egészségügy;oltások;oltópont;

2021-08-03 06:00:00

Elsősorban a sinopharmosok jelentkeztek eddig harmadik oltásra, és szinte kivétel nélkül Pfizert kértek

Akik pedig eredendően is Pfizert kaptak, hallani sem akarnak másról - mondták lapunknak háziorvosok.

Lázasan keresik a Sinopharmmal oltottak azt az oltóhelyet, ahol legalább most biztosan mRNS típusú, azaz Pfizer vagy Moderna vakcinához juthatnak – derül ki a közösségi portálokon szerveződött csoportjaik beszélgetéseiből. Ezt a helyet azonban nem egyszerű megtalálni. Miután a hivatalos eljárásrend szerint bármely vakcinára bármi beadható, az oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy a lefoglalt időpontban éppen mit adnak az odaérkezőknek. Mint ahogyan azt sem, mi történik akkor, ha a helyszínen visszautasítja valaki az orvos által ajánlott vakcinát. Ebben a helyzetben sokan nem jelentkeznek be, és a harmadik oltásra vágyók egymás között cserélgetik az információt arról, hova lehetne menni, ahol nem teszik ki magukat ilyen kockázatoknak.

Például a Kelen Kórház, mint oltópont vállalta, hogy beoltják mRNS vakcinával azokat a Sinopharmmal oltottakat, akiknek nincs mérhető mennyiségű antitestjük. Kövesd Zsuzsanna, Kelen Kórházat működtető cég vezetője lapunknak elmondta: augusztus 12-én kezdődnek náluk ezek az oltások, egyelőre 220 jelentkezőjük van, őket 3 nap alatt olthatják be. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy megvizsgáltak mintegy 70 olyan sinopharmost is, akik előzőleg Romániában már megkapták harmadik oltást, a Pfizert, s valamennyiük esetében nagyon magas ellenanyag szintet mértek. Emiatt reméli azt, hogy érdemi védelmet válthat ki egy harmadikként adott mRNS oltás azoknál is, akiknél a Sinopharm egyáltalán nem működött. Egyébként a Kelen Kórházban egyelőre csak a sinopharmosok harmadik oltását vállalják, a más vakcinával „alapozókét” csak akkor, ha hoznak leletet arról, hogy nem indult be náluk az ellenanyag termelés.

A Sinopharmmal oltottak Facebook-csoportjában azt is panaszolták, hogy a háziorvosok egy része eleve oltópontra küldi a páciensét, mert nem akar belekeveredni ebbe az akcióba. Volt olyan is, aki azzal indokolta elutasító válaszát, hogy a „Pfizer cég még nem nyilatkozott arról, hogy javasolnak-e más típusú vakcina utáni oltást az ő szérumukkal." Más háziorvosok azért bizonytalanodtak el, mert az tisztiorvos által kiadott eljárásrendet nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, és az is tisztázatlan, hogy baj esetén ki viseli majd a felelősséget.

A lapunk által elért háziorvosok úgy kalkuláltak az előzetes érdeklődések alapján, hogy korábban beoltott pácienseik fele kéri majd a harmadik oltást.

– Nem egyszerű a helyzet, ugyanis az emberek az interneten mindenfélét összeolvastak már a vakcinákról, s jellemzően rendesen össze is kavarodott bennük a sokféle információ, például a megannyi ajánlás, hogy melyik vakcinát melyik másikkal lehet-érdemes kombinálni – jegyezte meg egy somogyi háziorvos. – Szerencsére a többség hallgat az orvosára, így valamennyire lehet irányítani őket. Azt is elfogadják, hogy azok, akik AstraZenecát, Pfizert vagy éppen Szputnyikot kaptak korábban, most még ráérnek,

Lapunknak egy dél-somogyi háziorvos azt mondta: a Sinopharmmal kapcsolatos negatív hírek, az ellenanyag-termelés elmaradása miatt sokakban megrendült a bizalom a koronavírus-vakcinákban és nem kérik a harmadik oltást. Hasonlóképpen nyilatkozott több kollégája is, emellett abban is egyetértettek, jelenleg a 60 év feletti, az első két alkalommal a kínai vakcinával beoltott pácienseik érdeklődnek a harmadik oltás iránt. Méghozzá egyre többen: míg az egyik körzetben a múlt héten mindössze húszan kértek tanácsot háziorvosuktól, addig csak hétfőn már tízen jelentkeztek nála. Miután leadta igényét, előreláthatóan szerdán vagy csütörtökön el is kezdheti beadni a harmadik oltásokat. Ő eleve Pfizert kért a pácienseinek.

– A körzetemben a 60 év felettiek nagy része Sinopharmot kapott, most telefonon próbálom nekik elmagyarázni, miért lenne fontos számukra a harmadik oltás – magyarázta egy dél-dunántúli háziorvos. – Csak éppen rengetegen nem kérik, nemhogy a kínait, de a többit is elutasítják, úgy érzik, megvezették őket, amikor azt mondták nekik, nyugodtan vegyék fel a Sinopharmot, mert hatásos. Rábeszélni senkit sem akarok, az oltás mindenkinek a saját döntése, felelőssége. Viszont nyilatkozatot kérek mindenkitől, hogy aktuálisan nem kéri, nem szeretném ugyanis, ha a nyakamba varrnák, hogy én nem tettem meg mindent.

– Akad egy-egy, az első két alkalommal AstraZenecát vagy Szputnyikot kapott páciens, aki harmadiknak is ugyanazt kéri, de láthatóan a Pfizer iránt a legnagyobb a bizalom – mondta egyikük, hozzátéve: – Akik pedig eredendően is Pfizert kaptak, hallani sem akarnak másról, így nagy kérdés, lesz-e elegendő ebből a vakcinából, hiszen a kamaszokat is ezzel oltják, akiket jó lenne ugyanúgy gyorsan vakcinázni, mint a sinopharmosokat.