védőoltás;60 év;orvosok;

2021-07-24 08:05:14

Kirendelt orvostanhallgatók és önkéntesek segítik a 60 éven felüliek oltását

Az egyelőre oltatlan idősek megkeresésének mikéntjéről, az intézkedés részleteiről pénteken jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Önkéntes orvosok és orvostanhallgatók közreműködésével kereshetik meg augusztus elsejétől a háziorvosok a közelükben élő oltatlan 60 éven felülieket. A cél, hogy minden egyes ilyen embernek fölajánlják a a koronavírus-elleni oltást. Az intézkedés részleteiről pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet. Az orvostanhallgatók kirendelhetők a feladatra, munkájukért pedig díjazást is kapnak.

A jogszabály szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő heti rendszerességgel tájékoztatja a belügyminisztert, valamint az érintett háziorvost a még oltatlan 60 éven felüliekről. A NEAK egyidejűleg az egészségbiztosítási nyilvántartásban rögzített nevét, lakcímadatait, valamint Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (taj) számát is átadja a számukra. A kirendelhető hallgatókról pedig az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek küldenek listát szintén a kormányhivatalokat irányító tárca vezetőjének. A kirendelt hallgatók a háziorvosok illetve az egyetemek által kijelölt orvos felügyelete mellett jogosultak lesznek beadni az oltásokat is.

A feladatra önként jelentkező gyógyítóknak a kormányhivataloknál kell regisztrálniuk személyi adataikkal. Ezt követően ez a hivatal jelöli majd ki a számára azt a háziorvost, akinek a munkáját az idősek oltásában közreműködőként segítheti.