TV2;bírság;médiatanács;

Kétmilliós bírságot szabott ki a médiatanács a TV2-re

Egyebek mellett a korhatár-besorolást, az idősávot kifogásolták a Tények Plusz egyik adásánál.

Nem megfelelő korhatár-besorolás és a műsortámogatási előírások megsértése miatt 1,75 millió, illetve 300 ezer forintos bírságot rótt ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte csütörtökön az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A bírságot azért szabta ki a testület, mert a Tények Plusz egy májusi epizódját 16-os korhatár-besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tették közzé, valamint a 21 óra és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 18 óra után sugározták.

A műsorban a plasztikai műtétekhez kapcsolódóan olyan videók és fotók jelentek meg, amelyek a beavatkozások ijesztő, torz, túlzásba vitt példáit mutatták be, és több illusztráció szexuális töltetű volt, így azok a 16 éven aluliak számára káros hatással lehettek.

A testület 300 ezer forintos bírságot is kirótt a TV2 szolgáltatójára, amiért az áprilisban az Életmódi című műsorban olyan táplálékkiegészítőket mutatott be, amelyeket az egyik szponzorcég forgalmazott, azok megvásárlására ösztönözve a nézőket.     

A médiatanács emellett szintén burkolt reklámok miatt figyelmeztette a szegedi egyetem televízió szolgáltatóját, mert egy áprilisi adást követő támogatói üzenetben megjelent a műsort szponzoráló cég pontos elérhetősége. Több helyi rádiót is figyelmeztettek, mert a szerződésikben vállaltakkal szemben kevesebb magyar zenét, közszolgálati, illetve helyi közélettel foglalkozó híreket tettek közzé.

Az úgynevezett műsorkvótákra vonatkozó 2020-as kötelezettségek elégtelen teljesítése miatt 10 ezertől 90 ezer forintig terjedő bírságokat szabtak ki hat televízió, négy rádió és egy lekérhető médiaszolgáltatás szolgáltatójára is. Beszámolási kötelezettség elmulasztása miatt 30 esetben bírságoltak. Továbbá a médiatanács több helyi rádiós frekvenciapályázat ügyével is foglalkozott.