Publicus;békemenet;közvéleménykutatás;

Publicus: a megkérdezettek 74 százaléka biztosan nem fog elmenni a békemenetre

A kormány és az ellenzék egyaránt erődemonstrációt tart az ötvenhatos nemzeti ünnepen. Virág Andrea politológus szerint nem feltétlenül a létszám lesz a döntő.

Október 23-án ismét úgynevezett békemenet lesz Budapesten. A kormánypártiak több mint kétharmada szerint „lelkes Fidesz-szavazók” vonulnak majd, míg az ellenzékiek hasonló arányban számítanak „toborzott tömeg, megélhetési tüntetők” részvételére is – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelynek adatfelvétele múlt hónapban történt.  

A kérdésre, helyesnek tartaná-e, hogy az ellenzéki pártok is demonstrációt tartsanak a békemenettel egy időben, az összes megkérdezett 46 százaléka „nemmel”, 16 százaléka „inkább nemmel” válaszolt.

Az egyetértők aránya 24 százalék, azok, akik úgy gondolják, hogy „inkább igen”, 10 százalékot tesznek ki (5 százalék nem tudja, nem válaszolt). Nem meglepő, hogy a kormánypártiak elsöprő többsége ellenzi az ötletet, az már annál inkább, hogy ilyen tekintetben az ellenzéki szavazók véleménye is erősen megoszlik.

Ennek okára a felmérés nem ad magyarázatot. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője feltételezi: sokan az esetleges utcai atrocitásoktól tartanak, az ellenzéki szavazók egy része pedig attól, hogy a létszám alapján alulmaradnak a Békemenettel szemben.

"Hiába voltak hatalmas méretű kormányellenes demonstrációk, az ellenzéki táborban valahogy eluralkodott az a fajta kishitűség, hogy a kormánypárti tüntetéseken többen szoktak lenni"– magyarázta lapunknak Pulai András.

A békemeneten a kormánypártiak 42 százaléka „biztosan”, 19 százaléka „valószínűleg” részt vesz majd. Ha az összes megkérdezettet nézzük, akkor a békemenetre 74 százalék biztosan nem fog elmenni. Az ellenzéki demonstráció elutasítottsága a teljes népességben ennél jóval alacsonyabb: 61 százalék. Pulai András elmondása szerint az adatok alátámasztják azt a vélekedést, hogy a Fidesz a „szervezett mozgósításban”, az ellenzék a „spontán mozgósításban” erősebb.

Pulai Andráshoz hasonlóan Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója is biztosra veszi, hogy október 23-ára az ellenzék is nagy rendezvénnyel készül. Hiszen addigra lezajlanak az előválasztások, és ez lesz az első alkalom, amikor az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje tömeg elé áll.

A Fidesz számára a tüntetések már régóta nem azt a célt szolgálják, hogy a kormánypárt újabb támogatókat szerezzen.

A politikai szándék a tábor egyben tartása, esetleg a Fidesztől eltávolodott szavazók megszólítása– állapította meg Virág Andrea.

A mostani helyzet annyiban speciális, hogy a pandémia miatt kevés tömegdemonstráció volt az utóbbi időben, azokat viszont az ellenzék szervezte. Ilyen értelemben az ellenzék átvette a kezdeményezést a kormánytól: október 23-án a kormány ezt a kezdeményező szerepet próbálja meg visszavenni. Pillanatnyilag az tűnik valószínűnek, hogy a tematika az Orbán Viktor által bejelentett népszavazás köré épül majd.

A kormány és az ellenzék egyaránt erődemonstrációt tart a nemzeti ünnepen. Nyilvánvalóan beindul a számháború, mindkét oldal azt fogja bizonygatni, hogy a saját rendezvényén voltak többen. Virág Andrea azonban nem a létszámnak tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget. Szerinte fontosabb, hogy milyen beszédek hangzanak el, melyik tüntetésen lesz jobb a hangulat. Persze – tette hozzá a Republikon Intézet stratégiai igazgatója –, ezek a jelenlegi várakozások: előfordulhat, hogy a járvány alakulása felborít minden előzetes forgatókönyvet.