felvételi;felsőoktatás;

2021-07-24 07:48:05

Schanda gyanú

A magyar fiatalok nem dőltek be a "baloldali propagandának", ugyanis 65,5 százalékuk jelentkezett olyan egyetemre, amely a modellváltásnak köszönhetően már megújult struktúrában működik - közölte Schanda Tamás, az innovációs minisztérium államtitkára a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után. Nem most először mond hasonlókat, de az mindmáig nem derült ki, az államtitkár miféle propagandát gyanít a háttérben: baloldali - vagy annak vélt - politikusok ugyanis egyszer sem tettek arra ösztönző kijelentést, hogy a fiatalok ne jelentkezzenek a kormányhű tagokkal kitömött alapítványok által fenntartott egyetemekre.

De még ha bedőltek volna is bárminek, akkor sem lett volna túl sok választásuk, hiszen a magyar egyetemek többsége - az innovációs tárca gyors intézkedésének hála - már akarva-akaratlanul is átesett a modellváltáson. A 65,5 százalékos arány leginkább ennek köszönhető, nem pedig annak, hogy a fiatalok jól kikerültek valamiféle képzelt propagandát. A baloldali pártok képviselői - számos egyetemi oktató, hallgató, felsőoktatási szakértő mellett – az érdemi egyeztetések, kidolgozott hosszú távú tervek nélküli alapítványi kiszervezés veszélyeire hívták fel a figyelmet. A kormány ugyanis úgy erőszakolta rá ezt a működési formát az egyetemekre, hogy ezen a téren semmilyen gyakorlati tapasztalat nincs.

Elsőként - két éve - a Budapesti Corvinus Egyetem váltott alapítványi működésre, ám még ez az idő is kevés ahhoz, hogy sikerről vagy kudarcról lehessen beszélni. Az viszont már most látszik, hogy a jelentkezők számához képest jóval kevesebb hallgatót vettek fel, mint korábban, s nagyobb lett azoknak az aránya is, akiknek tandíjat kell fizetniük. Sokan tartottak attól, hogy a Corvinus a gazdagok elitegyeteme lesz, s ez szép lassan valósággá is válik. De Schanda Tamásnak ez nem gyanús. Mert éppen ez a cél.