Siófok;fürdő;

2021-07-28 08:30:00

A rendőrség előtt a gyorsan pusztuló siófoki fürdő ügye

Hivatalból a rendőrségnek is megküldte a siófoki Galerius fürdő üzemeltetésével kapcsolatos belső vizsgálat eredményét Lengyel Róbert, a város polgármestere, aki szerint jelentés alapján több bűncselekmény gyanúja is felmerült.

Az előzményekről: Siófok korábbi fideszes vezetése turistacsalogató látványosságként avatta fel 2006-ban a Galeriust, ám az 1,2 milliárd forintért megépített fürdő másfél évtized alatt teljesen tönkrement. A jelenlegi, ellenzéki városvezetés által felkért szakértő jelentésében megállapította, az épület szellőzési rendszerének terve és kivitelezése sem felet meg az előírásoknak. A megfelelő szellőzés híján a gépészeti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt, páradús levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette. A tető és álmennyezet közötti szigetelés, mely egy családi háznak lett volna csak megfelelő, teljesen szétrohadt, és kizárólag a tetőszerkezet megbontásával javítható.

– A fürdő jelenlegi üzemeltetője, az önkormányzati tulajdonban lévő Balaton-Parti Kft. új igazgatója, Várkonyi Csaba írásban tájékoztatott a létesítmény korábbi működtetésével kapcsolatos jogsértések gyanújáról – mondta Lengyel Róbert polgármester, aki ezek után belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, melyet Siófok alpolgármestere, Molnár Anita vezetett. – Az elkészült jelentés alapján a vélelmezett jogsértések egy része viszonylag friss, mindenképp elévülései időn belüli, s mivel nem zárható ki bűncselekmény gyanúja, ezért hivatalból elküldtem a rendőrségnek a teljes dokumentációt. Innentől a nyomozó hatóság jogköre, hogy eldöntse, indít-e nyomozást az ügyben.

Lapunk még korábban megkereste Siófok 2014 előtt húsz évig regnáló, fideszes polgármesterét, Balázs Árpádot, aki nem válaszolt a fürdővel kapcsolatos kérdéseinkre. A kivitelező Strabag érdeklődésünkre közölte, a 2006-ban átadott projektet a szerződésben foglaltak szerint teljesítették, ahogyan a felmerült garanciális igényeket is a garancia időszaka alatt, az átadás óta eltelt 15 év üzemeltetési gyakorlatot és annak körülményeit pedig nem ismerik.

A fürdő május közepétől ugyan a hétvégékre kinyitott, ám június végén műszaki problémák és balesetveszély miatt előreláthatóan egy évre bezárt. Várkonyi Csaba szerint elkerülhetetlenné vált a fürdő teljes felújítása: a tetőszerkezet javítása és a további karbantartási munkák összesen nagyjából 200 millióba kerülnek majd.