Fehéroroszország;menekült;

2021-08-04 10:15:29

Ausztria felé vette az irányt a fehérorosz futónő, akit pár napja haza akartak küldeni az olimpiáról

A sportoló biztonsági okokból változtatott úticélján.

- írja a Reuters.

A vele kapcsolatban álló fehérorosz közösség tagjai arról számoltak be, hogy biztonsági megfontolásból választottak neki másik repülőt. A sportolónő rendőrségi kísérettel érkezett a Narita repülőtérre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt közölte, hogy hivatalos vizsgálatot indított az ügyben, és jelentést vár a fehérorosz csapattól. Anthony Blinken külügyminiszter az eset kapcsán "határokon átívelő elnyomással" vádolta meg az országot irányító diktátort, Alekszandr Lukasenkát.

Mint lapunk is megírta, a 24 éves Cimanuszkaja hétfőn a női 200 méteres síkfutásban indult volna, de elmondása szerint a fehérorosz stáb vezetőedzője vasárnap megjelent a szobájában, és közölte vele, hogy távoznia kell, miután kritizálta a csapat tisztviselőit. Ekkor kivitték a repülőtérre, hogy feltegyék egy Fehéroroszországba tartó gépre, ám ott rendőri védelmet kért.

A történtek után két nappal Vitalij Sisovot, az Ukrajnában száműzetésben élő fehéroroszok vezetőjét holtan találták egy kijevi parkban, felakasztva. Az ukrán rendőrség szerint ugyanakkor öngyilkosságnak álcázott emberölés történhetett és nagy erőkkel keresik a lehetséges elkövetőket.