumot, de több nap alatt sem reagáltak megkeresésünkre.

A magyar külképviseletek vezetőinek tartott rendszeres – évenkénti vagy félévenkénti – értekezletek egyfajta iránymutatásul szolgálnak az ország külpolitikai orientációját illetően, így jelzésértéke van annak, hogy nem egy nyugati, vagy régióbeli külügyminiszter lesz a fő vendég, hanem a Nyugattal sok területen élesen szemben álló orosz diplomácia vezetője.

Lavrov legutóbb június végén, a moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai fórumon beszélt arról, hogy „néhány nyugati fővárosban” – később Berlint, Párizst és Washingtont említette – megpróbálják aláásni a második világháború után kialakult nemzetközi rendet és saját érdekeiket mindenek fölé helyezve próbálnak meg alkalmi koalíciókat alkotni, amihez a NATO és az EU is asszisztál. Sajátos lesz, ha ezeket a gondolatokat egy uniós tagállam fővárosában is előadja majd.

Egy minisztériumi forrásunk emiatt „költői kérdésnek” nevezte, hogy Lavrov fellépése nem erodálja-e tovább a magyar kapcsolatokat a nyugati szövetségesekkel. Szijjártó Péter ugyanakkor személyesen nagy rajongója a 71 éves Lavrovnak, akivel a korkülönbség ellenére tegező viszonyban van, legutóbbi Moszkvai útján, januárban is „kedves Szergejnek” szólította, majd – a Szputnyik-vakcinák szerződésére – utalva azt mondta, „hálás vagyok neked, köszönöm mindazt a támogatást, amit adtál”.

Míg Lavrov érkezése még bizonytalan, az a Népszava értesülése szerint biztos: a héten hétfőn és kedden Budapesten tárgyal a brit védelmi minisztérium biztonságpolitikai osztályának vezetője. David Hogan-Hern látogatása információnk szerint újabb lépés lehet egy nagy szabású brit-magyar katonai megállapodás megkötéséhez.

Május 20.-án Wendy Morton brit külügyi államtitkár járt Budapesten és bár erről nyilvánosan nem közöltek információt, egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint „informálisan egyeztetett” Németh Gergellyel, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkárával is. Nyolc nappal később Orbán Viktor Londonban találkozott Boris Johnson brit kormányfővel, saját nyilatkozata szerint szó esett a „magyar brit kétoldalú együttműködés további menetéről”, aminek „ígéretes területe” a védelmi ipar is. Úgy tudjuk, David Hogan-Hern tárgyalásainak fő témája is ez lesz, ezen belül pedig egy nagy volumenű brit fegyvervásárlás. Zalaegerszeg mellett ugyanis a tervek szerint már 2023-tól termelni fog a magyar állam és a német Rheinmetall AG közös beruházásában épülő gyár, ahol Lynx (Hiúz) típusnevű páncélozott csapatszállítókat állítanak elő.

A gyárhoz tartozó tesztpályát éppen pénteken adta át Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter, aki itt is elmondta, hogy komoly export terveik vannak.  Egy NATO forrásunk is megerősítette a körvonalazódó brit fegyverbeszerzést, „teljesen logikus választásnak” nevezve brit részről a Hiúzokat. Nagy-Britanniában jelenleg is zajlik a hadsereg páncélozott csapatszállítóinak korszerűsítése, méghozzá többek között a szintén Rheinmetall-fejlesztés Boxerekkel. Ezeket a német cég Közép-Angliában található gyárában készítik. A Boxer egy könnyebb, gumikerekes csapatszállító, ezeket egészítené ki a nehezebb, lánctalpas Hiúz.