közpénz;minisztériumok;tanácsadók;fizetések;

Rogánnál a legjobb tanácsadónak lenni: négyszer annyit fizet, mint Pintér Sándor

Éves szinten csaknem egymilliárd forintba kerül az adófizetőknek a minisztériumoknál ilyen címen foglalkoztatott csaknem száz ember.

Összességében 93 politikai főtanácsadót és egyéb tanácsadót alkalmaznak az Orbán-kormány minisztériumai, havi bruttó 935 ezer forint az átlagfizetéssel. Ez összesen havi 87 millió forint közkiadást jelent – írja a hvg.hu a közérdekű adatigénylésére kapott válaszok alapján.

Név szerint nem tudható, hogy kik a szerencsés alkalmazottak, viszont kiderült, hogy a legbőkezűbb a miniszterelnöki kabinetfőnök, Rogán Antal, aki négyszer annyit fizet a tanácsokért, mint Pintér Sándor belügyminiszter.

A lap megjegyezte, ez a 93 fős tanácsadói kar, valamint a rájuk költött havi 87 millió, vagyis évi több, mint egymilliárd forintba kerül, de számosságában és költségében még mindig eltörpül a kormányzati vezérkar méreteihez képest.

 • A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen van a legtöbb tanácsadó, összesen 19 (ebből 10 a miniszteri kabinetben), és rájuk költik a legtöbb pénzt, az összesen 19,62 millió forint átlagosan bruttó 1 millió 32 ezer forintos fizetést jelent havonta.

 • A második legtöbbet, 14,14 millió forintot a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium fordít tanácsadókra, akikből ott 15 van (9 a miniszteri kabineten), és akik átlagosan 943 ezer forintos fizetést kapnak.

 • A dobogó harmadik fokán a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma áll, ahol 14 tanácsadó dolgozik (9 a miniszteri kabineten) összesen 11,17 millió forintért, így itt az átlagkereset már csak 798 ezer forintra jön ki.

 • A Nagy István vezette Agrárminisztériumnál 10 tanácsadót foglalkoztatnak 9,22 millió forintért, így a havi bruttó átlagbér 922 ezerre jön ki.

 • Kevesebbet, havi 7,02 milliót költ tanácsadókra a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium, viszont itt csak 6 ember között oszlik el a pénz, így az átlagfizetésük a második legmagasabb a tárcák sorában: havi bruttó 1,17 millió forint.

 • Alig kevesebbet, 6,76 milliót fizet ki tanácsadókra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tárca nélküli minisztériumnak számító hivatala, ahol ez a pénz 7-felé oszlik, így az átlag tanácsadói fizetés ott 966 ezer forint.

 • A Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztériumban alacsonyabb, 724 ezer forint a tanácsadói átlagbér, mivel ott a havi 5,07 milliós összköltségen 7 tanácsadó osztozik.

 • Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszternél 5 tanácsadó dolgozik összesen bruttó 4,51 millió forintért, vagyis átlagbérük fejenként 902 ezer forint.

 • A lista vége felé van 3,75 milliós bérkeretével a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, viszont csak 3-felé oszlik a pénz, így ők keresik a legtöbbet: havi átlag bruttó 1,25 milliót.

 • Néhány tízezer forint híján 3 milliót költ 2 főtanácsadóra és egy tanácsadóra a Pénzügyminisztérium: mindhárman Varga Mihály miniszter munkáját segítik, átlagfizetésük 989 ezer forintra jön ki.

 • Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternél egy tanácsadó dolgozik, havi bruttó 1,09 millió forintért.

 • A paksi bővítésért felelős Süli Jánosnál is egy tanácsadó van, ő havi bruttó 900 ezer forintot kap.

 • A legrosszabbul a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium fizet: a 2 tanácsadó ott fejenként átlagosan bruttó 368 ezer forintot kap.

 • A Honvédelmi Minisztériumban, valamint a külön szervezeti egységként működő, a közelmúltbeli leváltásáig Biró Marcell államtitkár vezette Miniszterelnöki Kormányirodán pedig egyáltalán nincsenek tanácsadók.

A lap nemrég összesítette, hogy a 2010 óta kétharmadával felhizlalt, már 300 fősnél is nagyobb tisztviselői gárda, többek között miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok évente nagyjából az adófizetők 5,4 milliárd forintjába kerülnek. Összesítették a miniszteri biztosok körét is. Az ő neveik és feladatköreik nyilvánosak, azok a kormányzati honlapon megtalálhatók. 

A 10 minisztériumnál és 4 tárca nélküli minisztériumnál összesen 64 miniszteri biztos dolgozik, és az ő illetményük egységes, törvényileg szabályozott, vagyis nem a tárca vezetőinek döntésétől függ. A jogszabály szerint alapesetben a miniszteri biztosok havi bruttó keresete a helyettes államtitkári illetménynek megfelelő 1,3 millió forint, de kinevezésükkör a miniszter ennél kisebb összeget is megállapíthat számukra.

A legtöbb miniszteri biztost is a Miniszterelnökség foglalkoztatja: 16-ot. A második az Emberi Erőforrások Minisztériuma 14 biztossal, míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a harmadik 10-zel. A Pénzügyminisztériumban, illetve Süli János tárca nélküli miniszternél viszont nincs miniszteri biztos.

(Képünkön Orbán Viktor miniszterelnök és tőle jobbra kabinetfőnöke, Rogán Antal)