nyomozás;vesztegetés;hálapénz;Budapesti Kórház;főnővér;

Vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak egy budapesti kórház főnővére ellen

Az egészségügyi dolgozó akkor bukott le, amikor egy idős asszony hozzátartozói fizettek neki az egyébként ingyenes kezelésért.

Vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya egy fővárosi kórház főnővére ellen – írja a police.hu. Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult. 

A rendelkezésre álló adatok szerint egy fővárosi kórház főápolója hozzátartozóktól pénzt vett át egy idős asszony egyhavi – a társadalombiztosítás keretében a beteg számára egyébként ingyenes – kezeléséért. A 45 éves főnővért a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, a nő nem tett vallomást.  

Amint azt korábban a Népszava is megírta, ez évtől vesztegetésnek számít a hálapénz minden formája. Bűncselekményt követ el az is, aki adja, és az is, aki elfogadja, a beavatkozás vagy a szívesség előtt és után egyaránt: 8370 forintos értékhatár fölött. Az említett összegig – hosszas orvosi kezelés ideje alatt például – legfeljebb kéthavonta lehet ajándékozni. Az ezen túlcsorduló hála bűntett, az orvosokat, nővéreket három-, a betegeket, hozzátartozóikat egyévi szabadságvesztéssel fenyegeti.   

Azt pedig már Váradi Piroska, a hálapénz-tilalmat is ellenőrző NVSZ főosztályvezetője, lapunknak korábban adott interjújában mondta el, hogy a szervezet munkatársai törekedni fognak olyan szituációk létrehozására, amelyekben „boríték is szerepet játszhat”.