népszavazás;Fudan Egyetem;

Publicus: A Fidesz-hívők 55 százaléka szerint Orbán népszavazása valóban a gyermekek védelméről szól

Kettészakított nemzet.

A magyarok csaknem harmada lehetségesnek tartja, hogy valaki azért lesz homoszexuális, mert ilyen tartalommal találkozik – derül ki a Publicus július végi közvélemény-kutatásából. Ezek után már nem meglepő, hogy megkérdezettek 42 százaléka szerint létező veszély, hogy az óvodákban és az iskolákban a többségitől eltérő szexuális irányultságot népszerűsítő propagandát folytatnak az LMBTQ szervezetek.

Orbán Viktor gyermekvédelminek mondott, de valójában erősen homofób népszavazási kezdeményezéséről egyébként az ellenzéki szavazók nagyobb arányban értesültek (90 százalék), mint a kormánypártiak (75 százalék). A Fidesz-hívők 55 százaléka szerint a népszavazás valóban a gyermekek védelméről szól, míg az ellenzék elsöprő többsége (87 százalék) szerint ez csupán politikai akció, a választási kampány része. A fideszesek 78, ellenzékiek 27 százaléka venne részt az erről szóló népszavazáson.

A Népszava megbízásából készült felmérésben a Karácsony Gergely által benyújtott népszavazási kezdeményezésről is megkérdezték a szavazókat. A válaszadók 58 százaléka ellenzi a Fudan beruházást, még ennél is többen (77 százalék) mondanak nemet az autópályák üzemeltetésének magánkézbe adására. Míg a megkérdezettek 58 százaléka támogatja hazánk csatlakozását az Európai Ügyészséghez, 71 százalék helyesli az álláskeresési támogatás idejének 3 hónapról 9 hónapra emelését, s még ennél is többen 82 százalékuk biztosítana ingyenes antigéntesztet a hatvan év felettieknek.

A pártpreferenciák szerinti megosztottság itt is tetten érhető. Míg a kínai egyetem építését a fideszeseknek a harmada ellenzi, az ellenzékiek viszont a 91 százaléka. Az autópályák koncesszióba adását ugyanakkor még a kormánypárti szavazók több mint kétharmada is ellenzi. A kormánynak figyelmeztető jel lehetne, hogy a felmérés szerint a fideszesek közül jóval többen támogatják az uniós ügyészséghez csatlakozást (43 százalék) és az álláskeresési támogatás meghosszabbítását (60 százalék), mint amennyien ellene vannak (28, illetve 34 százalék). Az ellenzékiek elsöprő többséggel 90-91 százalékban támogatják a javaslatokat. Az ingyenes tesztelés kérdésénél pedig a pártkülönbség is eltűnik: az összes megkérdezett 82 százaléka szükségesnek tartja.