Varga Mihály;Népszava;álhírek;

2021-07-27 14:09:26

Varga Mihály üzent lapunknak, szerinte álhírt terjesztünk

A pénzügyminiszter cáfolta állításainkat, miközben burkoltan Gyurcsányoznia is sikerült.

Az álhírterjesztésben nincs nyári szünet - fogalmazott a pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. Varga Mihály bejegyzésében azt írta, hogy a Népszava szerint "még nem volt olyan kormány - beleértve a mostanit is -, amely ne engedte volna el a költségvetési gyeplőt" választási évben. A pénzügyminiszter szerint a valóság az, hogy a szocialista kormány 2006-ban 9,3 százalékos, Európa-rekorder GDP-arányos hiányszintet produkált, ráadásul mindezt olyan konjunktúra idején, amikor az összes körülöttünk lévő ország jelentős fellendülést ért el.

"Átlagot vonva a nyolc évnyi kormányzásuk hiányaiból, 6,6 százalék feletti értéket kapunk" - írta.

Ezzel szemben a 2014-es és 2018-as választási évben a maastrichti kritérium alatti deficitet ért el a kormány, 2,8 és 2,1 százalék volt a hiány. 2022-ben, amikor a koronavírus okozta visszaesésre világszerte nagyobb hiánnyal reagálnak az országok, az 5,9 százalékos magyar szint megfelel az európai uniós átlagnak - közölte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint hiteltelen választási költségvetésnek nevezni egy olyan büdzsét, amely egy rendkívüli válság után a gazdaságot indítja újra. Ahogy az elmúlt 10 év is alátámasztja, az újraindítást követően visszatérünk a hiány- és adósságcsökkentő pályára - tette hozzá.

"Régi baloldali trükk: azzal vádolnak, amit ők maguk csináltak" - fogalmazott Facebook-bejegyzésében a pénzügyminiszter.