Karácsony Gergely;

Karácsony a Guardiannek: Varga Juditnak le kellene mondania a megfigyelési ügy miatt

A főpolgármester már mellőzi a telefon jelenlétét, ha érzékeny témáról tárgyal.

A magyar ellenzék a kormány minisztereinek lemondását követelte Orbán Viktor szélsőjobboldali kormányától azt követően, hogy állítólag újságírókat, médiatulajdonosokat és ellenzéki politikusokat figyeltek meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel "- írja a Guardian.

A brit lap cikkében beszámol az ügy magyarországi fejleményeiről. Idézik Karácsony Gergely előválasztási miniszterelnök-jelöltet is, aki azt mondta, hogy legalább az igazságügyi miniszternek le kellene mondania a történtek miatt. Kitérnek arra is, hogy emiatt hétfő este közel ezer ember tüntetett Budapesten.

A főpolgármester Gödöllő polgármesterének esetleges megfigyelésével kapcsolatban a következőket mondta: "ő 30 éve egy kisváros polgármestere, és számomra teljesen elképzelhetetlen, hogy bármilyen jogos bűnügyi vagy nemzetbiztonsági érdek fűződjön a megfigyeléséhez".

Karácsony Gergely megjegyezte, nem lepődött meg azon, hogy a kormányzat megfigyelheti az ellenfeleit. Arról számolt be, hogy ha bizalmas ügyekben folytat megbeszélést, akkor nincsen se telefon, sem laptop a szobában.

A cikk feleleveníti, hogy a 2019-es kampánya során kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen a politikus az ellenzéki belharcokról beszél. (Ugyan az írás nem említi meg, de minden bizonnyal arra az anyagra utalnak, amiben Karácsony Gergely arról beszél, hogy ha visszamenne Zuglóba, akkor elásnák őt - a szerk.)

  

"Ez a botrány azt mutatja, hogy Magyarországon már nem beszélhetünk jogállamiságról" - vélekedett Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. 

A beszámoló emlékeztet Varga Judit azon nyilatkozatára is, amelyet a Népszava kérdésére adott. A tárcavezető ebben arról beszélt, minden országnak szüksége van ilyen eszközökre - noha arról nem beszélt, hogy a kormány vásárolt-e a szoftverből. 

"A kormánynak az a terve, hogy nem tárgyalja meg a kérdést. Nem tudom, minek nevezhetném ezt, de felügyeletnek semmiképp sem hívnám - nyilatkozta Ungár Péter, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja a lapnak azt követően, hogy a Fidesz bojkottálta az ügyben összehívott ülést.