rúdugrás;TOKIÓ 2020;

TOKI-TAKA - Rájuk jár a rúd

Tévednek, akik azt gondolják, hogy a huszadik helyezést is elszenvedni kénytelen Hosszú Katinka az olimpia legnagyobb vesztese. Az ugyanis (eddig) a rúdugrás kétszeres világbajnoka, az amerikai Sam Kendricks, aki pozitív Covid-tesztje miatt nem szerepelhet a játékokon. Szép történet, hogy a favorit legnagyobb vetélytársainak egyike, az amerikai születésű svéd Armand Duplantis, aki a 2019-es vb-n Kendricks mögött – azonos eredménnyel – ezüstérmes volt, együtt érzően említette: „megdöbbent”, amikor tudomást szerzett a vetélytársát ért csapásról.

Jellemző módon Mark Adams, a NOB szóvivője nem azt mondta, hogy „sajnáljuk az esélyes kényszerű visszalépését”, hanem mindjárt arról kezdett szónokolni: „Tudtommal egyetlen fertőzés sem terjedt át a tokiói lakosságra a sportolóktól vagy az olimpiai mozgalom résztvevőitől.” Amúgy az ötkarikás játékok szervezőbizottsága 198, a játékokhoz kapcsolódó esetet jelentett idáig, és – hiába egy-két hetyke magyar összegzés a sport diadaláról – a japán orvosszövetség vezetője most közölte a televízióban: attól tart, a japán egészségügyi rendszer összeomlik, ha a Covid-hullámot nem sikerül mérsékelni. Tosio Nakagava távmunkára szólította fel a cégeket és az embereket, s ismételten leszögezte: a negyven és hatvanöt év közöttieket haladéktalanul be kell oltani. Tokióban csütörtökön 3865, egész Japánban 10 385 új esetet regisztráltak.

Jobb vigyázni a diadallal.

A versenyzők világán túl a legnagyobb vesztes Takisima Kazunori. Ez a negyvenöt esztendős japán üzletember csaknem 40 ezer dollárt (12 millió forintot) költött 197 olimpiai jegyre. Átlagban 60 ezer forintnak megfelelő összeget szurkolt le egy tikettért, hogy szurkolhasson. S most rosszabbul érzi magát, mint a felcsúti műfutballcsapat az után, hogy oktatást kapott a rigai labdarúgó-iskolától a nulladik évfolyamon. A különbség annyi: Takisimának centre visszaadják a befizetett pénzt, a Vál völgyébe guruló milliárdok viszont – egy egész NER-évtized bizonyítja – sehogyan sem térülnek meg. Még a Magyar Nemzet is azt írta: „A Puskás Akadémiát oda és vissza leiskolázta egy lett csapat.”

Elnézést, ha eltértem a valódi sporttól.

Ám mindenekelőtt Kendricksnek, de a felcsútiaknak is jobbulást kívánok.