egészségügy;kórházak;kórházreform;

2021-08-07 06:00:00

Lopakodó kórházreform: felpörgetik az átszervezést

Legkésőbb januárra új működési és szervezeti szabályzatuk lehet a kórházaknak, amelyek azt is tartalmazzák, hogy a gazdálkodásuk irányítását átveszik a megyei intézmények.

Bár sokan mérget vettek volna rá, hogy a választások előtt nem folytatódik az egészségügy átalakítása, most a kormányzat mégis hozzálátott a kórházi háttérszolgáltatások összevonásának.

Legalábbis ez következik az Országos Kórházi Főigazgató (OKFŐ)  leveléből, amit a hétvégén valamennyi kórháznak postáztak. Ebben Jenei Zoltán főigazgató arról ír, hogy „a jövőben a városi intézmények gazdasági szervezetei által ellátott feladatokat vagy azok egy részét” a megyei intézményekbe koncentrálják.

Mindez már senkit nem ér váratlanul, hiszen június elején nyilvánosságra került egy dokumentum, amely a hazai ellátórendszer átalakításáról szólt. Mint akkor azt a Népszava is megírta: a belügyi tárca által irányított átalakítási tervéből egyértelműen kiderült: a megyei ellátási centrumokba koncentrálnák a legköltségesebb szolgáltatásokat, s az adott terület ellátás-szervezését. Ez a munkaanyag újraértelmezte a városi kórházak feladatait is: így azok nagyobb szerepet kapnának a hosszú ápolásra szorulók ellátásában. Többségükben működne sürgősségi fogadóhely, szakrendelés, egynapos műtéteket is végezhetnének, valamint nappali kórházként láthatnának el betegeket. A dokumentum szerint csak ott maradhatna műtéti vagy traumatológia ellátás, ahol ezt a betegforgalmi adatok is indokolják. Ám ezt is csak nappali műszakban végezhetnék, az ügyeleti ellátást a megyei centrumkórházak vennék át. Sőt a hatékonyabb munka érdekében a kisebb kórházak gazdálkodását is centralizálnák.

Az új struktúrában a megyei intézmények alá sorolt városi kórházak gazdasági szervezet nélkül működő, önálló költségvetési szervezetek lennének. A városi intézmény vezetője irányíthatja az egészségügyi ellátást, tervezhet a költségvetésével, de az irányító megyei intézmény gazdasági igazgatója gazdálkodik a forrásaikkal. Ez utóbbit készíti elő az OKFÖ mostani levele is, amelyben a főigazgatók megkapták a megyei és városi intézmények új szervezeti és működési szabályzatainak (SZMSZ) tervezeteit. Ezeket az intézményvezetőknek augusztus végéig kell saját kórházuk adataival kitöltve visszajuttatniuk az OKFÖ hivatalába.

A gazdasági szervezet nélküli önálló szervként való működés a lapunk által megkérdezett szakemberek szerint azt jelentheti, hogy a városi kórházak pénzügyi és műszaki üzemeltetését a megyei kórházak látják el. Úgy vélték: ugyan a nagy megyei kórházakhoz sorolt kisebb intézmények ily módon gond nélkül üzemeltethetők, a fővárosban már nem lehet megszüntetni valamennyi centrumkórház alá sorolt intézmény gazdasági önállóságát.

Volt, aki szerint például az Észak-Közép-budai Centrumkórházhoz sorolt Szent Margit Kórház gazdasági önállóságának elvesztése nem jelenthet működtetési problémákat. Ám a Dél-pesti Centrum kórházhoz tartozó Bajcsy, Jahn Ferenc, Péterfy, valamint a ceglédi és nagykörösi kórházak esetében szinte elképzelhetetlen, hogy saját gazdasági szervezet nélkül működjenek. Az utóbbiak ugyanis túl nagy üzemek ahhoz, hogy távolról irányítsák a gazdálkodásukat. Információink szerint az új SZMSZ-ek bevezetését őszre, de legkésőbb januárra tervezik.

A grafika forrása: IFUA-Horváth&Partners