fehéroroszok;sportoló;emigráció;TOKIÓ 2020;

Egy fehérorosz sportoló úgy döntött, nem tér vissza hazájába

Krystsina Csimanuszkaját azelőtt próbálták meg felsőbb utasításra hazatoloncolni, hogy elindulhatott volna versenyszámaiban. A többek között a japán hatóságok segítségét kérő sportoló Németországban vagy Ausztriában tervez menedékjogot kérni.

Akarata ellenére elvittek egy fehérorosz futónőt a tokiói olimpiáról, hogy felszállítsák egy visszafelé tartó járatra, miután panaszkodott a csapat edzőire. Végül a japán rendőrség segítségét kérte, hogy ne kelljen elhagynia az országot

- írja a Reuters. A hírügynökség megjegyzi, Krystsina Csimanuszkaja hétfőn a női 200 méteres síkfutásban indult volna. "Nem térek vissza Fehéroroszországba" - jelentette ki. A Fehérorosz Olimpiai Bizottság az esettel kapcsolatban azt közölte, az edzők - orvosi tanácsra - "érzelmi, pszichológiai állapotára" való tekintettel visszaléptetik a 24 éves sportolót. 

A Reuters fotósa látta azt is, ahogy Csimanuszkaja a rendőrök gyűrűjében áll a tokiói repülőtéren. A Fehéroroszországi Sportszolidaritás Alapítvány egyik forrása - amely támogatja a politikai nézeteik miatt bebörtönzött vagy félreállított sportolókat - azt mondta, hogy az atléta hétfőn Németországban vagy Ausztriában tervez menedékjogot kérni. A szervezet közzétett egy videót is, amiben az érintett arra kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy foglalkozzanak ügyével. Annak szóvivője jelezte, már látták a médiahíreket és vizsgálják, mi történt. Egyúttal a fehérorosz olimpiai bizottságtól kértek további felvilágosítást.   

Csimanuszkaja a történtek kapcsán elmondta, az edzői stáb vasárnap a szobájában kereste fel, ahol közölték vele, hogy pakoljon. Ezt követően a repülőtérre vitték, mielőtt csütörtökön elindulhatott volna a 200 méteres és a 4x400 méteres váltófutásban. Állítása szerint azért távolították el a fehérorosz olimpiai csapatból, mert az Instagram-oldalán az edzői hanyagságáról írt, illetve arról, hogy csapattársai nem teljesítették megfelelően a doppingteszteket. 

"A vezetőedző odajött hozzám, és azt mondta: felülről jött a parancs, hogy távolítsanak el"

- fogalmazott. Hozzátette, most a Japánban élő fehérorosz diaszpórától kér segítséget. 

A Reuters emlékeztetett, hogy több sportolót is is bebörtönzött már a fehérorosz rezsim, akik csatlakoztak a tavaly augusztusi, elcsalt választások után kirobbant tüntetésekhez. Így járt Jelena Leuchanka kosárlabdázó vagy éppen Andrej Krauchanka tízpróbázó. Mások elvesztették állami állásukat, vagy kirúgták őket a nemzeti csapatokból, mert támogatták az ellenzéket.