áramár;rezsicsökkentés;

2021-08-05 08:00:00

Rázós áramár-emelkedés

Több mint két és félszer magasabbak a hazai tőzsdei villamosenergia-tarifák, mint tavaly ugyanekkor. A folyamat a lakossági rezsire nem, legfeljebb a közművek hiányára hat.

Júniusban a hazai tőzsdei áramárak 2,6 szorosával - 259,9 százalékkal - haladták meg a tavalyi év hasonló időszakának szintjét. Lapunk számításai szerint, míg idén a HUPX nevű magyar tőzsde oldalán szereplő, júniusi adat átlaga megawattóránként (MWh) 77,9 euró, addig a tavalyi év hasonló szakában az áram átlag 29,97 euróért kelt el ugyanott.

Az idén júniusi átlag tekintetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi piaci jelentése is hasonló következtetésre jut. Az áremelkedést az anyag a magas "tényezők" mellett a gazdasági növekedéssel, a hőhullámmal, a külföldről behozott áram drágulásával, a visszaeső német szélerőművi termeléssel, valamint a hazai és balkáni keresletemelkedéssel magyarázza. A gáz mint alapanyag 20, illetve a szén és a kőolaj 10 százalékos drágulása, valamint a változatlanul jelentős szén-dioxid-kvótaköltségek ellenére a magas áramárak egyre több hagyományos tüzelésű - környezetszennyező - erőművet a termelésbe csábítottak.

Még borúsabb a kép annak tudatában, hogy közben számos árcsökkentő tényező is érvényesült. A cseh, szlovák, magyar, román és egyes nyugati piacok összekapcsolása javította a határkeresztező vezetékek kihasználtságát és tavaly júniushoz képest a naperőművek termelése is megkétszereződött. A június végi hőhullám idején a hazai tőzsde az irányadó németnél MWh-nként akár 18-20 euróval is drágábbnak bizonyult. Az osztrák határon jelentkező szűkösség mellett egyes időszakokban az áprilisban kibővített szlovák határmetszék is kevésnek bizonyult. A 78 eurós júniusi átlagárak közepette három olyan nap is akadt, amikor a kurzus álépte a 100 eurót is. Kimutatásuk szerint a legalacsonyabb árú adásvételt 30,2, a legmagasabbat 108,8 eurón kötötték. A jövő évi szerződések szintén 74 euró körül jártak.

Az összesített európai áramforgalom júniusban 8,1 százalékkal haladta meg a tavalyi és 0,2 százalékkal a 2019-es szintet. A hazai nettó kereslet 10,3 százalékos éves emelkedést mutatott. Június 22-én 6660 megawatton (MW) új nyári bruttó rendszerterhelési csúcs született, ami június 23-án 6814 MW-ra, egy nappal később pedig 6940 MW-ra emelkedett. Az árambehozatal aránya évi eddigi legalacsonyabb értékére, 22,7 százalékra csökkent.