Olaszország;erdőtüzek;forróság;

Olaszországot hatalmas erdőtüzek sújtják

Azt gyanítják, hogy több esetben gyújtogatás történhetett.

Tűzoltók százai küzdenek az Olaszország déli részén tomboló erdőtüzekkel

- közölték vasárnap az olasz hatóságok. Csak Szicíliában több mint nyolcszáz tűzoltó volt bevetésen, a műveleti egységeknek az utóbbi 12 órában 230-nál is több alkalommal kellett kivonulniuk.

Az olasz kormány a kialakult helyzetre tekintettel további egységek átvezényléséről döntött: az ország más részeiből, így Dél-Tirolból, Venetóból, Piemontból és Lombardiából is küldenek tűzoltókat Szicíliába. Mario Draghi kormányfő vasárnap ennek megfelelő rendeletet írt alá Nello Musumeci szicíliai kormányzó kérésére.

A lángok ellen tűzoltó repülőgépeket is bevetettek a szigeten, illetve a dél-olasz Puglia és Calabria tartományokban is.

Szicíliában a lángnyelvek leginkább Cataniát és környékét fenyegetik. Salvatore Pogliese, Catania polgármestere a Facebook-oldalán a város déli negyedeinek "teljességgel megsemmisült" részeiről számolt be. Mint írta: az erdőtüzek kifejezett csapást jelentenek több család és vállalkozás számára.

Szicíliában az utóbbi napokban 40 Celsius fokra is felkúszott a hőmérő higanyszála. A szárazság, a hőség és az erős széllökések miatt a lángok gyorsan terjedtek. 

Egyes tűzesetek azonban - a hatóságok gyanúja szerint - gyújtogatásokra vezethetők vissza.
Miközben Olaszország déli része az erdőtüzekkel küzd, északon heves zivatarok, jégesők okoznak gondot. Dél-Tirolból például áradásokról és a viharok miatt kidőlt fákról érkeztek jelentések.

A polgári védelem riasztást adott ki az északi é a középolasz régiókra. A jég sok helyütt elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is. A Coldiretti, az olasz kistermelők legnagyobb képviseleti szerve szerint a gazdáknak a térségben több millió eurós káruk van: a jég elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is.