járvány;COVID-19;

2021-07-29 06:20:00

Egyre jobban közelít a delta vírus, már nyár végén jöhet az új hullám

Magyarországon már körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma - mondta Vattay Gábor járványelemző.

Már látszanak a járvány negyedik hullámának törvényszerűségei – mondta lapunknak Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Hozzáfűzve, hogy éppúgy mint tavaly, az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható az esetszámok megugrása.

Egyre jobban közelít a delta-vírus Magyarországhoz. Az esetszámok világszerte emelkedőben vannak, sok országban indult el egy újabb járványhullám. Magyarországon is – bár még csak mérsékelten, de ismét emelkedik az új koronavírusos fertőzöttek száma.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden arról beszélt az MTI-nek, hogy a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek. Mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy hamarosan ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Vattay Gábor lapunkat arra emlékeztette: Magyarországon már körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Két hete az esetszám napi 40 körül ingadozott, most pedig 80 körül. Hozzátette: a napi új fertőzöttek és az összes esetek száma egymással arányosan nő, ami az exponenciális növekedés egyik jele. A pillanatnyi adatokból kiindulva, augusztus 20. körül már napi 250 eset várható, ha addig nem növeli meg az esetszámot valamilyen "szuperterjesztési esemény".

Mint mondta: Európába kitekintve most már felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik: ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában. Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan.

A másik szabályosság az iskolához kapcsolódik. Nagy-Britanniában a hullám akkor indult be, amikor május 19-én a kormány eltörölte az iskolákban a kötelező maszkhasználatot és a járvány az elmúlt napokban gyors csillapodásba váltott, ami az ottani tanév végével (július 23.) hozható kapcsolatba.

A fenti országok adataiból kiindulva, ekkor az esetek száma nálunk is néhány nap leforgása alatt megtízszereződhet és a napi néhány ezres nagyságrendbe emelkedhet. Az iskolák nyitása tovább gerjeszti majd a folyamatot, aminek következtében már szeptember közepén sokezres napi esetszámokra számíthatunk – közölte a járványelemző.

Más országok adataiból az is kiderül, hogy már a jelenlegi magyar helyzetnél kisebb esetszámoknál elkezdtek visszaszabályozni. Például Ausztriában július 22-étől szigorítottak. Így az éjszakai szórakozóhelyeket csak oltás után, vagy negatív PCR-teszttel lehet látogatni. Az oltottságról szóló, úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak az kaphatja meg, aki már két adag vakcinát is kapott. Portugáliában július elejétől a zárt térben működő éjszakai klubokat és más szórakozóhelyeket bezárták, a szabadtéri rendezvényeken negatív vírusteszt vagy oltási igazolvány szükséges. Ugyanakkor kevés esélye látszik, hogy a magyar kormány kemény megelőző korlátozásokhoz nyúlna, hiszen szeptember elején rendezik Budapesten, a tavalyról a koronavírus miatt egyszer már elhalasztott rendezvényt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.