oltás;időpont;koronavírus;

Már foglalható időpont a harmadik oltásra

Persze csak azoknak akiknek a második oltásuk óta eltelt a négy hónap.

Már lehet jelentkezhetnek a harmadik oltásért: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) csütörtökön megnyitották az erre szolgáló felületet. A www.eeszt.gov.hu honlapon az oltópontokra lehet időpontot foglalni és csak azoknak akiknek a második oltásuk óta eltelt a négy hónap. Ezúttal nincs szükség újabb regisztrációra sem. Elegendő az időpontfoglalót használni, amely a tajszám és a születési dátum beírása után megyénként felkínálja az elérhető oltópontokat. A harmadik oltást az elsődleges oltópontokon adják majd be, így például a fővárosban is csak néhány intézményben lesz elérhető.

Lehet oltásra jelentkezni a háziorvosoknál is, ám a lapunk által megkérdezett körzetek orvosai nem tudtak részletekkel szolgálni. Többen szabadságukat töltik.

Volt olyan orvos, aki azt mondta: nála van a hűtőben Sinopharm abból szívesen beolt bármikor bárkit. Ám annak nemigen látja lehetőségét, hogy a többi oltásra szervezzen pácienseket. A Pfizer, az AstraZeneca, Moderna oltóanyaga ugyanis több adagos csomagban érkezik a rendelőben, és a megnyitása után rövid időn belül fel is kell használni.

Azaz pont annyi pácienst kell odahívni, amennyit aznap kinyitnak. Ha valaki mégsem érkezik oda, aki ígérte, akkor pocsékba megy a vakcina.

Sütő László baksai háziorvos szabadsága után hétfőn áll újra munkába azt mondta: nála már jelentkeznek páciensei sokak most kapják még csak a másodikat, de érdeklődnek a harmadik vakcina iránt is, és az iskolaigazgatóval szervezik a augusztus végi gyerekek oltást is.

Mint arról korábban írtunk: augusztus elsejétől lehet beadatni a harmadik oltást. Müller Cecília országos tisztifőorvosa harmadik oltás felvételét Magyarországon is elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja.