MOL Új Európa Alapítvány;

Kétszázmilliárd megy ajándékba a Mol-Új Európának

A zúgolódást leszerelve a magyar állam és a Mol visszavonhatatlanul a frissen alakult Mol-Új Európa Alapítványnak ajándékozott száz-százmilliárdnyi olajcég-részvényt. A vagyonról most már a kuratórium dönt, amit Miklósa Erika operaénekesnő irányít.

Szerdán a Mol és az állam is átadta a Mol-Új Európa Alapítványnak az olajcég 5,24-5,24 százalékos részvénycsomagját - derült ki a társaság tőzsdezárás utáni bejelentéséből. Ez kétszer közel 42,98 millió törzsrészvény, amelyek piaci értéke tegnapi árfolyamon 103-103 - összesen tehát több mint kétszázmilliárd - forint. A már be is jegyzett szervezet besorolása a nemrég létrehozott jogi forma alapján "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány". A jogi környezet alapján ugyanakkor sokan attól tartanak, hogy az új forma sem nem lát el közfeladatokat, sem nem lesz közérdekű. A szabály mentén ugyanis az alapítók - jelen esetben a Mol és a magyar állam - az átadással lemondanak a vagyonnal kapcsolatos mindennemű jogukról: cserébe nem kapnak semmit és nem is szólhatnak bele a vagyon későbbi hasznosításába.

A döntések az alapítvány kuratóriumának kizárólagos felelősségi körébe kerülnek át.

A testület alapítók által meghatározott összetételén ezt követően csak önmaguk vagy a parlament kétharmada módosíthat. Az átruházott vagyon hasznosításában a kuratórium lényegében korlátlan szabadságot kap. Ellenzői szerint a 32 alapítványon át Orbán Viktor még a választások előtt saját bizalmasainak játszott át összességében több ezermilliárdos közvagyont.

Jelen esetben lényegében ugyanez a bírálat hozható fel a Mol-vezetőséggel szemben is, ami a tőzsdén jegyzett, tőkepiaci környezetben működő cég háza táján okozott is némi felzúdulást. A részvényesek egy része ugyanis fájlalta, hogy a vezetőség átláthatatlan okokból ingyen ad át a társaság vagyonából egy alapítványnak százmilliárdos értéket. Ennek élét a társaság a tegnapi közleménye ismét azzal a kevéssé egyértelmű vállalással kívánja elvenni, hogy az új alakulat átveszi a csoport saját eddigi "társadalmi felelősségvállalási" tevékenységének "jelentős részét". Voltaképp tehát ebbéli terheiket "részben" levenné a vállukról.

Az új alapítványok tevékenysége, társadalmi hasznossága, közcélúsága-közérdekűsége-ellenőrzöttsége így kizárólag a kuratóriumi tagok belátásától, értékrendjétől és tűrőképességétől függ. Kuratóriumi elnökként a Mol-Új Európa több százmilliárdos vagyonának hasznosításáról Miklósa Erika világhírű operaénekesnőnk dönthet. A tagok közé tartozik a kormányfő korábbi szövegírójaként is ismert Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum - a hazai kulturális források elosztásában kulcsszerepet játszó - főigazgatója, Bacsa György, a Mol-csoport stratégiai ügyvezetője - Hernádi Zsolt Mol-vezér unokatestvérének fia - és Világi Oszkár, a Mol-hátterű Slovnaft vezérigazgatója. A felügyelőbizottság elnöke Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya, tagjai Janó Márk miniszterelnökségi államtitkár és Szollár Domokos, a Mol elnöki kabinetvezetője; a vagyonellenőr Kara Pál, a Mol vezető jogi tanácsadója és adatvédelmi biztosa.

A közlemény mindazonáltal újfent biztosít afelől, hogy az alapítvány célja a sport, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem célzottabb és jelentősebb támogatása. Egy széleskörű, átfogó támogatási rendszerrel a kiemelkedő tehetségek mellett - a cég stratégiája mentén - a fenntartható fejlődést és a körforgásos gazdaság beindítását is segítenék. Az állam szerint az új szervezet révén a jövő generációi számára kulcsfontosságú területeken tovább bővülhetnek a meglévő intézményrendszereken keresztüli támogatási lehetőségek. A vagyonkezelői alapítványi forma a feladatok hatékony ellátását és a hosszú távú közös társadalmi célokat szolgálja - vélik.