Orbán Viktor;Mathias Corvinus Collegium;Tucker Carlson;

2021-08-03 19:14:55

Orbán az erkélyéről mutogatta a trumpista celebnek Budapestet

A szélsőjobboldali tévés egész héten a fővárosból sugározza kiemelkedő nézettségű esti műsorát. Az első adás hétfőn hosszú oltás- és maszkellenes tirádával indult.

– jelentkezett be hétfőn este Budapestről Tucker Carlson. A tévésről a Bloomberg hírügynökség azt írta, hogy nem annyira műsorvezető vagy riporter, hanem inkább ügyes propagandista. A Fox News csillaga egész héten a magyar fővárosból közvetíti alkalmanként egymilliós nézettséget is elérő műsorát és mint mondta, dokumentumfilm-sorozatot is forgat.

Az első adás hétfőn hosszú oltás- és maszkellenes tirádával indult. Carlson kétséget ébresztett a vakcinák hatékonysága iránt és kritikus megvilágításba helyezve az amerikai szövetségi kormányzat azon tervét, mely előírná az alkalmazottainak beoltását. A budapesti adáshelyszín ellenére azonban a műsorvezető nem tért ki arra, hogy az Orbán-kormány kötelezővé tette vakcinát az egészségügyben dolgozóknak. A gyülekezési jog kapcsán is kizárólag az amerikai korlátozásokat vette górcső alá.

Máskor viszont Magyarország volt a bezzegország. Szóba jött még az amerikai nagyvárosokban ismét terjedő lőfegyveres bűnözés, amely Budapesten ismeretlen, továbbá a fehérek elleni rasszizmus. A műsor egyik korábban, még Amerikában rögzített szegmensében a gyűlöletbeszédéről ismert David Horowitz politikai kommentátor azt állította, hogy az Egyesült Államokban a rasszizmus a fehérek ellen irányul, a fehér felsőbbrendűség elmélete pedig nem valós veszély. Mellesleg szerinte Joe Biden egész életében a fehér felsőbbrendűség híve volt.

A Fox News legnépszerűbb műsorvezetője néhány turisztikai reklámnak beillő bejátszásban bemutatta a Kúria épületén még mindig látható golyónyomokat, illetve a Kossuth teret. Azt már Orbán Viktor Facebook-oldaláról lehet tudni, hogy a trumpista celebbel a magyar miniszterelnök is találkozott, s megmutatta neki, milyen kilátás nyílik a Karmelita kolostorhoz utólag hozzáépített erkélyről.

Carslon gyártásvezetője és a Fox News egyelőre nem válaszolt az amerikai újságírók azon kérdésére, hogy miért éppen Budapestet választották nyári kirándulásuk célpontjának. Az OpenSecrets nevű, a lobbiérdekek felderítésére szakosodott honlapon régebben Anna Massoglia újságíró írta meg, hogy a magyar kormány két éve 265 ezer dollárt (mintegy 80 millió forintot) fizetett a washingtoni Policy Impact Strategic Communications cégnek – többek között azért, hogy nézetei teret kapjanak a Fox News műsoraiban. 2019 júliusában Tucker Carlson meginterjúvolta Szijjártó Péter külügyminisztert és műsorában hosszan dicsérte a magyar kormány családtámogató intézkedéseit – annak ellenére, hogy az amerikai jobboldal hallani sem akar semmi ilyesmiről, például az Európában természetesnek tekintett állami óvodákról vagy az idősgondozás finanszírozásáról és élesen bírálják Bident, mert idén hasonló intézkedéseket honosított meg Amerikában. Az amerikai hírtévéken történt vásárlásokra más példa is van, tavaly a CNN-en is futottak magyar turisztikai reklámklipek – jóval azután is, hogy a járvány miatt gyakorlatilag megszűnt az idegenforgalom.

Több amerikai internetes lap, például a Media Matters, a The Daily Beast vagy a Huffington Post „szélsőjobboldali konferenciának” minősíti a Mathias Corvinus Collegium négynapos rendezvényét, amelyen szombaton a tévés „A világ Tucker Carlson szerint” címmel tart beszédet. A szintén meghívott Rod Dreher, a The American Conservative honlap szerkesztője ezt azzal utasítja el, hogy ott a rezsim bírálójaként számontartott Krekó Péter is elmondhatja a véleményét.

Az MCC kommunikációs igazgatója szerint ők nem fizetnek a fellépésért, ugyanakkor a Carlson szerepléseit szervező promóciós iroda honlapján az olvasható, hogy alkalmanként „70 ezer dollárnál többet” (vagyis legalább 21 millió forintot) számít fel. Bármennyit is kapjon ő vagy a Fox News, az jól fog jönni, mert a Tucker Carlson "Tonight" című műsorát tavaly otthagyta több nagy hirdető, például a Disney, a Papa John’s Pizza vagy a T-Mobile, a maradékot pedig idén tavasszal szólította fel bojkottra a jogvédő Rágalmazás-Ellenes Liga (ADL).